Regatul Unit are nou ambasador la UE: fostul şef al reprezentanţei diplomatice britanice la Moscova

0
43

El îi va succeda în funcţie lui Ivan Rogers, care a demisionat marţi, lansând critici dure privind modul în care guvernul de la Londra pregăteşte procedurile pentru ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar (Brexit).

Tim Barrow este directorul politic al ministerului de Externe şi va prelua postul de la Bruxelles săptămâna viitoare. El a fost şeful reprezentanţei diplomatice britanice la Moscova în perioada 2011-2015.

 

Desemnarea lui Barrow, diplomat cu 30 de ani vechime, i-ar putea dezamăgi pe unii partizani ai Brexit care şi-ar fi dorit ca postul să îi revină unui eurosceptic, comentează Reuters. 

 

În schimb, numirea ar fi, pentru funcţionarii britanici, un semnal că experienţa şi valoarea le sunt, în continuare, recunoscute şi apreciate. 

 

Barrow a deţinut postul de secretar I al ambasadei Marii Britanii pe lângă UE, dar nu a avut nicio luare de poziţie fermă cu privire la Brexit.

 

Într-o declaraţie remisă de biroul de presă al premierului se arată că noul ambasador este nerăbdător să preia postul „pentru a se asigura că va obţine pentru Marea Britanie rezultatul dorit în demersul de părăsire a UE“. 

 

În acelaşi document se arată că Barrow este „un negociator versat şi dur, care are experienţă în obţinerea obiectivelor urmărite de Marea Britanie la Bruxelles“.

 

Nemulţumirile lui Ivan Rogers

 

Demisia ambasadorului Ivan Rogers a intervenit cu mai puţin de trei luni înainte de preconizata declanşare a procedurilor de ieşire a Marii Britanii din UE. Premierul Theresa May a dat asigurări că va activa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona până la finalul lui martie, moment ce va da startul perioadei de doi ani la sfârşitul căreia Marea Britanie va părăsi blocul comunitar.

 

Numit în noiembrie 2013 de fostul premier David Cameron şi un fin cunoscător al dosarelor europene, Rogers ar fi urmat să joace un rol de prim-plan în negocierile asupra Brexitului, notează France Presse.

 

Într-o scrisoare adresată colaboratorilor săi, prin care îşi anunţa demisia, Rogers s-a referit la lipsa de experienţă a negociatorilor Londrei şi a recomandat echipei sale de la Bruxelles să combată „argumentele nefondate şi raţionamentele confuze“.

 

„Nu ştim deocamdată ce va stabili guvernul drept obiective de negociere pentru relaţiile Marii Britanii cu UE după ieşire“, a menţionat el, evidenţiind importanţa expertizei tehnice şi a cunoaşterii detaliate a poziţiilor de cealaltă parte a mesei de negociere şi a motivelor care stau în spatele lor.

 

„Există foarte puţină experienţă serioasă în ceea ce priveşte negocierile multilaterale la Whitehall“, cartierul ministerial din Londra, a scris Rogers în lungul e-mail adresat reprezentanţei britanice pe lângă UE, diplomatul făcând referire la diferenţa pe care a observat-o între pregătirea Londrei şi cea a instituţiilor europene pentru negocierea Brexitului.

 

Potrivit cotidianului britanic „The Telegraph“, care citează surse guvernamentale, Ivan Rogers ar fi plătit preţul pentru „viziunea negativă asupra Brexitului“, plecarea sa din funcţie fiind oricum programată, în condiţiile în care Downing Street doreşte să dispună de un ambasador „care crede în Brexit“, înaintea deschiderii negocierilor.

 

Miercuri, Comisia Europeană şi-a exprimat regretul faţă de demisia surprinzătoare a lui Ivan Rogers, pe care l-a descris drept un interlocutor profesionist, deşi „nu întotdeauna comod“.

 

„Regretăm pierderea unui interlocutor foarte profesionist, foarte bine informat, chiar dacă nu întotdeauna comod“, a declarat Natasha Bertaud, purtătoare de cuvânt a executivului european, după ce a fost chestionată cu privire la demisia diplomatului britanic. 

 

De asemenea, Bertaud l-a descris pe Ivan Rogers drept „un diplomat care a apărat întotdeauna cu loialitate interesele guvernului său“.

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments