Apelurile la anexarea integrală sau parţială de către Israel a Cisiordaniei riscă să distrugă perspectivele de pace în regiune, a atras atenţia marţi emisarul special al ONU pentru Orientul Mijlociu, relatează AFP.
Membri ai cabinetului israelian au cerut anexarea unor teritorii din Cisiordania considerate ca posibile părţi ale viitorului stat palestinian, iar ambasadorul desemnat al SUA în Israel, David Friedman, a afirmat că susţine o asemenea propunere.
Citește și: John Kerry a vizitat locul în care a UCIS un om: A primit și o MEDALIE / FOTO
Emisarul special al Naţiunilor Unite, Nikolai Mladenov, a avertizat însă Consiliul de Securitate, reunit pentru prima dată după adoptarea unei controversate rezoluţii care cere Israelului să pună capăt colonizării.
„După vot, emoţiile de pe teren au fost foarte puternice”, a spus el. „Au existat apeluri la anexarea anumitor părţi sau chiar a întregii ‘Zone C'”, care acoperă aproape 60% din Cisiordania, a insistat diplomatul bulgar. „Poziţii atât de tranşante riscă să distrugă perspectivele de pace”, a adăugat emisarul special.
Citește și: Apar noi detalii despre JEFUIREA lui Kim Kardashian: Viața bate filmul
Nikolai Mladenov a îndemnat toate părţile să evite acţiunile unilaterale ce ar putea „condamna dinainte o soluţie de statut final negociată”.
Rezoluţia care pune sub acuzare politica israeliană de colonizare a fost adoptată de Consiliul de Securitate după ce SUA, aliat de multă vreme al Israelului, au refuzat să se opună prin veto, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată cu orice rezoluţie critică a Naţiunilor Unite la adresa statului evreu.
Documentul a fost adoptat cu 14 voturi pentru, din totalul de 15 membri ai Consiliului.
Cu prilejul conferinţei organizate duminică la Paris, 70 de ţări şi-au manifestat sprijinul faţă de o soluţie cu două state ce ar duce la apariţia unui stat palestinian alături de Israel.
Cele două părţi au în prezent poziţii foarte divergente, iar procesul de pace stagnează din 2014. Atenţia se îndreaptă în momentul de faţă către viitorul preşedinte american, Donald Trump.
Acesta promis deja că va muta ambasada americană de la Tel Aviv la Ierusalim, o decizie ce ar trece peste consensul internaţional în vigoare, potrivit căruia Ierusalimul va putea fi considerat capitală a Israelului numai la finalul unui acord de pace cu palestinienii.