Cresc tensiunile între serviciile secrete americane şi Donald Trump

0
72

 

Preşedintele ales al SUA Donald Trump a dezaprobat din nou serviciile de informaţii americane care au indicat un amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale americane şi a acordat credit site-ului Wikileaks potrivit căruia Moscova nu se află la originea piratărilor informatice din timpul campaniei electorale, relatează AFP. 

 

Trump a reluat pe Twitter afirmaţia lui Julian Assange, fondatorul WikiLeakes, afirmând că orice „copil de 14 ani” putea ataca serverele Partidului Democrat sau computerul lui John Podesta, purtătorul de cuvânt al campaniei candidatei democrate Hillary Clinton.

 

Dar serviciile americane de informaţii susţin că au obţinut după alegerile din 8 noiembrie dovezi concludente că Rusia a furnizat WikiLeaks, printr-un intermediar, materiale obţinute în urma atacurilor informatice care au vizat Comitetul Naţional Democrat, au declarat trei oficiali americani citaţi sub acoperirea anonimatului de Reuters.

 

Potrivit oficialilor, informaţiile obţinute după alegeri au oferit administraţiei Obama o mai mare certitudine în legătură cu rolul jucat de Guvernul rus în atacurile informatice. Informaţiile suplimentare ar fi stat, de altfel, la baza deciziei lui Barack Obama de a impune sancţiuni ruşilor pe 29 decembrie.

 

Oficialii au refuzat să descrie informaţiile obţinute în legătură cu implicarea unui intermediar în transmiterea materialelor către WikiLeaks, pentru că nu vor să divulge cum a obţinut Guvernul SUA informaţiile.

 

Trump vrea să reformeze serviciile secrete

 

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, intenţionează să reformeze serviciile secrete americane, întrucât consideră că unele dintre aceste agenţii sunt supradimensionate sau politizate, scrie publicaţia Wall Street Journal (WSJ) în ediţia de miercuri.

 

Potrivit unor surse neprecizate, Trump doreşte să restructureze CIA pentru a diminua personalul care lucrează la sediul central al acestui serviciu şi să suplimenteze în schimb numărul agenţilor trimişi în misiune în străinătate.

 

De asemenea, viitorul preşedinte al SUA consideră că Oficiul directorului comunităţii serviciilor de informaţii din SUA (DNI) dispune de resurse prea mari pentru nevoile sale reale şi în plus această structură este politizată.

 

„Punctul de vedere al echipei lui Trump este că serviciile de informaţii sunt total politizate“, a indicat publicaţiei WSJ una dintre sursele consultate, care a mai apreciat că aceste servicii au nevoie şi de „o cură de slăbire”.

 

Şefii serviciilor de informaţii, audiaţi în Congres

 

În Congresul american sunt programate audieri pe tema atacurilor cibernetice. Senatorul republican John McCain John McCain organizează joi o audiere în Senat a înalţilor responsabili ai comunităţii de informaţii americane cu privire la aceste atacuri cibernetice.  Vineri, Trump se va întâlni cu membri ai serviciilor de informaţii care-i vor prezenta un raport pe aceeaşi temă.

 

Joi, adjunctul secretarului de stat Victoria Nuland va informa, la o şedinţă cu uşile închise, Comisia senatorială de politică externă despre repercusiunile deciziei administraţiei Obama de a expulza 35 de diplomaţi ruşi, ca răspuns la atacurile cibernetice.

 

Mulţi actuali şi foşti oficiali sunt îngrijoraţi de relaţia de neîncredere care se instalează între preşedintele ales şi comunitatea serviciilor de informaţii, notează europa liberă.

 

Poziţia lui Trump este contestată şi de mulţi membri de frunte al Partidului Republican, între care Paul Ryan, liderul republicanilor în Camera reprezentanţilor şi senatorul Lindsey Graham, membru al Comisiei pentru forţele armate. Într-un interviu cu CNN, Graham s-a declarat îngrijorat de faptul că Donald Trump pare să-i dea mai mare crezare lui Julian Assange decât serviciilor americane de informaţii.

 

Senatorul republican John McCain, adversar declarat al Moscovei, a calificat miercuri drept act de război operaţiunile de piratare cibernetică atribuite Rusiei de serviciile de informaţii americane, relatează AFP.

 

„Când se încearcă să se distrugă fundamentele democraţiei, atunci se distruge o ţară“, a declarat John McCain, calificând acest gest drept „act de război“. 

 

Senatorul conservator de 80 de ani, care l-a calificat frecvent pe Vladimir Putin drept„şnapan“ şi „asasin“, şi-a nuanţat apoi estimarea, subliniind că există mai multe „etape“ în acţiunile unui război. 

 

„Nu spun că este vorba despre un atac atomic. Spun doar că atunci când este atacată structura fundamentală a unei ţări — adică ceea ce fac ei — este un act de război“, a explicat el. 

 

Încep audierile nominalizaţilor pentru noua administraţie Trump

 

Săptămâna viitoare în Congresul american vor începe audierile pentru noua administratie Trump. Ce mai aşteptată este audierea lui Rex Tillerson , nominalizat să ocupe funcţia de şef al diplomaţiei americane. 

 

Surse din Congres, citate de „ Washington Post“ arată că, în întâlnirile de până acum, Tillerson a afişat o pozitie dură şi lucidă faţă de regimul Putin, fără să ofere însă informaţii menite să contureze politicile administraţiei Trump. Un consilier senatorial a spus că mesajul lui Tillerson  este că Putin respectă doar forţa. 

 

Dar aceeaşi sursă arată că, întrebat despre sancţiunile împotriva Moscovei, potenţialul secretar de stat a evitat să se pronunţe. Un senator citat de cotidianul American sub anonimat a spus că Rex Tillerson înţelege pericolul prezentat de Rusia, dar nu a exprimat o opinie clară cu privire la conflictul dintre Trump şi serviciile de informaţii, cu privire la veridicitatea acuzaţiilor că Moscova s-ar fi aflat în spatele scurgerilor de informaţii, menite să influenţeze alegerile americane.

 

Audierile se anunţă intense. Democraţii au obţinut în Comisia pentru Relaţii Externe o a doua zi de audieri. Dar preşedintele Comisiei, Senatorul Bob Corker a decis că Tillerson nu este obligat să prezinte informaţii cu privire la impozitele pe care le-a plătit, care ar putea oferi indicii cu privire la legăturile sale de afaceri în străinătate.

 

Chestiunea cea mai importanta rămâne, însă, Rusia, din cauza legăturilor lui Rex Tillerson cu Vladimir Putin şi industria energétică din Rusia, cât timp a condus ExxonMobil. Analiştii sunt de părere că  Rex Tillerson va fi confirmat în funcţie şi că democratii pot doar să ceară că acesta să se pronunţe cu claritate cu privire la Rusia.

 

Totuşi, Tillerson s-ar putea să aibă o problem  dacă va sprijini tabăra din Congres care cere pedepsirea Rusiei pentru piratería cibernetică şi alte actiuni agresive, atunci ar putea risca un conflict cu şeful lui, preşedintele Trump.

 

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments