Iașul liceenilor! Top 5 cele mai cool chestii din Iași (I)

0
913

Cum privesc liceenii ieșeni orașul? Ce li se pare semnificativ, relevant, notabil, memorabil? Care sunt tendințele raportării lor la un „dulce târg” pe care adulții sunt tentați să-l localizeze cultural între Sfânta Parascheva și poveștile patrimoniale de adormit …adolescenții?

Concret, provocarea pe care am adresat-o liceenilor a fost următoarea: „Realizați un Top 5 al celor mai cool locuri/ evenimente/ activități/ distracții din Iași. Argumentați, pe scurt, fiecare nominalizare în parte”. Materialul de față are la bază un recent dosar de presă propus de revista „Dacia literară”.

GALERIE FOTO

 

 

Eduard Matei, 17 ani

 

  1. Filicori Palas – prețuri bune, confort și calitatea servirii.
  2. Play Again Palas – Billiard, Bowling și meciuri de fotbal.
  3. Belfast Pub – prețuri foarte scăzute.
  4. Teatru Fix – cafea foarte bună.
  5. Biblioteca județeană „Gh. Asachi” – este amplasată nonconformist în spirală.

 

Teodora Sandu, 17 ani, Clasa a X-a, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași

 

  1. Noaptea Muzeelor – după părerea mea, este un festival interesant pentru că poți admira spectacole, expoziții și te surprinde prin lucrurile noi care apar în fiecare an.
  2. Festivalul FILIT – au avut loc ediții foarte palpitante și interesante, în cadrul cărora am putut beneficia de întâlniri cu scriitori din diferite țări, iar alții mai norocoși au putut lua autografe pe cărțile pe care le-au citit.
  3. Noaptea Scriitorilor – organizată de Asociația Moldavia, încurajează elevii/ studenții să-și expună creațiile în fața publicului.
  4. Festivalul Internațional al Educației (FIE) – este un eveniment care poate ajuta orașul Iași să devină capitală culturală. În cadrul acestui festival te poți bucura de spectacole de balet și operă, concerte în aer liber.
  5. Festivalul „Hai la teatru” – eveniment care aduce la Iași trupe din toată România și în cadrul căruia pot viziona modul în care participanții aleg să se exprime și să-și etaleze talentul actoricesc.

 

Andreea Cucu, 18 ani

 

  1. Cafenelele, fiecare cu decor interior și exterior unic, atmosferă liniștită, oameni prietenoși, uneori chiar pisici care se plimbă cu nonșalanță printre scaunele clienților, aducându-ne un mic zâmbet pe buze, și nenumăratele specialități.

Festivalul luminii, eveniment ce nu poate decât să mă bucure prin frumusețea străzilor noaptea, luminate de căndeluțe aflate în suporturi de hârtie și, de asemenea, prin spectacolele ce se desfășoară în cadrul acestui festival.

  1. Strada pietonală Lăpușneanu, care pare un mic centru vechi al orașului, cu anticariatele în fața cărora mi-am petrecut ore bune, căutând printre cărți vechi.
  2. Legendele urbane, precum cea a Uriașei din Cimitirul „Eternitatea” sau cea a ultimului călău al Moldovei, m-au înspăimântat și m-au fascinat încă de când eram un copil.
  3. Clubul de agrement Hamak, în care se află singurul parc Aventura din Iași. O zonă în care te poți relaxa, perfect pentru weekend-urile petrecute în familie sau cu prietenii.
  4. Cinematograful Victoria, în care pot viziona filme vechi și noi, la prețuri foarte mici, sala fiind goală în majoritatea cazurilor.

 

Maria Antonia SANDU, 17 ani

 

  1. Evenimentul organizat în fiecare început de vară pe strada Vasile Pogor, denumit Street Delivery. Pentru trei zile, în acest spațiu sunt îmbinate muzica de calitate cu activitățile de divertisment și de socializare, foarte importante pentru miile de persoane tinere care participă an de an. De altfel, este încurajat voluntariatul, fiind promovate diverse organizații non-guvernamentale care sprijină reciclarea, o viață sănătoasă prin alimentație specifică, dar și natura și sportul. Este un eveniment 100% al tinerilor, deși nu deranjează și participarea persoanelor care au trecut de această perioadă a vieții.
  2. Festivalul Internațional de Literatură și Traducere, care va fi anul acesta deja la cea de-a treia ediție. Din punctul meu de vedere, acest festival nu are numai rolul de a aduce la Iași personalități marcante și de a promova noi apariții literare, ci și de a culturaliza locuitorii acestui oraș. De aceea salut această inițiativă și o susțin, pentru că România chiar are nevoie disperată de un popor bine educat și informat.
  3. FRINGE este un festival de teatru, care are loc în Iași în același timp cu FIE (și ar putea exista o confuzie printre ieșeni). Prin intermediul acestor spectacole stradale, dar nu numai, orașul Iași este animat și colorat. Perioada aceea este nemaipomenită, oamenii toți sunt pe stradă, în cafenele, citesc, cântă, râd, dansează.
  4. „Noaptea muzeelor” este una dintre cele mai frumoase evenimente ale orașului, după părerea mea. Este o fascinație aparte să vizitezi case memoriale și oaze de cultură la miezul nopții sau chiar și mai târziu. La Mănăstirea Golia au loc mereu concerte susținute de interpreți tineri în cadrul unor cvartete.
  5. Festivalul Internațional al Educației este un eveniment cu obiective îndrăznețe. Se pune accentul foarte mult pe concerte de orchestră, cu mari soliști și compozitori celebri (Eugen Doga), oferind astfel oportunitatea spectatorilor de a petrece seri minunate, fără să cheltuiască nimic.

