Focare de hepatită A în județul Neamț

0
107

 

Boala mâinilor murdare face din nou victime în județ  după ce anul trecut hepatita A a fost semnalată în zona Roman, în această perioadă exista două focare la Roznov și Piatra Șoimului. Igiena personală deficitară, aruncarea gunoaileor la întâmplare și mai ales pe cursurile de apă și condițiile insalubre din locuințe sunt cauzele care determină apariția acestor focare, transmite Ziarul Evenimentul.

 

În total au fost semnalate 18 cazuri, cel mai recent fiind diagnosticat săptămâna trecută. Afectați de boală au fost în special copiii și tinerii cu vârste până în 17 ani.

În zona Piatra Neamț au apărut mici focare de 2-3 cazuri, dar în acest moment s-au constituit două focare importante la Roznov și Piatra Șoimului, fiecare având câte 9 cazuri, cu debut al focarelor la sfârșitul lunii aprilie. Hepatita virală tip A are o perioadă de incubație lungă de aproximativ 6 săptămâni, de aceea și focarele se întind pe o perioadă mai mare de timp”, a spus Roxana Pipirigeanu, șef Serviciul Epidemiologic din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Neamț.

 

Cazurile semnalate sunt monitorizate de medicii de familie, dar se iau și măsuri la nivelul colectivității în care a apărut virusul, pentru că boala poate fi transmisă de la om la om, dar și prin intermediul obiectelor care au intrat în contact cu persoana afectată.

 

„În afară de supravegherea clinică epidemiologică și de laborator pe care o efectuează medicii de familie, s-a intervenit cu dezinfecție atât în familie cât și în colectivitățile afectate și cu recomandări pentru primării pentru a putea respecta și îmbunătăți situații legate de igiena localităților”, a explicat Roxana Pipirigeanu, citată de Ziarul Evenimentul.

 

Hepatita A este o boală contagioasă produsă de virusul hepatitic A. În România vaccinarea împotriva acestui virus nu face parte din vaccinările obligatorii, dar se poate face contracost la recomandarea medicului, în focar sau când boala se semnalează într-o anumită zonă.

 

 

 

(Sursa: ziarulevenimentul.ro)

 

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentUn american s-a deghizat în om al străzii pentru a testa bunătatea șoferilor
Articolul următorHalep – Vinci, ora 17:30, în finală la BRD Bucharest Open. Roberta: "Presiunea e pe Simona"
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments