Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, marţi seară, că procentul de achitări în dosarele instrumentate de procurorii anticorupţie este constant şi „cu mult sub media europeană”. „În privinţa achitărilor, (…) procentul de achitări este constant, adică 10%. Este constant în ultimii ani. (…) Evaluăm în fiecare an cauzele care au dus la pronunţarea unor soluţii de achitări, (…) tot timpul încercăm să vedem dacă se greşeşte, unde se greşeşte şi dacă o astfel de greşeală este sau nu imputabilă procurorului de caz. Dar, suntem cu mult sub media europeană. Media europeană este undeva 25-30% procent de achitări”, a spus Kovesi la Digi 24.
Totodată, şefa DNA a punctat că, în cursul anului trecut, niciun dosar nu a fost restituit definitiv de instanţă Parchetului. „Nu avem nicio restituire definitivă în cursul anului trecut, ceea ce nu s-a mai întâmplat în DNA de foarte mulţi ani. Numărul restituirilor era destul de mic, dar acum, de când funcţionează această cameră preliminară în care se invocă excepţii şi în care se dezbate modul în care au fost administrate probele, nu avem nicio restituire definitivă. Sunt situaţii în care s-au dispus restituiri şi am contestat în calea de atac, s-a dispus refacerea anumitor aspecte din rechizitoriu şi ne-am conformat dispoziţiei judecătorilor şi am ajuns la acest rezultat”, a explicat Kovesi.
Pe de altă parte, ea a punctat că DNA Ploieşti este una dintre structurile teritoriale cele mai „performante”, aici activând o echipă de procurori „profesionişti” care instrumentează dosare de amploare. „Este (DNA Ploieşti – n.r.) una dintre structurile cele mai performante, cu cele mai multe rechizitorii şi dosare de amploare. (…) Colegii de la Ploieşti fac o echipă foarte bună, profesionişti, muncesc foarte mult, au şi fost atacaţi foarte mult, alături de colegii din structura centrală, dar este foarte bine că se ţin şi continuă să îşi facă treaba. Este foarte greu să spunem că avem o corupţie mai mare la Ploieşti decât în Bucureşti sau în alte zone, însă putem să spunem că avem procurori mai activi, care îşi prioritizează activităţile, care colaborează foarte bine şi cu celelalte instituţii şi care se implică în mod activ în investigarea faptelor de corupţie. Sunt şi o echipă de procurori tineri, destul de uniţi, destul de determinaţi, aşa cum i-am văzut eu, şi mă bucur că fac acest lucru”, a afirmat Kovesi, întrebată cu privire la activitatea DNA Ploieşti.
Potrivit acesteia, dosare de amploare au fost instrumentate şi la Braşov şi Timişoara. „Şi la Braşov, şi la Timişoara, avem la fel colegi care au făcut dosare foarte mari, dar sunt zone în care colegii nu au multe dosare în care să fie implicate persoane care deţin funcţii importante, dar din punctul de vedere al dosarelor pe care le investighează, au un număr mare de investigaţii, cum este, spre exemplu, la Constanţa”, a mai afirmat procurorul-şef al DNA.
În privinţa bilanţului pentru anul 2016, Kovesi a precizat că sunt peste 1.200 de inculpaţi trimişi în judecată pentru fapte de corupţie la nivel înalt şi mediu. „Avem peste 1.200 de inculpaţi trimişi în judecată pentru fapte de corupţie la nivel înalt şi mediu, avem foarte multe măsuri asigurătorii dispuse în aceste dosare”, a spus şefa DNA.