Celebra cremă de ciocolată Nutella, produsă de compania Ferrero, a fost scoasă din supermarket-urile din Italia în urma unor descoperiri recente, cum că anumite subsetanţe din compoziţia uleiul de palmier folosit în fabricarea cremei de ciocolată ar putea fi cancerigene, scrie Business Insider.
În mai, Autoritatea Europeană a Standardelor Alimentare a avetizat că substanţele găsite în uleiul de palmier sunt cancerigene. Insitutuţia a avertizat că şi un consum moderat al substanţelor respective reprezentă un risc pentru copii, iar din cauza lipsei unor date definitive, niciun nivel nu poate fi considerat sigur.
Uleiul de palmier se găseşte în sute de alimente ale unor brand-uri foarte folosite, inclusiv ciocolata Cadbury şi chiar Ben & Jerry, dar Nutella nu s-a confruntat până în prezent cu reacţiile negative din partea consumatorilor.
Mai mulţi retaileri din Italia, inclusiv cel mai mare lanţ de supermarket-uri din ţară, Coop, au retras creama de ciocolată Nutella ca o măsură de precauţie.
Ca răspuns, Ferrero a lansat o campanie în încercare de a-şi linişti clienţii că produsele sale sunt sigure.
Ferrero insistă asupra faptului că decizia de a păstra uleiul de palmier în compaziţia cremei de ciocolată Nutella, în ciuda temerilor de siguranţă, este o decizie luată în funcţie de calitate şi nu de cost. Ingredientul este folosit pentru a răspândii textura netedă despre care se spune că nu poate fi atinsă prin folosirea altor uleiuri.
„Fabricarea cremei de ciocolată Nutella fără uleiul de palmier ar putea duce la producerea unui substituent inferior al produsul real, ceea ce ar fi un pas înapoi”, a declarat managerul de achiziţie al Ferrero, Vincenzo Tapella, pentru Reuters, citat de Business Insider.
Uleiurile de substituire, de exemplu, derivate din floarea-soarelui sau din seminţe de rapiţă, ar putea fi utilizate, dar ar putea creşte costul de producţie cu aproximativ 22 de milioande de dolari, precizează Reuters. Ferrero nu a confirmat cifrele. Compania nu a oferit comentarii suplimentare.
Cancerul poate fi declanşat atunci când anumiţi compuşi care se găsesc în uleiul de palmier sunt încălziţi la peste 200 de grade Celsius, aşa cum se procedează în procesarea alimentelor, relatează ziarul financiar.