 

Ioana Berlan, 17 ani

 

  1. Civila&Parcul Unirea

Civila: indiferent de anotimp, indiferent de oră, mereu vei găsi o figură cunoscută, dacă nu chiar prietenoasă pierzând ceva timp sau așteptând nerăbdătoare.

Parcul Unirea: atmosfera zilelor de vară încă îmi inspiră nostalgie gândindu-mă la zeci de adolescenți, fie cu bicicleta, fie stând pe iarbă, fie pe skateboard-uri, fie întinși pe bănci, nefăcând nimic altceva decât să se simtă bine alături de prietenii lor în puținele luni în care li se permite.

  1. Rețeaua Acaju-Meru-Cuib

– fără îndoială cele mai plăcute localuri în care am călcat vreodată;

– personalul de o amabilitate și cu o atitudine exemplară;

– prețuri pentru toată lumea;

– varietate mare de băuturi și/ sau gustări;

– muzica bună;

– clientelă tânără care dă un aer revigorant locului.

  1. Electric Castle Promo Parties

de când a început conceptul Electric Castle, tineretul este înnebunit după calitatea superioară a unei petreceri de acest gen, făcând Iașul să simtă gustul distracției adevărate.

  1. Street Delivery&Sotron

– nu pot să zic decât că anul trecut am avut cele mai frumoase 3 zile petrecute în orașul acesta de când mă știu;

– am petrecut 12 ore pe zi alături de o mulțime de oameni minunați într-o atmosferă umplută cu 100% fericire;

– Șotronul a fost pentru mine ca un fel de mini-Street, mi-a oferit gustul pentru voluntariat la astfel de evenimente și m-a pus în contact cu oameni pe care cu siguranță nu îi voi uita curând.

  1. Puzzle Room

– o idee extrem de interesantă și un loc în care timpul liber poate fi petrecut într-un mod original.

 

Irina Ciocîrlan, 15 ani

 

  1. Parcul Copou

Se află pe primul loc al topului meu deoarece îmi trezeşte multe amintiri plăcute din copilărie şi pentru tei. Teii fac din Copou un loc magic.

  1. Cinematograful Victoria

Deşi nu pot afirma că sunt o cinefilă, îmi place acest loc deoarece trezeşte în mine acel sentiment de vedetă pe covorul roşu. În ziua de azi, majoritatea piratează filmele şi farmecul mersului la cinema a fost ucis.

  1. Teiul lui Eminescu

Ca ieşeancă mă simt mândră că avem teiul. Din punctul meu de vedere e un lucru foarte interesant să ţi-l imaginezi pe M. Eminescu agale prin Copou şi să se oprească acolo, sub teiul unde s-au scris atâtea poezii renumite.

  1. FILIT

Acest festival m-a surprins plăcut. Este un mod foarte uşor de a-i face pe adolescenţi atraşi de literatură. Mi-a plăcut în mod deosebit că aducea cititorul mai aproape de autor.

  1. Cetăţuia

Este un loc cu tot şi cu totul special. Deşi oamenii nu respectă natură şi îngroapă pădurea în deşeuri, Cetăţuia rezistă, cu greu, dar rezistă.

 

Bianca Ștefana Rotaru, 17 ani

 

  1. Statuia din Piața Unirii.

Unde în fiecare seară îți poți găsi prietenii, unde fiecare stil și personalitate își au locul, unde te poți distra doar cu câțiva lei pentru o sticlă de Cola, unde ești sigur că o să te distrezi doar pentru că ești în compania celor mai faine persoane.

  1. Strada Pogor

Unde în fiecare an voluntarii de la Sotron și Streen Delivery își fac cele mai frumoase amintiri, cele mai bune poze de profil pentru Facebook. Acolo găsești oameni care cântă la chitară melodiile copilăriei, se joacă board games și batmington, care se împrietenesc între ei și stabilesc cele mai cool relații.

  1. Serile de karaoke

Într-un local diferit în fiecare seară. Nu contează dacă ai sau nu calități de interpret, prietenii tăi oricum îți vor filma momentul de glorie, și îl vor posta pe o rețea de socializare de ziua ta, deci nu vei uita niciodată această amintire.

  1. Parcul Copou

Unde nu doar copiii cu părinții sau bunicii lor scapă de căldură orașului, ci și tinerii în căutare de un loc retras, intimitatea de care au nevoie și ședințele foto artistice, unde prietenii îți sunt de ajuns pentru niște momente memorabile.

  1. Biblioteca Gh. Asachi

Pentru că e mereu cool să le spui prietenilor tăi, la fel de hipsteri ca tine, că ai fost. Pentru că, pe lângă o carte bună poți savura și o cafea sau o țigară, și îți poți termina treaba fără a fi distras.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments