Preşedintele statului Mali, Ibrahim Boubacar Keita, a declarat sâmbătă că eforturile de mediere ale blocului vest-african în Gambia nu au avut efectul scontat, şi că statele membre iau în considerare intervenţia militară în cazul în care actualul preşedinte nu va ceda preşedinţia lui Barrow până pe 19 ianuarie, data la care acesta din urmă ar trebui învestit în funcţie.
„Îndrăznesc să sper că, până pe 19 ianuarie, înţelepciunea africană îl va convinge pe fratele nostru (Jammeh) să fie un bun musulman precum susţine că e şi să înţeleagă care este binele cel mai mare pentru Gambia, ce nu necesită vărsare de sânge” a declarat preşedintele malian.
La summit a participat şi Adama Barrow, care l-a învins în alegerile prezidenţiale de anul trecut pe Jammeh, dar şi preşedintele francez Francois Hollande, care a punctat nevoia unei tranziţii democratice a puterii în Gambia.
Concomitent cu summit-ul, miniştrii Apărării din blocul vest-african s-au întâlnit la Abuja, în Nigeria, pentru a discuta „modalităţile de a rezolva impasul politic”, conform şefului Marelui Stat Major al Nigeriei.
Mohammed Ibn Chambas, preşedintele Biroului ONU pentru Africa de Vest şi Sahel, a declarat că ECOWAS va cere Consiliului de Securitate al ONU să aprobe intervenţia militară în cazul în care Jammeh refuză să cedeze puterea.
Yahya Jammeh, preşedintele al Gambiei în ultimii 22 de ani, a pierdut surprinzător alegerile prezidenţiale de pe 1 decembrie 2016 în detrimentul afaceristului Adama Barrow, recunoscându-şi înfrângerea înainte de anunţarea rezultatelor finale.
Jammeh a revenit asupra deciziei pe 9 decembrie, denunţând rezultatele alegerilor ca fiind trunchiate şi cerând organizarea unui nou scrutin. La ordinele lui Jammeh, fost militar care a ajuns la putere în urma unei lovituri de stat, forţele armate ale ţării au ocupat capitala Banjul şi cel mai mare oraş, Serekunda, pentru a împiedica preluarea puterii de către Barrow.