Trump şi Putin: secretele unui cuplu infernal

0
60

RFI:

« Relaţia complexă, ba poate chiar perversă, între Trump şi Putin, oare va ghida viitoarea politică externă americană ? Ce consecinţe ar avea asupra Europei o alianţă între cele două supraputeri, Rusia şi SUA ? » Iată doar două din întrebările la care încearcă să răspundă revista L’Obs în acheta publicată în ultimul ei număr. O publicaţie care de la bun început notează că « legăturile între « Don » şi « Vlad » sunt foarte periculoase ».

Analiza pleacă de la recentele revelaţii privind relaţiile pe care le-ar fi întreţinut Donald Trump cu ruşii. « Cârtiţă ? Ostatec ? Marionetă ? Doar faptul că se pun astfel de întrebări despre noul locatar de la Casa albă arată că americanii – dar şi restul lumii – trăiesc un moment bizar fără precedent. Dintre toate extravaganţele lui Trump – utilizarea reţelei Twitter, alegerea consilierilor săi, şamd – cel mai straniu este incredibilul tango pe care-l dansează cu Vladimir Putin » scrie L’Obs. Raportul de anchetă privind zvonurile legate de o posibilă orgie a lui Trump la Moscova în 2013 nu este decât ultima poveste. Credibilă sau nebunească ? Pentru moment, nimeni – nici serviciile secrete şi nici presa americană – nu a putut confirma sau infirma aceste afirmaţii scandaloase.

Unii se întreabă dacă nu cumva ruşii au alimentat raportul ca să semene zâzanie. Alţii avansează teza potrivit căreia Donald Trump ar fi ostatecul lui Vladimir Putin. « Nu ar fi o teză absurdă » scrie L’Obs, amintind în treacăt că noul preşedinte american a făcut în trecut multe afaceri cu ruşii şi că deci, aşa cum recunoştea chiar unul dintre fii miliardarului, « vedem mulţi bani care ne vin din Rusia ». Potrivit acestei teorii, « Vladimir l-ar avea la mână pe Donald, ceeace ar explica de acesta din urmă refuză să-şi publice declaraţia de impozite. »

Poziţia lui Trump este incoerentă

« Lăsând însă deoparte această teză demnă de romanele de spionaj, putem totuşi rămâne fascinaţi de cuplul « Don » şi « Vlad », e de părere L’Obs. « Faptul că are legături directe sau indirecte cu un dictator străin, profund corupt şi violent, e de ajuns. Această relaţie riscă să definească o bună parte a politicii externe a primei puteri mondiale. Fascinaţia lui Donald Trump pentru autocratul rus e dublată şi de multiplele legături pe care le întreţin apropiaţii lui Trump cu ruşii. Fostul său strateg de campanie, actualul său consilier pentru securitatea naţională, secretarul de stat american pe care ş-i l-a ales – toţi au făcut sau fac afaceri cu ruşii şi le sunt fideli. »

Dacă este să-i credem pe alţii, Trump nu face decât calcule tactice. In opinia sa, Obama a greşit când a decis să neglijeze Rusia şi s-o coboare la rang de putere economică şi regională minoră. Pentru noul lider de la Casa albă,a venit momentul să-l luăm în serios pe Putin, un om care a arătat în Ucraina şi în Siria că este capabil să joace în curtea superputerilor.

Evenimentul Zilei:

Discursul premierului Theresa May, atât de așteptat marți, 17 ianuarie, a lansat cadrul ieșirii Marii Britanii din UE, cu multe dorințe și așteptări, puține lucruri stabilite și cunoscute și enorm de multe imponderabile.

Principala susținere a Premierului britanic este că Londra nu va rămâne în nici o formă membru al pieței comune. Practic, după tatonări și avertizări reciproce, conservatorii britanici anunță, prin vocea premierului, că renunță la cele 4 libertăți – a liberei circulații a bunurilor, serviciilor, finanțelor și a cetățenilor – la piața comună și Uniunea Vamală, de dragul unor politici protecționiste și pentru a bloca și controla libera circulație a persoanelor, numărul europenilor ce intră în Regat urmând să fie supervizat, ca și situația europenilor aflați deja pe teritoriul britanic, a căror soartă va depinde de acordurile reciproce ce vizează cetățenii britanici de pe teritoriul UE. Și aici doamna May nu a oferit niciun fel de garanție.

Reacțiile au fost dure venind imediat de la Paris: un divorț urât, tarife și sancțiuni pentru ca mărfurile și serviciile britanice chiar să aibă dificultăți în a intra pe piața europeană, cum o făceau până de curând. Ministrul de externe britanic a replicat, făcând referiri la bătăușii naziști, după care Guvernul din Downing Street 10 a fost obligat să nuanțeze declarațiile sale la adresa Franței. Și e doar începutul!

În fapt, vorbim despre nu mai puțin de 513 miliarde de lire sterline – volumul comerțului cu UE în 2015, mai bine de jumătate din comerțul britanic total! Așa cum vorbim despre 60 de acorduri comerciale ale UE cu state terțe care trebuie renegociate în noile condiții de către Marea Britanie în viitorii 2 ani după anunțarea accesării articolului 50 din Tratatul de la Lisabona. Ca și exemplu, numai pentru acordul cu SUA, promis de Trump imediat, ca moment al lansării negocierilor, negocierea durează circa 8 ani.

Dacă ieșirea de pe piața comună e un prim pas cu costuri majore, cu adevărat grele, a doua mare factură a Brexitului este dispariția programelor europene de susținere a agriculturii, învățământului superior și cercetării, știind că Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord foloseau fondurile la agricultură și creșterea animalelor, în timp ce universitățile britanice atrăgeau prin calitate și rezultate circa 80% din fondurile UE în materie. În al treilea rând, facilitățile și delocarea industriilor europene, inclusiv cele financiare din City, sunt greu de estimat și anticipat. Dar poate cea mai dureroasă problemă este menținerea unității Marii Britanii. Asta deoarece atât Scoția, cât și Țara Galilor și Irlanda de Nord au votat la referendum pentru rămânerea în UE. Deja Scoția a anunțat reluarea referendumului propriu privind desprinderea de Marea Britanie și rămânerea în UE, în cazul Irlandei de Nord urmând alegeri anticipate având ca temă exact Brexitul. Și tot de aici vine și cea mai mare problemă, care provine de la dispariția avantajelor celor trei națiuni în cadrul UE, avantaje ce nu pot fi compensate de Guvernul britanic.

Hotnews:

Joaquin „El Chapo” Guzman a comparut vineri dupa-amiaza in fata unei instante federale din Brooklyn, la doar o zi dupa extradarea sa in custodia autoritatilor din Statele Unite, dupa ce si-a petrecut ultimul an intr-o inchisoare de maxima securitate din Mexic. Cunoscutul traficant de droguri a pledat nevinovat, dupa ce procurorii l-au acuzat de conducerea violentului cartel Sinaloa, scrie News.ro citand Reuters.

„El Chapo” are deja la activ doua evadari dramatice din inchisorile mexicane de maxima securitate si pentru o perioada a fost cel mai cautat baron al drogurilor de pe continentul American.

Procurorul General a negat insa ca extradarea are vreo legatura cu investirea lui Donald Trump, sustinand ca alte zece cazuri il asteapta pe baronul drogurilor in Mexic, dupa ce acesta executa sentinta pe care ar putea sa o primeasca in SUA.

 

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments