PNL este în derivă după șocul alegerilor parlamentare. Dacă în lupta pentru putere se găsesc combatanți, la asumarea răspunderii nu se înghesuie nimeni. Vicepreședinții Nicolae Robu și Mihai Voicu au încercat să explice eșecul și au indicat mai multe măsuri greșite, inclusiv asocierea cu Dacian Cioloș. Fostul deputat Radu Zlati, un apropiat al lui Crin Antonescu, îi contrează pe cei doi și afirmă că nicio analiză fără asumarea greșelilor personale nu este completă.
Vezi și: Vicepreședinte PNL, atac fără MENAJAMENTE la Dacian Cioloș. Liberalii sunt fierți (surse)
„I-am atras atenția domnului Voicu, pe social media, că are întru totul dreptate, dar ignoră faptul că a fost și este un lider marcant al partidului, și că a fost atât în conducerea PNL cât și în conducerea Grupului Parlamentar PNL atunci când partidul a decis să sprjine necondiționat pe domnul Cioloș și guvernul domniei sale, iar parlamentarilor PNL li s-a cerut să nu critice Givernul Cioloș, chiar dacă ar fi avut motive întemeiate pentru critici punctuale. Și cred că am zis destul.
Este drept, domnul Voicu se gândea nu doar la trecutul apropiat, ci și la viitorul apropiat; nu doar la rolul jucat de domnul Cioloș în înfrângerea noastră din decembrie (un rol mai degrabă pasiv, aș zice eu) ci și la posibilul rol pe care același domn Cioloș l-ar putea juca în partid, mai precis în calitate de lider al partidului. Cioloș – președinte PNL dă fiori multora. Și nici domnul Voicu pare a nu se simți prea bine.
Vezi și: Prima ANALIZĂ în PNL: Cele 10 GREȘELI CAPITALE care au dus la DEZASTRUL din alegeri
Concluzionând. Avem de-a face cu două poziționări, consider eu, corecte. Ambele, datorită greutății celor care emit respectivele judecăți de valoare, ar trebui să nască dezbateri interne în Partidul Național Liberal. Ambele, după cum ziceam la începutul articolului, denotă și o anumită lipsă de asumare. Dacă domnii Robu și Voicu, la sfârșitul analizei lor, ar fi spus ceva de genul ”regret că, prin tăcerea mea și prin sprijinul direct acordat strategiei conducerii partidului, am permis ca acestea toate să se întâmple”, din punctul meu de vedere ambele poziții ar fi fost mult mai credibile. Dar nu poți să ceri din partea altora să își asume răspunderea pentru niște erori care, prin mecanismul de funcționare al partidului, au devenit erori colective, până când tu însuți, participant la respectivele decizii, nu îți asumi, cu subiect și predicat, partea ta de vină”, scrie Radu Zlati pe blog.