@ Părinții claselor pregătitoare și a I-a susțin că plata banilor se face direct către cadrele didactice pe bază de tabel nominal fără a primi în schimb o chitanță
GALERIE FOTO
Scandal la un colegiu de elită din Iași. Părinții unor elevi care învață la cunoscutul Colegiu Mihai Eminescu din Iași sunt foc și pară împotriva conducerii instituției de învățământ. Mai mulți părinți au reclamat faptul că la Eminescu se petrec niște lucruri necurate, la limita legii, dar care pot trece ușor și în zona penalului. Nemulțumirile unora dintre părinți pleacă de la plata unor sume de bani care nu au o destinație precisă și pentru care nu se oferă documente justificative. Părinții claselor pregătitoare și a I-a susțin că plata banilor se face direct către cadrele didactice pe bază de tabel nominal fără a primi în schimb o chitanță. Totodată, părinților nu li s-a explicat clar ce se face cu acești bani, taxa fiind încasată cu titlu generic pentru chirie și utilități, asta în condițiile în care instituția de învățământ primește sumele necesare pentru plata utilităților și a chiriei de la Primăria Municipiului Iași. Conducerea instituției lasă în mod intenționat să domnească această confuzie întrucât nu poate justifica în mod legal modul de cheltuire a banilor încasați de la părinți. Drept paravan, pentru această rețetă este folosită asociația părinților.
10.000 de lei pe lună
La prima vedere, suma pare una infimă – 2 lei/copil/zi. Dar la un simplu calcul arată că un părinte scoate din buzunare, pentru copilul său, 40 – 50 de lei/lunar. Calculul total se referă la aproximativ 250 de copii, de unde rezultă o sumă lunară de aproximativ 10.000 de lei. La unele clase, banii se strâng individual de către cadrele didactice și se predau rapid unui așa-numit casier al Comitetului de Părinți, care se numește Maria Crăciun. La altele însă, există un contract, semnat și parafat pentru un program after-school, de circa 2 ore. În contract se specifică faptul că banii sunt utilizați pentru cheltuieli curente, la modul general, fără a se specifica în mod clar destinația finală a banilor și modalitatea de calcul a acestei sume. Mai mult, din informațiile obținute până acum reiese că la începutul anului școlar fiecare familie a fost taxată cu suma de 50 de lei sub motivația angajării unei firme de pază.
Taxă ilicită pentru cei de la pază și protecție
Mai mult, părinții susțin că taxa de 50 de lei percepută de conducerea instituției, ar fi ilegală, deoarece serviciile firmei de pază și protecție, sunt plătite de fapt din bugetul colegiului, respectiv a statului. În momentul în care părinții nemulțumiți de taxele impuse au cerut clarificări și justificări, directorul colegiului, Gabriela Săndulescu a refuzat să dea o explicație clară lăsând de înțeles părinților că va recurge la închiderea programului after-school.
“Am rămas stupefiată de reacția doamnei directoare care ne-a șantajat cu închiderea programului after school. Prin acest comportament, ea ne forțează mâna nouă părinților, ca să cotizăm în continuare, spunându-ni-se că doar e vorba de copiii noștri. E inadmisibil așa ceva. Știu că perceperea acestor taxe bănești fără justificare este ilegală. Cred că niciun părinte nu ar avea de obiectat dacă ar exista transparență asupra cheltuielilor și am primi chitanțe pentru banii predați”, a declarat revoltată o mamă, a cărei fetiță învață la Eminescu.
Unii dintre părinți au chiar în plan să nu-și mai lase copii la after-school pe motiv că banii ar ajunge în altă parte.” Sunt părinți care nu au primit nici un fel de chitanțe pentru banii oferiți”, s-a plâns un tată.
Săndulescu: „Nu e nici o ilegalitate, totul e transparent”
De cealaltă parte, directoarea Gabriela Săndulescu susține că nu este nici un fel de ilegalitate și că programul after-school s-a făcut la solicitarea părinților elevilor. “Tot programul after-school a fost făcut și stabilit la solicitarea părinților elevilor noștri. Vine cine dorește. Nu este nimeni obligat. Lucrurile sunt transparente. Totul s-a făcut prin asociația părinților, care este legal constituită. Cei care vin cu astfel de reclamații sunt dezinformați. Nici un părinte nu a venit la mine să discute. Eu nu acuz pe nimeni de rea-credință, ci de faptul că sunt dezinformați”,a explicat directoarea Gabriela Săndulescu.
ISJ se dă lovit
Noul inspector general al Inspectoratului Școlar Județean, Genoveva Farcaș, refuză să se implice în clarificarea situației de parcă Colegiul Eminescu ar fi un srl și nu o unitate de învățământ de stat. Printr-un mesaj sec transmis prin intermediul purtătorului de cuvânt Sabina Manea, ISJ precizează că “programul after-school de la Colegiul Mihai Eminescu este organizat de Asociatia părinților din școală. Nu este un program sub tutela ISJ, de aceea vă rugăm să luați legătura cu doamna Director pentru lămuriri.” Având în vedere logica după care se ghidează noul inspector general bănuim că dacă Asociația părinților ar organiza un colocviu de sex în grup în cadrul școlii, la fel, nu ar fi nicio problemă și ISJ nu ar avea nicio responsabilitate.
Nicu SAMSON