Aproape 200 de foşti generali americani au semnat o scrisoare pentru a se opune practicii torturii, pe care preşedintele ales al SUA, Donald Trump, intenţiona un timp să o restabilească, relatează AFP.
Scrisoarea semnată de 176 de foşti generali a fost publicată marţi de New York Times, în contextul în care Senatul începe audierile viitorilor membri ai administraţiei Trump, scrie agerpres.ro.
Citește și: Vine marea amnistie fiscala!
În timpul campaniei sale electorale, Donald Trump a declarat că, dacă va fi ales, va restabili tortura şi ar face „mai mult decât simularea înecului”, folosită de CIA sub preşedintele George W. Bush.
De la alegerea sa, el pare să-şi fi schimbat părerea după o întâlnire cu generalul James Mattis, un şef militar prestigios pe care l-a numit ministru al apărării şi care, printre altele, a luptat în Irak.
Citește și: Angelina Jolie și Brad Pitt divorțează cu un judecător…PRIVAT
Trump s-a declarat „foarte impresionat” când militarul i-a spus că ”un pachet de ţigări şi două beri” ar fi de ajuns pentru a-l face mai degrabă pe suspect să vorbească decât simulând înecul.
În scrisoarea lor datată din 6 ianuarie şi publicată in extenso de New York Times, generalii afirmă că „tortura nu este necesară”.
Citește și: OFICIAL BMW a fost DETRONATĂ: Mercedes-Benz e cel mai mare producător de automobile de lux din lume
„Bazându-ne pe experienţa noastră, cunoaştem că tehnicile de întrebări legale (…) sunt cele mai eficiente pentru a obţine informaţii fiabile”, au scris ei.
„Tortura este contraproductivă deoarece slăbeşte securitatea noastră naţională, crescând riscul pentru trupele noastre, complicând cooperarea cu aliaţii noştri şi ţinându-ne la distanţă de populaţiile al căror sprijin ne este necesar”, adaugă ei.
Citește și: Tinerii fac SEX după doar 10 mesaje / STUDIU
Audierile din Senat a unora din principalii viitori responsabili ai administraţiei Trump, ministrul justiţiei, şeful CIA şi ministrul apărării, au avut loc sau vor avea loc respectiv marţi, miercuri şi joi.
Senatul are puterea de a respinge nominalizările decise de preşedintele ales.
Citește și: Cine este David Clark, autorul unui asa zis raport despre justitia din Romania
Scrisoarea generalilor include mai multe nume de şefi militari care s-au distins în lupta împotriva extremiştilor în Irak şi Afganistan, precum generalul Stanley McChrystal sau amiralul William McRaven.