Milionarul de la Conex nu se poate atinge de bani. Toată averea, în ghearele DNA!

0
3822

@ Ioan Prisecaru patronal grupului de firme Conex s-a plâns judecătorilor că procurorii DNA i-au sechestrat pe nedrept întreaga avere @ Averea lui Ioan Prisecaru a fost pusă sub sechestru în dosarul în care soția sa Tereza Prisecaru a fost condamnată la 5 ani de închisoare

Ioan Prisecaru, unul dintre milionarii de top ai Iașului, susține că riscă să se ruineze din cauza unei anchete de corupție în care este implicată una din firmele sale. Patronul grupului de firme Conex a depus prin intermediul avocatului o cerere la Judecătorie prin care solicită să i se ridice sechestrul instituit de DNA pe bunurile personale, deaoarece nu are nici o legătură cu dosarul de corupție care-i afectează afacerile.

GALERIE FOTO

Soția a dat de belea

Întreaga tărășenie are legătură cu dosarul de corupție în care soția sa Tereza Prisecaru a fost condamnată pe data de 10 iulie 2015 la o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu în formă continuată cu consecințe deosebit de grave. Este vorba despre dosarul în care procurorii DNA au arătat că firma Tess Conex a încasat nelegal circa 4,5 milioane euro de la Societatea Națională Nuclearelectrica. Au fost vizate de anchetă achiziții de țeavă de inox derulate de în perioada 2003 – 2005.

Sechestrul este prea mare

Firma Tess Industrie SRL (fostă Tess Conex SA) dar și soții Tereza și Ioan Prisecaru au deschis la Judecătoria Iași un proces în care solicită să fie ridicat sechestrul instituit în dosarul mai sus menționat pentru o parte din bunurile din județul Iași. Soții Prisecaru arată că DNA a instituit deja sechestru pe niște bunuri imobile deținute de companie în județul Ilfov, bunuri a căror valoare ar fi suficientă, astfel încât să nu mai fie afectate și bunuri din județul Iași. Cei doi nu solicită ridicarea sechestrului de pe toate bunurile pe care le dețin în județ. Soții Prisecaru solicită să fie ridicat sechestul de pe cele mai importante active imobiliare ale companiei cele care deservesc unitățile de producție a pieselor auto. În consecință, aceștia arată că ar fi de acord cu menținerea sechestrului doar pe unele terenuri din Miroslava și Valea Lupului cât și pe cele din județul Ilfov.

Prima sentință din dosar

Soții Prisecaru au argumentat că, potrivit procurorilor trebuie recuperată suma de 13.453.181 lei, în condițiile în care valoarea bunurilor sechestrate depășește 23.205.371 lei. Familia Prisecaru a dat în judecată și Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Iași, instituția care a notificat sechestrul în Cartea Funciară. “Prin sentința penală nr.493/10.07.2015 pronunțată de Judecătoria Sectorului 1 București s-a menținut măsura sechestrului dispus, însă până la concurența sumei de 13.453.181 lei, dar nu s-a mai încheiat un proces verbal sau un alt act care să individualizeze bunurile ce se impun a fi sechestrate pentru a se asigura diferența. OCPI Iași a notat sechestrul în cărțile funciare și ale soțului meu Prisecaru Ioan, ajungându-se astfel la indisponibilizarea abuzivă a unor bunuri.  Am solicitat OCPI ducerea la îndeplinire în mod correct a sentinței penale dar cererea a fost respinsă”, se arată în cererea depusă de Tereza Prisecaru.

De precizat însă că OCPI a sechestrat bunurile imobile indicate de DNA (structura centrală). De altfel, OCPI a depus la dosarul deschis de soții Prisecaru o întâmpinare în care a arătat că instituția nu a făcut decât să respecte dispozițiile procurorilor anticorupție.

Băncile ar putea da năvală

Soții Prisecaru au mai aratăt că o bună parte din bunurile sechestrate se află ipotecate în favoarea unor bănci comerciale care au creditat grupul de firme Conex. Pentru că bunurile ipotecate sunt sechestrate, băncile ar putea solicita rambursarea anticipată a creditelor, fapt care ar putea ruina grupul de firme.

“Multe din bunurile pentru care OCPI Iași a notat sechestrul în mod abuziv sunt deja ipotecate în favoarea unor instituții de credit iar menținerea acestui sechestru asupra garanțiilor ar putea genera potrivit contractului sancțiuni contractuale ducând până la declararea scadenței anticipate a creditului”, se arată în cererea depusă la instanță de Tess Conex SA.

Se îndreaptă către ruină?

Mai mult decât atât, soții Prisecaru acuză OCPI Iași că se comportă în mod abuziv, iar această situație i-ar putea ruina.

“Modul de aducere la îndeplinire de către OCPI Iași a măsurii dispuse de instanță ne încalcă în mod grav interesele îngreunând activitatea societății noastre și posibilitățile sale de administrare. O astfel de măsură  este de natură să atragă insolvența societății și ruina noastră, reclamanții Prisecaru Tereza și Prisecaru Ioan”, se mai arată în cererea depusă de Tereza Prisecaru.

Soțul este nevinovat

De asemenea, Tereza Prisecaru crede că nu ar trebui menținut sechestrul și asupra cotelor din proprietăți care aparțin soțului, atât timp cât acesta nu este implicat în dosarul de corupție.

“Un alt motiv de admitere a plângerii constă și în aceea că notându-se sechestrul asupra întregului imobil și nu asupra cotei indivize aparținând subsemnatei Prisecaru Tereza se încalcă dreptul de proprietate al reclamantului Prisecaru Ioan, soț inocent care este proprietar în cotă egală de ½ asupra bunurilor fiind căsătoriți sub regimul comunității legale de bunuri”, mai arată Tereza Prisecaru.

Ioan Prisecaru: “Nu știu despre ce este vorba”

Contactat telefonic de jurnaliștii 7 Est, Ioan Prisecaru a spus că este plecat din localitate și nu poate da prea multe informații. Acesta a adăugat că ar trebui să se consulte cu avocații pentru a oferi unele date suplimentar.

“Eu sunt plecat. Nu știu despre ce este vorba. Să mă interesez și vă spun. Dacă reușesc să vorbesc cu avocații vă contactez eu”, a spus Ioan Prisecaru.

Acesta nu a mai revenit pentru a oferi informații suplimentare.

Dosarul se judecă în apel

După sentința publicată de Judecătoria sectorului 1 atât DNA cât și Tereza Prisecaru și ceilalți inculpați au formulat apel, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel București. De altfel, următorul termen în acest dosar a fost fixat pentru data de 1 iulie. În acest dosar au mai fost condamnați și foști directori de la Nuclearelectrica printre care Ioan Rotariu, Gheorghe Ispas și Cezar Traian Irimie dar și reprezentanți ai grupului de firme Conex printre care Tereza Prisecaru, Răducu Nemțanu, Andrei Tudor Anghelescu. Răducu Nemțanu a fost de asemenea condamnat la o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu executare iar Andrei Tudor Anghelescu a fost condamnat la o pedeapsă de 4 ani șI 6 luni de închisoare. Reprezentanții grupului de firme Conex au fost condamnați pentru abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu. De asemenea și angajații Conex au fost condamnați să achite o parte din prejudiciu alături de șefa lor Tereza Prisecaru.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments