Anchetatorii germani au prezentat dovezi că un cunoscut grup de hackeri ruşi, despre care se crede că ar avea legături cu Kremlinul, a atacat luna trecută computerele OSCE, informează „The Guardian“.
Anunţul a fost făcut de Hans Georg Maasen, şeful serviciului de informaţii interne din Germania, BfV. Maasen a precizat că gruparea responsabilă este APT28, un alt nume pentru Fancy Bear, care a fost implicată şi în furtul de documente de pe serverele Partidului Democrat din SUA, în timpul campaniei prezidenţiale, în efortul de a-l ajuta pe Donald Trump să câştige alegerile.
Serviciile secrete germane mai cred că acest grup a comis o serie de atacuri cibernetice împotriva Parlamentului de la Berlin, în 2015.
Anterior, un purtător de cuvânt al OSCE a anunţat că serverele organizaţiei au fost vizate de un atac informatic „serios“ la finalul anului trecut, însă a spus că nu are idee cine este responsabil.
Şeful serviciului german de informaţii interne a declarat că Germania ar trebui să fie capabilă să contracareze atacurile din partea hackerilor prin propriile atacuri cibernetice.
„Considerăm necesar să nu ne angajăm doar în operaţiuni defensive“, a spus Maasen. „Trebuie să fim în poziţia de a ataca, pentru ca inamicul să-şi înceteze pe viitor atacurile“, a explicat el.
Maassen a avertizat că alegerile din acest an pentru camera inferioară a parlamentului german, Bundestag, ar putea fi supuse „tentativelor externe de exercitare a influenţei”.
Există tot mai multe temeri cu privire la o ingerinţă externă în alegerile din acest an din Germania şi în alte ţări din Europa, pe fondul informaţiilor conform cărora guvernul rus a întreprins atacuri cibernetice care au influenţat rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA, din 8 noiembrie anul trecut.
În acest context, Maassen a îndemnat la contramăsuri în eventualitatea unor atacuri cibernetice, la unison cu declaraţiile ministrului de interne al Germaniei, Thomas de Maiziere, care a propus recent o structură federală de securitate mai puternică.
„Imediat ce am identificat de unde provine atacul cibernetic, trebuie să fim capabili să luptăm activ împotriva lui“, a declarat Maassen.
El a cerut mai multe atribuţii pentru BfV, inclusiv permisiunea de a şterge informaţii de pe serverele sale. În prezent, BfV nu poate să şteargă datele pe care le-a stocat după ce a fost comis un atac cibernetic. „Există un mare pericol ca prejudiciul să fie mult mai mare dacă o terţă parte obţine acces la informaţii“, a atenţionat Maassen.
El a cerut, de asemenea, „directive clare pentru a anihila infrastructurile de atac de la care pornesc pericolele la adresa securităţii cibernetice“. Şeful BfV a declarat că în ultimele luni s-a înregistrat „o creştere puternică“ a aşa-ziselor atacuri spear-phishing asupra partidelor parlamentare germane.