Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a efectuat azi, 16 ianuarie 2017, prima vizită oficială la Bruxelles.
Oficialul român a avut o întrevedere cu Federica Mogherini, Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate a UE/Vice-președinte al Comisiei Europene, prilej cu care au fost discutate evoluțiile din Republica Moldova și vecinătatea estică, stadiul implementării Strategiei Globale a Uniunii Europene și cooperarea cu NATO, dar și situația din Siria.
Cu aceeași ocazie, ministrul a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), care a trecut în revistă principalele teme de pe agenda europeană în primul semestru al anului 2017, printre care vecinătatea Uniunii (estică și sudică), implementarea Strategiei Globale a UE și Balcanii de Vest.
Principalul subiect de pe agenda CAE a fost Siria, în cadrul dezbaterii miniștrii de externe europeni evaluând stadiul eforturilor comunității internaționale pentru soluționarea crizei. Ministrul de externe român a salutat noul armistițiu de încetare a ostilităților și a subliniat importanța respectării acestuia ca un pas necesar pentru reluarea negocierilor intra-siriene. Totodată, oficialul român a arătat că se impune continuarea eforturilor UE în direcția contactelor cu partenerii regionali, dar și pe dimensiunea umanitară și de reconstrucție post-conflict. A exprimat disponibilitatea României de a sprijini aceste eforturi.
În cadrul dejunului de lucru, miniștrii de externe europeni au avut o discuție privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, în urma Conferinței de la Paris. Ministrul român al afacerilor externe a reliefat importanța crucială a reluării dialogului și cooperării între cele două părți, în vederea obținerii soluției a două state, ca singura opțiune viabilă.
În marja reuniunii, ministrul Teodor Meleșcanu a participat alături de omologii bulgar, grec și croat, la o reuniune informală în format cvadrilateral, în cadrul căreia au fost dezbătute evoluțiile din vecinătatea sudică a UE și situația regională.
Totodată, șeful diplomației române a avut scurte întrevederi cu omologii din Germania, Franța, Estonia, Finlanda, Olanda, Ungaria și Austria, fiind abordate teme de actualitate ale agendei bilaterale și internaționale.