Legea răspunderii magistraţilor, mărul discordiei dintre ministrul justiţiei şi noua şefă a CSM

0
114

UPDATE Preşedintele instanţei supreme, Cristina Tracea, a spus, vineri, că este de acord cu îmbunătăţirea legii răspunderii magistraţilor, numai dacă se propune o lege a răspunderii parlamentarilor şi una a răspunderii Guvernului.

„Eu, personal, nu am nimic împotriva unei legi a răspunderii magistraţilor, dacă este necesar poate fi îmbunătăţită, dar în limita dispoziţiilor constituţionale. Dar, în acelaşi timp, nu pot să nu remarc faptul că, aşa cum există o lege a răspunderii magistraţilor, trebuie să existe o lege a răspunderii Legislativului şi o lege a răspunderii Executivului. În ultimă instanţă, judecătorii nu fac altceva decât să aplice legi pe care Parlamentul le aprobă. Dacă legea nu e suficient de clară sau de previzibilă, desigur, aplicarea legii va fi în consecinţă”, a spus Cristina Tracea.

La rândul lui, procurorul general Augustin Lazăr, a declarat, vineri, după şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) că în acest moment răspunderea magistraţilor este reglementată atât în Constituţie, cât şi în alte legi şi nu este nicio urgenţă pentru modificarea ei. 

UPDATE Noul preşedinte al CSM, judecătoarea Mariana Ghena, a spus, când şi-a prezentat proiectul de management, că nu se pune problema adoptării unei legi privind răspunderea materială a magistraţilor până când nu se vor atinge şi condiţiile de lucru ale judecătorilor şi procurorilor din alte state europene.

„În ceea ce priveşte mult discutata răspundere materială a magistraţilor, iminenta iniţiativă legislativă, este o problema sensibilă, chiar şi pentru dumneavoastră, domnule ministru (Florin Iordache, ministrul Justiţiei, n.r.), în activitatea pe care o veţi desfăşura. Nu o dorim, nu o vedem în altă modalitate decât cea reglementată în prezent”, a spus Mariana Ghena, care este membru al noului CSM din partea instanţei supreme.

Ea a precizat că o asemenea iniţiativă legislativă ar fi utilă doar după îndeplinirea unor condiţii.

„O astfel de iniţiativă nu poate fi declanşată decât după o responsabilă apreciere a cadrului legislativ care să reclame această modalitate de răspundere, după implementarea unui sistem de legi bune pentru o justiţie bună, după o consultare reală a magistraţilor şi după identificarea altor modalităţi de eficientizare a activităţii magistraţilor. Nu cred şi nu credem că se pune problema, la acest moment, a unei iniţitive legislative sub acest aspect”, a mai arătat Mariana Ghena.

Candidatul pentru şefia CSM a precizat că o asemenea lege ar fi utilă doar după ce condiţiile de muncă ale magistraţilor se vor ridică la standardele altor state civilizate.

„Până când magistratul – judecătorul, procurorul – nu va beneficia de toate condiţiile materiale, de resurse umane, de volumul optim de activitate – bunăoară în statele europene sunt judecători care au două, trei cauze pe lună. Suntem departe de această realitate, dar poate în condiţiile în care vom avea creat tot cadrul care să ne confere siguranţă, care să ne ofere condiţiile de muncă astfel încât magistratul poate să nu greşească, atunci poaate s-ar pune problema unei astfel de iniţiative. Până atunci, nu susţinem un asemenea punct de vedere”, a afirmat Mariana Ghenă, în plenul noului CSM.

Ce le-a spus vineri Iordache membrilor CSM

„Am spus-o şi la audieri (în comisiile parlamentare pentru avizarea în funcţia de ministru al Justiţiei, n.r.) că avem nevoie de o lege a răspunderii magistraţilor. Tocmai pentru aceea sunt astăzi la CSM. Aştept ca noul CSM, printr-o consultare publică, cu asociaţiile profesionale, dar în primul rând cu CSM, cu Înalta Curte, cu Parchetul General să avem o astfel de lege. Repet, printr-o consultare publică cu toţi cei care sunt implicaţi şi într-o dezbatere publică făcută la Parlament”, a precizat Iordache.

Ministrul Justiţiei a invocat în sprijinul demersului său legea europeană a răspunderii magistraţilor.

„Eu plec de la buna-credinţă pe care magistraţii o au, dar, în acelaşi timp, dacă există o lege europeană, acel model european poate fi implementat şi în România”, a mai spus Iordache.

Ministrul Justiţiei a subliniat că nu crede că ar trebui să fie motive de îngrijorare legat de această lege, pentru că se va elabora după o consultare publică.

„O să vedeţi că, săptămâna viitoare, tocmai prin aceste discuţii informale pe care le voi avea, vreau să lansez o invitaţie la dialog, la expertiză, pentru că din punctul meu de vedere toţi cei care sunt interesaţi vor veni cu expertiză, iar dezbaterea trebuie să fie foarte transparentă şi în Parlament”, a adăugat Florin Iordache.

Ministrul a mai arătat că la începutul lunii februarie o să aibă discuţii informale cu magistraţii pe marginea acestei legi.

„Atât timp cât Parlamentul este în acest moment în vacanţă, cel puţin până la începutul lunii februarie putem avea discuţiile informale, iar la începutul lunii februarie, în momentul în care va reîncepe Parlamentul să lucreze şi vor fi discuţiile pe buget, fără îndoială, una dintre legile asupra cărora ne vom apleca va fi aceasta”, a precizat Iordache.

Florin Iordache a declarat miercuri, când a fost audiat în comisiile parlamentare pentru avizarea sa în funcţia de ministru al Justiţiei, că Legea răspunderii magistraţilor este asumată de PSD şi vor fi începute discuţiile cu CSM şi cu asociaţiile profesionale pentru a adopta o lege pe un model european.

Mircea Aron, care a condus în ultimul an Consiliul Superior al Magistraturii, a declarat, vineri, la constituirea noului CSM, că vor fi încercări de modificare a statutului magistratului, care nu trebuie să se transforme într-o umilinţă.

„Este bine să rămână în continuare la fel (statutul magistratului, n.r.). Acum, pe ultima sută de metri, aţi văzut că s-au modificat, prin decizii ale Curţii Constituţionale, s-au modificat şi indemnizaţiile în ceea ce îi priveşte pe judecători. Ar fi bine ca ele să rămână la fel. În ceea ce mă priveşte, am mari temeri că se va încerca să se umble la acest sistem de indemnizaţii. (…) Pe răspundere, sunt sigur că ştiţi mai bine decât noi cum să nu se transforme într-o umilinţă, în aşa fel cum independenţa magistratului să nu fie afectată, aşa cum se pare că se doreşte a fi concepută răspunderea magistratului. (…)”, a spus Mircea Aron, la ceremonia de predare-primire a mandatului de către noii membri ai CSM. 

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments