O societate care a lucrat pe banii publici vrea cu orice preţ să blocheze banii Primăriei

0
441

O înstrăinare a unei datorii pune în pericol fondurile municipalităţii. S-a ajuns aici după ce unul dintre contractorii de pe şantierul de pe linia de tramvai din Tătăraşi şi-a „vândut datoria”, iar noul „proprietar” vrea banii.
 

Aflată în insolvenţă, o cunoscută companie de construcţii din Iaşi face tot posibilul să-şi recupereze datoriile.

 

Triada firmelor

Este cazul SC Construcţii Feroviare Moldova SA, condusă de Paul Butnariu. Omul de afaceri, acum şi preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, a preluat creanţe ale societăţii Construcţii Feroviare Moldova SA Câmpulung Moldovenesc şi acum se îndreaptă împotriva Primăriei. Cum? Societatea din Câmpulung Moldovenesc trebuia să recupereze datorii importante de la societatea de construcţii Themeli, cea care, în 2008, s-a ocupat de lucrările de modernizare a liniei de tramvai din cartierul Tătăraşi, de pe tronsonul Nicoriţă-Piaţa Chirilă-Doi Băieţi. Şi asta pentru că societatea din Câmpulung a lucrat în subantrepriză pentru greci, iar facturile nu i-au fost achitate. Situaţia a devenit la un moment dat şi mai complicată după ce municipalitatea ieşeană s-a judecat cu societatea Themeli pentru că aceasta a întârziat lucrările. În câteva cuvinte, firma din Câmpulung dorea bani de la grecii care erau pe punctul de a-i da înapoi Primăriei.

 

Magistraţii i-au pus pe amândoi la plată

Şi cum Themeli acuza Primăria că nu plăteşte facturile, iar cea din urmă că prima face lucrări de mântuială, magistraţii au găsit soluţia. Astfel, printr-o sentinţă din martie 2013, Tribunalul Iaşi a obligat Primăria să plătească către Themeli suma de 2,066 milioane lei, adică debit aferent unei facturi, plus 2,1 milioane lei penalităţi. Tot prin aceeaşi sentinţă, Themeli a fost obligată să plătească aproape 2 milioane de lei pentru că a întârziat lucrările din Tătăraşi. Totuşi, de aici a ieşit căştigătoare firma Themeli, care, după adunări şi scăderi, urma să recupereze aproximativ 2 milioane lei.

 

Themeli are bani

Pe firul afacerii, în calitate de subcontractant, SC Construcţii Feroviare Moldova SA Câmpulung Moldovenesc a executat o serie de lucrări pentru Themeli, lucrări ce, în final, nu au mai fost plătite. Pe de altă parte, din alte relaţii contractuale, societatea din Câmpulung Moldovenesc trebuia să plătească societăţii administrate de Paul Butnariu puţin peste un milion de lei. Drept urmare, Butnariu a fost de acord să-şi ia banii din conturile Primăriei, dar acum nu a vrut să facă vreun comentariu despre acest lucru. ”Nu discut chestiile astea”, s-a rezumat să spună Butnariu.

Nici reprezentanţii Primăriei nu au spus mare lucru. ”Ah, cu Themeli. Nu ştiu, vorbeşte cu Chirica (viceprimarul Mihai Chirica-n.r). Am să văd”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al municipalităţii ieşene.

Cel puţin deocamdată dorinţa de recuperare a banilor s-a soldat cu un eşec. Tribunalul Iaşi a respins la sfârşitul lunii trecute o acţiune a firmei lui Butnariu de instituire a unei popriri pe conturile municipalităţii. Construcţii Feroviare Moldova s-a considerat însă nedreptăţită de sentinţă şi a depus apel, care se va judeca în perioada imediat următoare la instanţa superioară, Curtea de Apel Iaşi. 

 

Pierderi imense

Până nu demult, Construcţii Feroviare Moldova SA se lăuda cu un portofoliu impresionant de lucrări: modernizări sau reparaţii de căi ferate, construiri poduri. Acum, aflată în insolvenţă, conform ultimelor date, valabile pentru anul 2013, compania achiziţionată în urmă cu câţiva ani, de la AVAS, de omul de afaceri Maricel Popa, înregistrează o pierdere de peste 10 milioane de lei, adică aproape  2 milioane de euro. La un moment dat, firma ieşeană era unul dintre cei mai mari datornici din judeţul Iaşi la bugetul de stat.

 

Cine sunt actorii companiei

Conform datelor Registrului Comerţului, la SC Contrucţii Feroviare Iaşi SA apar trei administratori: Costel Paul Butnariu, ce ocupă şi funcţia preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi şi Felix Eduard Hrestic, fost director al Fondului Proprietăţii de Stat Iaşi. Nu în ultimul rând, funcţia de administrator este trecută şi în dreptul Simonei Alina Hăilă, fostă şefă de cabinet a deputatului liberal Relu Fenechiu.

 


Paul Butnariu este și șeful Camerei de Comerț Iași


 

Ce înseamnă preluarea/cesiunea de creanţe

Deseori firmele aleg să-şi recupereze banii recurgând la destul de întortocheata metodă a cesiunii/preluării de creanţe. Acest lucru înseamnă că o societate încearcă să încaseze banii pe care debitorul pretinde, la rândul său, că nu-i mai poate primi. Uneori, în contul eforturilor creditorului, acesta obţine permisiunea de a lua 10 lei, deşi datoria este, să zicem, de 5 lei. Nu de puţine ori astfel de operaţiuni sunt privite cu suspiciune, existând cazuri în care cei care au „intrare” la o firmă sau alta, mai ales cu capital de stat, pot sări peste rând şi primi banii pe care alţii îi vor primi la Sfântu’ Aşteaptă.       

 

Eternul şantier din Tătăraşi

În urmă cu câţiva ani, lucrările de schimbare a liniei de tramvai din Tătăraşi au scos peri albi locuitorilor din acest cartier, vina fiind a grecilor de la Themeli, firmă care a câştigat licitaţia, dar a întârziat foarte mult închiderea şantierului. În final, după multe tergiversări, Primăria a reziliat contractul şi l-a atribuit altei societăţi.

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments