„În săptămâna 2 ianuarie – 8 ianuarie, s-au înregistrat la nivel naţional 352 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 48 cazuri înregistrate în aceaşi perioadă din 2016. Au fost înregistrate patru decese noi la cazuri de infecţii respiratorii acute severe confirmate cu virus gripal tip A, subtip H3N2. Numărul total de decese la cazuri confirmate cu virus gripal este şase, toate cu tip A, subtip H3N2”, arată ultimele statistici furnizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
Dacă săptămânile trecute activitatea gripală era mai intensă în Bucureşti şi în Constanţa, focare locale sunt acum şi în judeţele Olt, Iaşi, Constanţa şi Braşov, dar cazuri sporadice au fost depistate şi în alte judeţe. În ceea ce priveşte numărul total de infecţii respiratorii acute, acesta se apropie de 90.000 de la începutul acestui sezon, fiind cu 37,5% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână din anul precedent.
Totodată, numărul de infecţii respiratorii acute a crescut cu aproape 40% faţă de cel raportat săptămâna trecută, ceea ce îi îngrijorează pe specialişti, mai ales că doar 468.000 de persoane aflate în grupele la risc s-au vaccinat cu ser pus la dispoziţie gratuit de Ministerul Sănătăţii prin cabinetele medicilor de familie.
„O creştere de aproape 40% a numărului de viroze respiratorii ne demonstrează că discutăm despre o situaţie care este preocupantă, pentru că adresabilitatea este mare la spitalele de boli infecţioase, la camerele de gardă”, a explicat profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, precizând că deja s-au izolat, în cadru sistemului „santinelă” instituit de Institutul Naţional de Sănătate Publică, un număr de 230 de cazuri confirmate de gripă, în marea lor majoritate fiind vorba de virus AH3N2, un alt subtip decât cel care a dominat circulaţia în cursul anului trecut.
Mii de francezi, internaţi în spital din cauza gripei
Acest virus face însă ravagii în Franţa, unde sezonul gripal a început mai devreme, oficialii precizând că 52 de persoane şi-au pierdut deja viaţa din cauza gripei, în timp ce alte câteva mii sunt internate, spitalele fiind în alertă.
Virusul este deosebit de periculos, atrag atenţia specialiştii din Franţa. „Este posibil ca în următoarele două trei săptămâni să ajungem la un număr atât de mare încât să putem vorbi de epidemie. Este un virus care este cuprins în vaccinul antigripal, dar anul acesta el circulă cu precădere”, a explicat un medic infecţionist, arătând că virusul H3N2 a circulat şi anii trecuţi în România. Toţi cei şase pacienţi care au murit erau nevaccinaţi. 103 români au murit iarna trecută din cauza aceluiaşi virus.