Alexandru Rafila: Nu putem discuta despre o epidemie de gripă la nivel național

0
118

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat vineri, pentru Agerpres, că nu se poate vorbi despre o epidemie de gripă la nivel național, ci despre manifestări de tip epidemic la nivel local, mai ales în partea de sud a țării, în special în București și Constanța.

„Nu putem discuta despre o epidemie de gripă la nivel național, dar putem discuta de manifestări de tip epidemic la nivel local, pentru că circulația virusului gripal este intensă mai ales în partea de sud a țării, mă refer în primul rând la municipiul București și județul Constanța. Marea majoritate a cazurilor sunt grupate aici, însă ceea ce este de semnalat e faptul că numărul total al virozelor respiratorii a înregistrat o creștere foarte mare și nu este atât de important față de săptămâna precedentă, cât mai degrabă în comparație cu săptămâna similară a anului trecut. O creștere de aproape 40% a numărului de viroze respiratorii, ceea ce ne demonstrează că discutăm despre o situație care este preocupantă, pentru că adresabilitatea este mare la spitalele de boli infecțioase, la camerele de gardă. Este mare și la noi la Institutul „Matei Balș” în această perioadă”, a explicat Rafila.

El a precizat că deja s-au izolat, în cadru sistemului „santinelă” instituit de Institutul Național de Sănătate Publică, un număr de 230 de cazuri confirmate de gripă, în marea lor majoritate fiind vorba de virus AH3N2, un alt subtip decât cel care a dominat circulația în cursul anului trecut, înregistrându-se deja și șase decese din cauza gripei. Potrivit microbiologului, grupele la risc sunt în primul rând persoanele cu patologii cronice asociate cu probleme cardiace, boli cronice respiratorii, dar și copiii sau femeile gravide. „Trebuie remarcat faptul că în acest sezon numărul de doze administrate de vaccin, în cadrul programului Ministerului Sănătății, este sub 500.000, în jur de 470.000 — 480.000 de doze. În această lună încă există recomandare pentru administrarea vaccinului la persoanele cu risc. Numărul este foarte mic comparativ cu o acoperire vaccinală suficientă la aceste grupe la risc. Toate cele șase persoane care au decedat, din diferite grupe de vârstă, nu erau vaccinate împotriva gripei. (…) Vaccinarea este eficientă. Studiile care au fost făcute în diverse țări arată că protecția împotriva gripei este undeva între 70 — 80% și, chiar dacă ea nu este absolută, în orice caz riscul de evoluție către formele complicate este mult mai mic în cazul persoanelor vaccinate. În unele țări este obligatoriu ca personalul medical să se vaccineze împotriva gripei”, a susținut președintele SRM.

El a precizat că gripa este o infecție care se răspândește în general pe cale aeriană, prin intermediul mâinilor murdare. „Mâinile se contaminează ușor și virusul gripal se poate răspândi foarte ușor prin intermediul mâinilor. De aceea este recomandat, ca măsură de prevenție, spălatul mâinilor. Alături de măsuri igienice, cum ar fi utilizarea batistelor de unică folosință, și măsuri generale, cum ar fi evitarea aglomerației, a zonelor unde riscul de îmbolnăvire este mai mare”, a arătat Alexandru Rafila.

Conform acestuia, gripa poate să complice afecțiuni preexistente sau poate să producă ulterior complicații infecțioase bacteriene, întrucât infecția gripală este foarte agresivă și de multe ori decompensează apărarea imună a organismului și poate duce la infecții grave — pneumonii, bronhopneumonii și alte manifestări grave cardiace sau cerebrale. Rafila a precizat însă că există o medicație specifică pentru infecția cu virusul gripal, însă aceasta se poate administra exclusiv la recomandarea medicului specialist.

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments