Gerul năprasnic din Europa a provocat moartea a 46 de persoane FOTO

0
58

Un val de ger polar a învăluit Europa, cauzând zeci de decese. Din Bulgaria şi până în Polonia, Germania, Grecia sau Italia, europenii au fost nevoiţi să suporte multe grade sub limita îngheţului.

 

Cel mai mult are de suferit de pe urma temperaturilor polare Polonia, unde numai în acest weekend au murit 12 persoane. În această ţară, bilanţul morţilor făcut de frig a ajuns la 65 de persoane, de la începutul lunii ianuarie. În zona montană din sudul ţării, temperaturile au ajuns până la minus 30 de grade Celsius.

 

Purtătoarea de cuvânt a Centrului guvernamental pentru Securitate, Anna Adamkiewicz, a anunţat că majoritatea deceselor au avut loc afară, în locuinţe de vară neîncălzite sau în case abandonate. Temperaturile continuă să atingă -20 de grade Celsius în anumite regiuni, a anunţat Centrul guvernamental de securitate naţională din această ţară.

 

În Cehia, potrivit postului public de radio, cel puţin şase oameni au murit de hipotermie, inclusiv la Praga. Meteorologii estimează că vremea rece va continua în următoarele zile.

 

Şcoli închise în mai multe state

 

Situaţia din nord-estul Bulgariei este în continuare critică: drumuri acoperite de troiene, ger şi pene de curent care afectează circa 2.000 de locuinţe.

 

Echipe de intervenţie în situaţii de urgenţă încearcă să cureţe drumurile către sate izolate, dar eforturile lor sunt îngreunate de vântul puternic.

 

Autorităţile au emis cod galben de ger în Bulgaria, iar situaţia se va îmbunătăţi abia la sfârşitul săptămânii. Şcolile din ţară au fost închise.

 

 Gerul a provocat cel puţin patru decese în ultimele trei zile în Albania. Ninsoarea s-a oprit luni, dar temperaturile scăzute au afectat în continuare toată ţara.

 

Un bărbat de 52 de ani a murit luni în oraşul Golem, la 80 de kilometri vest de Tirana. Duminică, un bărbat de 53 de ani fără adăpost a murit în oraşul Sarande, la sud de Tirana.

 

Cu o zi înainte, o altă persoană fără adăpost, de 38 de ani, a murit în oraşul port Durres, la vest de capitală, iar un bărbat de 62 de ani a murit după ce a alunecat de pe acoperiş, în timp ce încerca să îl cureţe.

 

Numeroase sate, în special din nord şi nord-est, sunt izolate. Autorităţile au restricţionat alimentarea cu energie electrică şi apă în mai multe zone din ţară, inclusiv în capitală. Ministerele Sănătăţii şi Educaţiei au decis să suspende cursurile.

 

Şcolile au fost închise în câteva oraşe din sudul Italiei care nu sunt obişnuite cu ninsoare atât de abundentă. Mai multe şcoli au fost închise la Roma şi Bologna, pentru că sistemele de încălzire nu funcţionau.

 

Cel puţin opt oameni, dintre care un român, au murit de frig, iar transporturile rutiere, aeriene şi feriboturile au fost perturbate.

 

 Gerul şi vântul puternic au provocat haos pe coasta Mării Adriatice, unde iernile sunt de obicei blânde. Chiar şi marea a îngheţat în golfuri, blocând bărcile pescarilor. Localnicii au spus că nu au mai văzut aşa ceva de decenii.

 

Temperaturile în centrele turistice Dubrovnik şi Split au scăzut la minus 7 grade Celsius, iar vântul puternic a smuls din rădăcini pini şi măslini.

 

Feriboturile şi numeroase curse aeriene au fost anulate, iar traficul pe poduri a fost interzis.

 

Conductele de apă, care se află foarte aproape de suprafaţă, la fel ca în majoritatea ţărilor cu climă blândă, au îngheţat, astfel că mii de oameni au rămas fără apă.

 

Navigaţia pe Dunăre, închisă

 

În Serbia, unde s-au înregistrat duminică minus -33 de grade, refugiaţii au cel mai mult de suferit, corturile şi adăposturile lor fiind acoperite cu zăpadă. Traficul pe Dunăre a fost oprit, tot din cauza îngheţului.

 

Şi autorităţile bulgare au oprit la rândul lor traficul pe Dunăre, din cauza sloiurilor de gheaţă, la scurt timp după ce Ungaria a luat o decizie similară.

 

Şi în România, navigaţia fluvială pe Dunăre, între Porţile de Fier 2 şi Brăila, a fost închisă, marţi, din cauza podurilor de gheaţă care s-au format în zona Cenavodă-Hârşova, precum şi a sloiurilor care acoperă şi 80% din suprafaţa apei pe diferite sectoare.

 

Autorităţile sârbe au luat măsuri de urgenţă în 11 municipalităţi din centrul şi sudul ţării, unde zăpada a blocat drumuri şi a izolat sate.

 

Deşi mercurul din termometre a scăzut la minus 28 de grade Celsius, locuitorii din satele izolate din munţi au refuzat oferta autorităţilor de a-i evacua, pentru că nu vor să îşi abandoneze animalele.

 

Majoritatea bătrânilor au spus că mai bine mor de frig decât să îşi abandoneze oile, caprele, vacile şi găinile.

 

Traficul aerian dat peste cap în Istanbul

 

Ninsorile continuă să cadă în Istanbul, iar Turkish Airlines a anulat peste 277 de curse interne şi internaţionale înspre şi dinspre cele două aeroporturi din Istanbul. 

 

Şcolile din oraş au fost închise inclusiv marţi, iar guvernatorul le-a permis angajaţilor din administraţie să plece de la serviciu la ora 15.30.

 

Feriboturile nu au circulat prin Strâmtoarea Bosfor, astfel că mulţi navetişti au întâmpinat probleme în a merge la serviciu.

 

Zone ample din Grecia, inclusiv mai multe insule, au fost acoperite de zăpadă, stratul depăşind uneori un metru. În nord, temperatura a scăzut la minus 18 grade Celsius.

 

Autorităţile au decretat stare de urgenţă pe insula Evia, a doua ca mărime după Creta, unde stratul de zăpadă a ajuns la doi metri. Alimentarea cu energie electrică şi apă a întâmpina probleme pe insulă.

 

Şi insula Oinousses, din Marea Egee, a întâmpinat probleme grave din cauza ninsorii abundente. Primarul a anunţat că liniile de telefonie fixă nu funcţionează de patru zile.

 

Pe insula Lesbos, şoferii au avut nevoie de lanţuri pentru a ieşi din oraşul port Mytilene, în timp ce ninsoarea abundentă a afectat şi insula Chios, precum şi părţi din Creta, unde au fost anulate unele zboruri spre Atena.

 

Chios şi Lesbos găzduiesc mii de refugiaţi, dintre care mulţi trăiesc în condiţii precare în tabere supraaglomerate. Mulţi locuiesc încă în corturi, în pofida gerului.

 

Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului au criticat condiţiilor şi au cerut Guvernului să ia măsuri urgent.

Atena, Grecia. FOTO EPA

Imagini din aceeasi galerie

Distribuie imaginea

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments