Dedesubturile schimbării conducerii RATB

0
175

Astăzi a avut loc o ședință de îndată în cadrul Consiliului General al Municipiului București în care a fost adoptat un proiect de hotărâre privind revocarea membrilor Consiliului de Administrație ai RATB. Gabriela Firea a anunțat ședința pe parcursul zilei de ieri, motivând dorința de revocare din funcție a membrilor CA prin neîndeplinirea sarcinilor privind deszăpezirea și combaterea poleiului în Capitală. O altă critică importantă a Gabrielei Firea a fost îndreptată către directorul general al regiei, plecat în concediu fără ca primarul general să fie anunțat.

Decizia Edilului-Sef  vine ca urmare a neindeplinirii de catre actuala conducere a RATB a obligatiilor si responsabilitatilor in ceea ce priveste planul de masuri si actiuni pentru deszapezirea si combaterea poleiului in Capitala. Gabriela Firea, Primarul General al Bucurestiului:

” Pot spune cu toata responsabilitatea ca,  de la nivelul Primariei Capitalei, managementul RATB a fost coordonat: de la preluarea mandatului am avut comandamente  in care am stabilit planuri de masuri si actiuni prin care transportul in comun in Capitala sa fie imbunatatit. Actuala conducere a RATB  a sfidat cetatenii acestui oras prin neindeplinirea obiectivelor asumate, atat in perioada verii, cat si acum, cand ar fi trebuit sa mobilizeze resurse umane suficiente pentru deszapezirea statiilor si a refugiilor de tramvai si sa suplimenteze numarul de autovehicule pentru a reduce timpii de asteptare in statii.

Sustin cu tarie ca  cetatenii acestui oras trebuie respectati, locuitorii Capitalei trebuie tratati cu deferenta si responsabilitate pentru ca ne-au ales sa ii reprezentam, sa  le aparam interesele! NU trebuie sa mai existe discrepante in ceea ce priveste calitatea vietii de la un sector la altul si toate institutiile din subordinea Consiliului General trebuie sa reactioneze prompt, cu celeritate,  sa-si respecte toate promisiunile pe care si le-au luat fata de cetateni.

Am deschidere totala si dialog cu orice conducator de institutie si pot sa inteleg si probleme umane, dar am toleranta ZERO la indisciplina, la tupeu fata de cetateni si fata de smecherii din anumite institutii, care nu au fost deranjati ani de zile si cred ca mai pot continua asa. Eu spun NU si cred ca si dvs. sunteti pe aceeasi lungime de unda cu mine.

Ii asigur pe toti salariatii RATB, cei 11 000 oameni, ca nu li se intampla nimic negativ si lucrurile se pun in ordine, pentru ca aceasta Capitala este condusa, nu va mai fi lasata pe mana iresponsabililor”.

Liberalii susțin însă că RATB are un buget enorm (593 milioane lei pe anul 2016), mai mare decât al municipiilor Brașov, Sibiu sau Ploiești. Astfel, cei care vor avea pe mâini un asemenea buget, fie ei și interimari, trebuie aleși cu atenție, lucru care nu s-a putut întâmpla în cele 14 ore de la convocarea membrilor CGMB până la ședința efectivă.Grupul consilierilor generali PNL a hotărât să nu participe la ședința de îndată, motivând decizia prin mai multe puncte. În primul rând, schimbarea unui CA al unei regii din subordinea Primăriei Generale nu reprezintă o problemă care să necesite convocarea unei ședințe de îndată. De asemenea, membrii unui nou consiliu de administrație trebuie să fie atent selecționați, prezentați publicului și abia mai apoi votați în cadrul Consiliului General, pași care nu puteau fi parcurși în doar 14 ore, timpul scurs de la convocarea CGMB și până la ședința efectivă a Consiliului, anunță Ciprian Ciucu, consilier general PNL, pe pagina sa de Facebook.

În comunicatul PNL se arată de asemenea că schimbarea vechiului CA al RATB, numit de PSD în Consiliul anterior, este o vendetă internă a social-democraților, între mai multe grupuri de influență din cadrul partidului.

Nu în ultimul rând, liberalii susțin că plecarea în concediu a directorului regiei, fără anunțarea în prealabil a primarului general, nu reprezintă un motiv legal pentru înlocuirea din funcții a CA.

„Înlocuirea CA al RATB trebuie să aibă o bază legală solidă. Faptul că directorul general al regiei a plecat în concediu fără să o anunțe pe doamna Primar, nu reprezintă un temei legal suficient. O societate de calibrul RATB nu poate sta într-un singur om, trebuie să acționeze pe baza unor proceduri interne puse la punct în caz de vreme rea, etc. În acest caz doamna Primar trebuia să sesizeze CA-ul existent și acesta să ia măsuri dacă activitatea RATB a fost neconformă, în urma unei analize”, se precizează în comunicatul citat.

În cadrul ședinței de îndată au fost aleși șase administratori provizorii pentru RATB. Aceștia sunt Mihail Adrian Sorin, Ionuț Nicolae Cieocoiu, Iuliu Dan Gogescu, Dumitru Catană, Bogdan Alexandru Trifan și Mihai Petcu. Despre primul dintre ei, Gabriela Firea a vorbit chiar în începutul ședinței:

„Un singur nume vreau să rostesc, ca o garanție pentru toți salariații RATB. Sunt 11.000 de oameni, care stau acum și așteaptă să vadă ce se întâmplă cu ei. Nu se întâmplă nimic negativ, ci lucrurile se pun în ordine. Pentru că această capitală este condusă, nu este lăsată pe mâna șmecherilor. (…) Am mare încredere în domnul Mihail Adrian Sorin, consilier general, din rândul dumneavoastră, că va pune ordine la RATB.”

După terminarea ședinței CGMB, consilierul general al PNL, Ciprian Ciucu, a revenit cu precizări:

„Președintele de ședință de la PSD și Gabriela Firea, Viceprimarul Bădulescu și majoritatea PSD/ALDE s-au comportat pur și simplu mârlănește, nelăsând o reprezentanta a opoziției, pe doamna Ciceală să vorbească. Pur și simplu i-au tăiat microfonul, au vorbit peste și au strigat din sală. Au amenințat-o cu gorilele lor personale că o vor scoate din sală. Firea și viceprimarul Bădulescu au vorbit neîntrerupți și au atacat PNL și USR cât au vrut. În loc să respecte legea promovează un populism grețos,” a declarat Ciprian Ciucu.

De asemenea, acesta atrage atenția că în cadrul Consiliului General, PMP este în barca puterii, nu a opoziției:

„Iliescu (PMP) ridică mingea la fileu PSD/ ALDE, ca de obicei. Fără PMP, n-ar fi avut majoritatea. PMP este la putere, nu în opoziție. PMP chiar a propus pe cineva de la ei în CA al RATB, deci erau vorbiți.”

În final, Ciprian Ciucu susține că opoziția din cadrul ședinței, reprezentată de consilierii USR, a fost ținută la distanță, marginalizată, iar celor care doreau să vorbească li se tăia accesul la microfon. De asemenea, Ciucu se declară în dezacord cu decizia luată la nivel de partid, ca liberalii din CGMB să nu participe la ședință, chiar dacă participarea acestora nu ar fi schimbat rezultatul votului.

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments