Prăpastie între bogaţi şi săraci. Oxfam denunţă concentrarea indecentă a bogăţiei în mâinile câtorva oameni şi creşterea inegalităţilor

0
67

Raportul, intitulat „O economie în serviciul a 99%“, a fost publicat luni, în ajunul deschiderii Forumului Economic Mondial, la Davos, în Elveţia.

Oxfam apreciază că este „indecent“ ca o mână de oameni să aibă atât de multă bogăţie când una din zece persoane din lume trăieşte cu mai puţin de doi dolari pe zi.

Potrivit autorilor raportului, creşterea inegalităţilor este cauzată de lăcomie: restricţii agresive asupra salariilor, evaziune fiscală şi presiuni ale marilor companii asupra producătorilor. Afacerile sunt mult prea concentrate pe generarea de profituri mari pentru proprietari şi directorii generali, subliniază ei.

În acest ritm, cel mai bogat om al lumii va avea o mie de miliarde de dolari în cel mult 25 de ani. Cei arătaţi cu degetul sunt cofondatorul Microsfot Bill Gates, proprietarul Inditex Amancio Ortega, investitorul Warren Buffet, patronul grupului Carso Carlso Slim, fondatorul Amazon Jeff Bezos, cofondatorul Facebook Mark Zuckerberg, cofondatorul Oracle Larry Ellison şi fsotul primar al oraşuluI New York Michael Bloomberg.

Raportul de anul trecut al Oxfam atrăgea atenţia că cei mai bogaţi 62 de miliardari ai lumii au o avere cumulată egală cu jumătate din populaţia globală. Numărul miliardarilor a fost redus însă la opt în 2017, pentru că noi informaţii au arătat că sărăcia din China şi India este mai gravă decât s-a crezut iniţial.

Tendinţa actuală de accentuare a inegalităţilor explică votul în favoarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană şi victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, apreciază Oxfam. Oxfam cere un nou model economic pentru inversarea situaţiei.

Organizatorii Forumului Economic Mondial (WEF) au publicat recent propriul raport referitor la creştere şi dezvoltare, în care se afirmă că veniturile au scăzut în medie cu 2,4% în perioada 2008-2013, în 26 de state avansate, scrie The Guardian, potrivit news.ro.

Amplificarea inegalităţilor şi a polarizării sociale reprezintă cele mai mari riscuri pentru economia mondială în 2017 şi ar putea rezulta în inversarea procesului de globalizare, avertizează raportul WEF.

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments