Aceste afirmaţii au fost cuprinse într-un rezumat de două pagini anexat la un raport privind implicarea Rusiei în alegerile americane din 2016. Acuzaţiile provin, în mare parte, din memo-uri scrise de un fost spion britanic angajat să efectueze o cercetare de opoziţie privindu-l pe Trump, a cărui muncă este considerată credibilă de oficialii de securitate din SUA.
Acuzaţiile formulate în documente – pe care BuzzFeed News le-a publicat integral în noaptea de marţi – au venit din partea surselor ruseşti, a declarat fostul spion reporterilor. Aceste acuzaţii au mai fost formulate anterior, dar nu sunt verificate în mod independent şi chiar omul care a dezvăluit iniţial povestea a avertizat cititorii să le trateze cu precauţie. FBI investighează credibilitatea şi acurateţea acestor acuzaţii, dar nu a confirmat încă multe detalii esenţiale din memo-uri. Agenţia de informaţii a refuzat să comenteze, potrivit Reuters.
Potrivit New York Times, materialul nu a fost confirmat, dar agenţiile de informaţii au considerat acest raport potenţial exploziv şi au decis ca Obama, Trump şi liderii Congresului să fie informaţi despre el şi că agenţiile investighează în mod activ acuzaţiile. Briefing-uri clasificate au fost prezentate lui Obama şi Trump săptămâna trecută de patru dintre cei mai înalţi şefi de informaţii din SUA – directorul National Intelligence James Clapper, directorul FBI James Comey, directorul CIA John Brennan, şi directorul NSA amiralul Mike Rogers.
Oficialii de informaţii ar fi fost îngrijoraţi de faptul că informaţiile s-ar scurge înainte ca Trump să fie informat de existenţa lor, au declarat oficiali care au vorbit cu condiţia anonimatului, potrivit New York Times.
Marţi seara, Trump a răspuns pe Twitter acuzaţiilor: „ŞTIRI FALSE – O TOTALĂ VÂNĂTOARE POLITICĂ DE VRĂJITOARE”.
FAKE NEWS – A TOTAL POLITICAL WITCH HUNT!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) January 11, 2017
Ce informaţii compromiţătoare conţin memo-urile
Cu toate că dosarul nu este verificat, BuzzFeed a publicat documentul complet, spunând că a ales să facă acest lucru „astfel încât americanii îşi pot face propriile opinii despre acuzaţiile privindu-l pe preşedintele ales care au circulat la cele mai înalte niveluri ale guvernului Statelor Unite”.
Publicaţia recunoaşte că documentul include unele erori clare, inclusiv scrierea greşită a „Alfa Group”.
Documentele neconfirmate susţin că regimul rus „l-a cultivat, sprijinit şi asistat pe Trump timp de cel puţin cinci ani”. Acesta susţine că Trump şi cercul său interior „au acceptat un flux regulat de informaţii secrete de la Kremlin, inclusiv privindu-i pe rivalii democraţi şi alţii”.
Potrivit documentului neverificat, „Kremlinul i-a hrănit pe Trump şi echipa sa cu informaţii valoroase privindu-i pe adversarii săi, inclusiv candidatui democrat la preşedinţie, Hillary Clinton, timp de mai mulţi ani”. Memo-urile descriu câteva întâlniri, presupus a fi avut loc în timpul campaniei prezidenţiale din 2016, între reprezentanţii lui Trump şi oficiali ruşi, pentru a discuta chestiuni de interes reciproc, inclusiv atacurile cibernetice ruse asupra Comitetului Naţional Democrat şi preşedintelui campaniei lui Hillary Clinton, John Podesta.
Memo-urile sugerează că, de mai mulţi ani, guvernul rus al lui Putin a căutat modalităţi de a-l influenţa pe Trump, care a călătorit în mod repetat la Moscova pentru a investiga tranzacţii imobiliare sau pentru a supraveghea concursul Miss Univers, pe care l-a deţinut timp de mai mulţi ani . Trump nu a finalizat nicio afacere majoră în Rusia, deşi el a discutat ani de zile despre ele.
Notele sugerează de asemenea că oficialii ruşi au propus diferite oferte profitabile, camuflate drept mită, cu scopul de a câştiga influenţă asupra magnatului imobiliar.
„Kompromat”
Acuzaţiile devin şi mai scandaloase. Ele sugerează că în timpul unei vizite din 2013 la Moscova, Trump a derulat „acte sexuale perverse” care au fost aranjate şi monitorizate de către Serviciul Federal de Securitate.
În document, o sursă spune că Trump a închiriat apartamentul prezidenţial din hotelul Ritz Carlton din Moscova, unde ştia că preşedintele Obama şi prima doamna au stat într-una dintre călătoriile lor oficiale. Sursa continuă să spună că Trump a cerut prostituate pentru a efectua acte sexuale indecente în patul unde familia Obama a dormit. Memo-urile mai descriu videoclipuri sexuale care implică prostituatele. Videoclipurile au fost pregătite drept presupuse „kompromat”, sau materiale compromiţătoare, cu posibilul scop de a-l şantaja pe Trump în viitor.
În cele din urmă, memo-urile avertizează că acest „comportament neortodox al lui Trump în Rusia de-a lungul anilor a furnizat autorităţilor de acolo suficiente materiale jenante privindu-l pe republican pentru a fi în măsură să-l şantajeze în cazul în care doreşte acest lucru”.
Fostul ofiţer de informaţii britanic care a adunat materialul despre Trump este considerat un agent competent şi fiabil, cu o vastă experienţă în Rusia, au declarat oficialii americani. El a transmis însă ceea ce a auzit de la informatori ruşi şi alţii, iar ce i-au spus aceştia nu a fost încă examinat de serviciile de informaţii americane.