@ Statul român a început să-și recupereze paguba de peste 500.000 euro, suferită după devalizarea uneia dintre cele mai mari societăți agricole din județul Iași @ Banii trebuie plătiți de Andrei Panaitescu, patronul Hotelului Ramada dar și de Valeriu Pârlog, în prezent primar la Popricani precum și de alte două persoane “condamnate” de justiție să achite prejudiciul @ “De ce să plătesc numai eu? Panaitescu stă bine merci la Ramada și eu singur trebuie să plătesc. Nu este normal”, a spus Valeriu Pârlog
Au trecut peste 10 ani de când s-a consumat unul dintre cele mai mari jafuri din istoria economică a județului Iași, iar statul român a început abia acum să-și recupereze paguba. Jaful se referă la devalizarea fostului IAS Popricani, întreprindere agricolă care deținea 14 ferme zootehnice și vegetale în județele Iași și Botoșani, lucra mii de hectare de teren, avea sute de utilaje și așa mai departe.
GALERIE FOTO
Panaitescu – Pârlog, tandemul fatal
În perioada în care a fost devalizată această întreprindere agricolă a fost condusă de niște personaje care astăzi se dau potenți și onești oameni de afaceri sau cinstiți demnitari ai statului român. Vorbim despre Andrei Panaitescu, patronal Hotelului Ramada și de Valeriu Pârlog, în prezent primar al comunei Popricani. Aceștia au fost directori ai societății comerciale care a administrat fostul IAS Popricani, entitate transformată după Revoluție în SC Iași Nord SA. Împreună cu directoarea economică Olimpia Jalbă dar și cu Silviu Chiru, fostul director comercial despre care nu se mai știe nimic, Panaitescu și Pârlog au condus ani de zile IAS Popricani. Administrarea fostului IAS s-a făcut prin intermediul unei firme numite Agro Star 2000 în baza unui “contract de privatizare” încheiat cu Agenția Domeniilor Statului. Acest contract a fost reziliat însă după ce autoritățile centrale au aflat despre jaful care se petrece la SC IașI Nord SA fiind vorba despre faptul că activele societății erau vândute la prețuri de nimic. Mai mult decât atât, s-a constatat că o parte din respectivele active au fost vândute către societăți controlate de cei patru directori și anume Andrei Panaitescu, Valeriu Pârlog, Olimpia Jalbă și Silviu Chiru.
Prea târziu. Jaful s-a produs
Când autoritățile și-au dat seama ce petrece la SC Iași Nord SA, era prea târziu. La scurt timp după rezilierea așa-zisului contract de privatizare și implicit demiterea celor patru directori, societatea a intrat în faliment. Lichidatorul judiciar desemnat să se ocupe de firmă dar și Agenția Domeniilor Statului au constatat că falimentul s-a produs din cauza managementului fraudulos și au solicitat judecătorilor să aprobe ca prejudiciul produs statului să fie recuperat din executarea silită a averii celor patru directori. Mai exact s-a cerut aprobarea răspunderii patrimoniale a celor patru directori, procedură prevăzută de legislația privind insolvența care permite executarea silită a averii managerilor care au condus fraudulos societățile comerciale, în vederea recuperării pagubelor. Prin sentința nr. nr.139/S din 25.03.2008 pronunțată în dosarul 0111/99/2004 , Tribunalul Iași i-a obligat pe Andrei Panaitescu, Valeriu Pârlog, Olimpia Jalbă și Silviu Chiru să plătească către Agenția Domeniilor Statului circa 500.000 euro, suma cu care a fost păgubit fostul IAS Popricani prin managementul fraudulos asumat de cei 4 directori.
“Panaitescu de ce nu plătește?”
Problema este că cei care ar trebui să achite acești bani au făcut tot posibilul ca statul să rămână cu buzele umflate. Astfel, aceștia nu au proprietăți pe numele lor, iar afacerile au fost trecute pe numele soțiilor sau a altor neamuri astfel încât să nu fie supuse executării silite. Astfel, lui Andrei Panaitescu îi place atunci când în mediul de afaceri se vorbește că ar fi patron la Hotel Ramada, dar s-ar părea că nu prea apare în documentele de proprietate ale afacerii astfel încât se poate spune că s-a pus la adăpost și nu prea îl poate atinge sentința prin care a fost obligat să plătească cei 500.000 euro. De altfel, și pe pagina sa de facebook Andrei Panaitescu a scris că este angajat al Hoteului Ramada. Cu toate acestea, Valeriu Pârlog se plânge că în prezent este singurul dintre cei patru care a început să achite din prejudiciu. Valeriu Pârlog a și trecut în declarația de avere de anul acesta că are de achitat o datorie în valoare de 2.328. 514 lei către Agenția Domeniilor Statului.
