Mulți copii hrăniți la sân ar putea să nu primească suficientă vitamina D pentru că mamele lor preferă să nu le administreze suplimente, potrivit unui studiu publicat recent, informează Reuters.
Medicii pediatri recomandă ca mamele să își hrănească bebelușii exclusiv prin alăptare la sân până la vârsta de șase luni deoarece acest lucru poate reduce riscul de infecții ale urechii și respiratorii, dar și de apariție a sindromului de moarte subită a sugarului, de alergii, obezitate infantilă și diabet. Deoarece, în general, laptele matern nu conține o cantitate suficientă de vitamina D, necesară pentru dezvoltarea unui sistem osos sănătos, Academia Americană de Pediatrie sfătuiește mamele care au copii sugari să le administreze acestora suplimente zilnice de 400 UI (unități internaționale) de vitamina D.
Ca alternativă, femeile care alăptează pot lua ele suplimente de vitamina D — în general, între 4.000 și 6.000 UI pe zi. Astfel, laptele matern va conține o cantitate suficientă din această vitamină și nu mai este nevoie de suplimente administrate sugarilor, precizează sursa citată. Pentru a ajunge la aceste concluzii, oamenii de știință americani au realizat un studiu pe 184 de femei care alăptau la sân. Dintre acestea, 44 le ofereau copiilor formule pentru sugari în completarea laptelui matern. În total, numai 55% dintre femei au declarat că le dădeau bebelușilor suplimente cu vitamina D și doar 42% le administrau doza recomandată de 400 UI. „Multe femei nu erau conștiente de necesitatea suplimentării cu vitamina D sau medicul lor nu le recomandase suplimentarea”, a declarat autorul principal al cercetării, dr. Tom Thacher, om de știință la Mayo Clinic din Rochester, Minnesota, Statele Unite. „Altele credeau că laptele matern conținea toți nutrienții necesari, iar unele au menționat că administrarea unui supliment reprezintă un inconvenient, bazându-se pe experiența negativă avută cu ceilalți copii”, a completat Thacher.
Deficiența severă de vitamina D poate conduce la rahitism, supranumit boala oaselor moi, la apariția unor crize cauzate de nivelul scăzut de calciu sau la insuficiență cardiacă pediatrică. În timp ce adulții pot beneficia de vitamina D de la soare, expunerea directă la razele acestuia nu este recomandată în cazul sugarilor. Circa 76% dintre mamele cuprinse în studiu au declarat că își administrau suplimente cu vitamina D, iar majoritatea preferau să le ia în fiecare zi. 9 din 10 au recunoscut că preferau să ia ele suplimentele în loc să le administreze copiilor sugari, cel mai adesea declarându-se îngrijorate de urmările pe care acestea le-ar putea avea asupra bebelușilor, se mai arată în studiul publicat în „Annals of Family Medicine”.
Cercetarea subliniază nevoia de educare a proaspeților părinți cu privire la importanța vitaminei D și la asigurarea că mamele care alăptează iau suplimente sau le oferă sugarilor astfel de picături, a declarat dr. Lydia Furman, om de știință în cadrul Universității Case Western Reserve și la Spitalul de Copii Rainbow Babies din Cleveland, Ohio, conform Agerpres. Chiar și copiii care primesc formule pentru sugari, în completarea alăptării, au riscul de a nu beneficia de suficientă vitamina D și necesită administrarea de suplimente, mai arată sursa citată.