Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului a tras un semnal de alarmă privind măsurile de securitate adoptate în ultimii doi ani în 14 naţiuni UE, inclusiv prin extinderea puterilor de supraveghere. În această perioadă, 280 de oameni au fost ucişi în atacuri teroriste în Belgia, Franţa şi Germania.
Atacurile, majoritatea revendicate de organizaţia teroristă Statul Islamic, au alimentat tensiunile privind imigraţia şi popularitatea partidelor de extremă dreapta şi au făcut din securitate o temă-cheie înainte de alegerile din Franţa, Olanda şi Germania, ce vor avea loc anul acesta.
„În tot spaţiul regional UE vedem că musulmanii şi străinii sunt priviţi ca terorişti“, a subliniat Julia Hall, o expertă în contraterorism a Amnesty International şi autoare a raportului. „Stereotipurile afectează în măsură atât de disproporţionată aceste comunităţi că există un grad mare de teamă şi îndepărtare“, a adăugat ea.
De asemenea, ea a avertizat că măsurile draconice de supraveghere şi prerogativele de percheziţie, reţinere şi arest, precum cele introduse în Franţa din noiembrie 2015, când atacuri islamiste s-au soldat cu 130 de morţi, ar putea fi abuzate pentru a viza activişti sau grupuri minoritare care nu reprezintă o ameninţare reală.
Totodată, normele menite să pedepsească apologia sau glorificarea terorismului îngrădesc libertatea de exprimare, consideră ONG-ul. În Franţa, în 2015, o treime dintre cei peste 380 de oameni acuzaţi de promovarea terorismului au fost minori, a atras atenţia organizaţia.
De asemenea, Amnesty a condamnat folosirea „desprinsă din Orwell“ a restricţiilor de circulaţie şi a controalelor de poliţie pentru a monitoriza persoanele care nu au fost condamnate pentru infracţiuni şi care, de cele mai multe ori, nu ştiu pentru ce sunt acuzate.
Amnesty critică şi un proiect de directivă UE ce urmează să fie adoptat anul acesta, care vizează pedepsirea oamenilor care au călătorit sau intenţionează să călătorească pentru a se alătura unei grupări teroriste. ONG-ul subliniază că formularea directivei este neclară şi vagă.
O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a respins criticile Amnesty şi a dat asigurări că UE va monitoriza cu atenţie implementarea directivei pentru a evita abuzurile în statele membre.
Comisarul UE pentru Securitate, Julian King, a declarat că este de acord cu ideea raportului că drepturile fundamentale nu trebuie puse în pericol. „De aceea atacă teroriştii“, a scris el pe Twitter.