“M-au găsit pe mine că sunt angajat la stat și mi-au poprit salariul. Acum eu sunt urmărit fiscal toată viața. Și când o să ies la pensie o să plătesc. Vă spun sincer că eu nu am avut nici o treabă. Eram un biet director tehnic la fostul IAS, dar Panaitescu administra totul. Am făcut greșeala că nu m-am dus să mă apăr la proces, iar acum trebuie să plătesc. Panaitescu stă bine la Ramada, iar eu trebuie să plătesc”, a spus Valeriu Pârlog.
Unul dintre cele mai mari jafuri
Jurnaliștii 7 Est au obținut o copie după sentința judecătorească în baza căreia cei patru au fost obligați să despăgubească Agenția Domeniilor Statului. Vom reda mai jos câteva paragrafe din sentința respectivă, fragmente care descriu unul dintre cele mai mari jafuri din istoria post-decembristă a județului Iași.
„Din data de 7.05.2003, dată la care era scadentă prima rată prevăzută în contractul de vânzare nr.38/2002 și până la 31 ianuarie 2004, cand ADS a schimbat conducerea societății privatizate, Panaitescu Andrei, Pârlog Valeriu, Jalbă Olimpia, Chiru Silviu Florin au devalizat societatea prin înstrăinarea unor bunuri mobile către societăți in care aceștia erau administratori, asocialți ori terțe persoane, cu care aveau interese comune, astfel fiind instrăinate bunuri în valoare de 15.254.180 lei”, se arată în hotărârea judecatorească menționată.
Pârlog și-a tras utilaje
Deși acum susține că nu a avut nici o legătură cu devalizarea fostului IAS Popricani, în sentință este precizat în mod clar faptul că SC Iași Nord SA a vândut către firma soției lui Pârlog și anume Euro Elmar SRL din Popricani un număr de 17 utilaje, activele fiind înstrăinate astfel la prețuri de nimic.
„La data de 15.12.2003, SC Iași Nord SA Popricani a instrăinat prin vânzare directă un numar de 17 bunuri mobile (printre care un autoatelier Saviem, o autocisternă, opt autobene și șapte remorci cu destinații diferite) către SC Euro Elmar SRL Popricani, societate reprezentată de pârâtul Pârlog Valeriu, tranzacții materializate în 17 facturi fiscale. Aceste facturi au fost semnate de primire de către pârâtul Valeriu Pârlog, iar alte asemenea bunuri au ajuns în proprietatea pârâtului în schimbul unor prețuri inferioare cu 401.733.522 lei (lei vechi-n.r) celor stabilite prin raportul de evaluare”, se mai arată în sentința menționată.
Proprietăți uriașe vândute la prețuri de nimic
De asemenea, în sentință se vorbește despre vânzarea unor ferme întregi la prețuri de nimic către societăți pe care cei 4 directori le controlau directori sau prin intermediari.
”La data de 9.12.2003 SC Iași Nord SA a vândut ferma E în schimbul sumei de 3.305.498.319 lei vechi (din care teren 1.255.000.000 lei vechi) plus TVA, total de 3.923.353.000 lei, în condiţiile în care potrivit evaluării de active efectuate în anul 2001 valoarea acesteia era de 7.570.283.293 lei. La data de 10.12.2003, SC Iași Nord SA a vândut către una din firmele controlate de pârâți, ferma I, în schimbul sumei de 2.150.000.000 lei vechi (din care teren 806.000.000 lei) plus T.V.A., total de 2.558.500.000 lei vechi, în condiţiile în care potrivit evaluării de active efectuate în anul 2001 valoarea acesteia era de 9.040.753.665 lei vechi”, au mai constatat judecătorii.
Sentința a fost dată și în baza unor expertize comandate de ADS și de către lichidator. Respectivele expertize au stabilit că activele au fost înstrăinate la prețuri de nimic. Având în vedere toate acestea, magistrații nu au mai avut nici un dubiu și au stabilit că cei patru directori trebuie să răspundă pentru ceea ce au făcut.
„Stabilețte răspunderea personală a pârâților Panaitescu Andrei, Pârlog Valeriu, Jalbă Olimpia, Chiru Silviu Florin în solitar pentru pasivul debitorului falit SC Iasi Nord SA Popricani ce va râmâne neacoperit până la data încheierii procedurii”, se arată în încheierea hotărârii judecătorești menționate.
Contactat telefonic de jurnaliștii 7 Est, Andrei Panaitescu a refuzat să comenteze.
Constantin MAZILU