Carmen Dan cere structurilor MAI să fie pregătite de intervenţie în judeţele aflate sub cod portocaliu

0
104

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, le-a cerut marţi structurilor MAI din cele şapte judeţe care se vor afla sub cod portocaliu – Constanţa, Tulcea, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău şi Vrancea – să fie pregătite pentru intervenţie, să răspundă la apel şi să comunice permanent pentru a gestiona eficient şi organizat problemele din teren, potrivit Agerpres.

„Orice situaţie semnalată în care viaţa persoanelor este în joc este prioritatea dumneavoastră. Vă solicit să comunicaţi permanent unii cu alţii pentru a interveni organizat şi eficient, indiferent din ce instituţie faceţi parte. Dacă aveţi semnale că circulaţia este redusă şi că vizibilitatea pe anumite segmente de drum nu se realizează în condiţii de siguranţă, vă rog să închideţi din timp drumurile şi decizia să fie una rapidă, asigurându-vă totodată că pe tronsoanele închise nu se află persoane sau autovehicule”, a solicitat ministrul, în videoconferinţa privind gestionarea efectelor meteo, desfăşurată la MAI.

Ea a cerut ca decizia pentru închiderea căilor rutiere să fie luată cu operativitate, iar deszăpezirea să fie organizată în mod integrat.

„Odată cu această decizie, se impune deplasarea unor echipaje pentru verificarea traseului şi luarea măsurilor de evacuare sau relocare în puncte de siguranţă. Pe traseele închise e necesară identificarea tuturor punctelor de contact unde pot staţiona. De asemenea, intervenţia de deszăpezire trebuie organizată în mod integrat. Ministerul Transporturilor, MAI şi autorităţile locale – pentru că atenţia şi concentrarea noastră, a resurselor în principal, trebuie să privească şi să fie orientate în scopul salvării persoanelor aflate în dificultate şi crearea unor căi de acces către localităţile izolate”, a spus Carmen Dan.

Ministrul a subliniat că trebuie create culoare unice de circulaţie rutieră, care să lege principalele localităţi. „Ne interesează ca realizarea intervenţiilor de către echipele specializate ale operatorilor de energie să aibă acces uşor în scopul reconectării utilizatorilor”, a mai spus ministrul.

Totodată, Carmen Dan a subliniat necesitatea unei comunicări eficiente între toate structurile cu responsabilităţi în cunoaşterea intervenţiilor, dar şi a stadiului acestora, în situaţii dificile, precum intervenţiile pe autostradă, care trebuie să fie cunoscute inclusiv la nivelul prefecţilor şi poliţiilor judeţene.

„Îmi doresc ca reprezentanţii ministerelor, care sunt în Centrul Naţional de Conducere Integrată, să fie pregătiţi în acest sens, să obţină şi să furnizeze cu operativitate datele necesare şi să fie învestiţi cu autoritatea necesară pentru impunerea măsurilor din competenţă stabilite. Asta înseamnă că trebuie să comunice nemijlocit cu factorii de decizie. Celelalte structuri – SNCFR, Autoritatea Navală Română, Ministerul Educaţiei -, care nu sunt reprezentate în Centrul Naţional de Conducere Integrată, trebuie să comunice din oficiu punctele de contact pentru relaţionare, în special cele care nu au organizate centre operaţionale”, a precizat ministrul Afacerilor Interne.

De asemenea, a adăugat ea, sistemul de raportare a datelor trebuie stabilit în mod unitar cu aceeaşi periodicitate şi trebuie corelat inclusiv cu strategia de comunicare publică.

„Propunerea noastră este ca toate instituţiile implicate să facă raportări în mod unitar şi recomandarea ar fi să facem aceste comunicări o dată la trei ore”, a mai spus ministrul.

La rândul său, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunţat că, în perioada următoare, pentru zonele afectate de codul portocaliu şi codul galben, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a mobilizat 1.017 utilaje şi cantităţile de materiale antiderapant necesare. De asemenea, potrivit ministrului Transporturilor, au fost mobilizaţi peste 900 de angajaţi ai CFR pentru a interveni, iar pe perioada codului portocaliu vor fi introduse locomotive Diesel în locul celor electrice.

Şi ministrul Energiei, Toma Petcu, a susţinut că sunt rezerve suplimentare pentru energie electrică, termică şi de gaze. „Suntem pregătiţi să avem sistemul energetic echilibrat, avem rezerve suplimentare pentru energie electrică, termică şi de gaze, să putem furniza. Nu au fost probleme. (…) Probabil că pe reţelele de înaltă şi medie, care sunt mai grele, vor acumula destulă ploaie îngheţată şi este posibil să fie deconectate, de aceea am atenţionat şi Transelectrica să fie pregătită în permanenţă pentru intervenţie. Avem dispoziţii clare şi către operatorii şi distribuitorii de gaze”, a precizat Toma Petcu.

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments