Instalații uriașe pentru topirea zăpezii din oraș. Anunțul a fost făcut de primarul Chirica

0
325

@ Instalațiile vor folosi căldura din magistralele de încălzire a blocurilor din oraș @ Pe timp de vară platformele respective vor fi utilizate ca parcări

Având în vedere costurile ridicate cu deszăpezirea înregistrate de primărie în fiecare an, șefii municipalității s-au gândit la o soluție inedită pentru topirea nămeților. Astfel, primarul Mihai Chirica și-a propus ca în marile cartiere ale orașului cum ar fi Dacia, Alexandru cel Bun, Păcurari și Tătărași să construiască platforme de topire a zăpezii. “Pentru fiecare tonă de zăpadă pe care o transportăm noi cheltuim cam 3,5 lei pe kilometru. E scump. Costurile cu deszpezirea sunt imense. De aceea ne-am gândit la o soluție să ieșim mai ieftin. Vom construi în cartiere platforme de topire a zăpezii. Vom folosi magistralele de căldură a orașului ca și sursă de agent termic necesar topirii zăpezii”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Edilul a estimat că o astfel de platformă va avea o capacitate de topire de circa 1.000-1.500 de tone. Primarul a făcut și o schiță sumară a instalațiilor, schiță pe care săptămânalul 7 Est o prezintă cititorilor. Astfel, platform va fi formată dintr-o cuva betonată astfel încât pe timp de vară construcția va putea fi folosită ca și parcare. Sub această cuvă vor fi montate țevile de căldură care vor fi racordate la una din magistralele de agent termic. Căldura astfel preluată va încălzi cuva și zăpada se va topi. “La intrarea în cuvă, vom monta un gigacalorimetru astfel încât să plătim agentul termic pe care-l preluăm. Oricum fiind vorba despre rețeaua primară de agent termic, vom plăti mai ieftin”, a precizat primarul.

Apa rezultată din topirea zăpezii va fi deversată în canalizarea orașului după ce va fi filtrată pentru a evita poluarea. Primarul a precizat că aceste platforme ar putea fi construite în regie proprie sau după ce se va apela la o societate comercială de profil neputând să precizeze costurile finale ale fiecărei instalații de acest tip.

Constantin MAZILU

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments