Dosar penal pentru distrugere din culpă, în cazul incendiului din Club Bamboo. Medicii susţin că evenimentul nu poate fi comparat cu tragedia din Colectiv

0
95

Mai mulţi angajaţi, dar şi clienţi care au fost prezenţi în noaptea incendiului din Club Bamboo sunt audiaţi de către procurorii criminalişti din cadrul Secţiei de urmărire penală şi de ofiţeri din cadrul Serviciului Omoruri, pentru a descoperi cauza incendiului. Asta, după ce Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a început urmărirea penală într-un dosar privind distrugere din culpă, având în vedere vătămarea mai multor persoane.

 

De asemenea, administratorilor le-au fost solicitate autorizaţiile de funcţionare, avizele, dar şi rapoartele de control. 

 

S-a fumat toată noapte, dar au fost şi artificii

 

Martorii incendiului spun că în local s-a fumat toată noaptea.

 

Corina Anghel, una dintre persoanele care se aflau în clubul Bamboo în momentul în care a izbucnit incendiul, a povestit pentru Digi 24 că s-a fumat peste tot în interiorul localului şi că sticlele de băutură scumpă erau însoţite de artificii.

 

„Acolo se fuma şi se fuma peste tot. Chiar la masă la noi fumau şi colegii pe lângă mese. Fiecare sticlă era însoţită de artificii, sticlele de Moet şi sticlele de votcă foarte scumpe sunt mereu însoţite de artificii“, a declarat martora într-o intervenţie la Digi 24, citată de agenţia News.ro

 

Potrivit acesteia, clienţii au fumat deşi personalul clubului i-a atenţionat pe clienţi să stingă ţigările.

 

Totodată, un alt martor a exclus ca incendiul să fi pornit de la ţigări. 

 

Adriana Nicoleta, care a fost vineri seara în club, a spus: „Am ieşit printre primii şi mirosea a instalaţii electrice încinse. De câteva minute nu mai funcţiona aerul condiţionat. Nu a luat foc de la ţigări“, a scris pe Facebook Adriana Nicoleta, care a fost vineri seara în club.

 

Nu exista aviz de funcţionare, dar nici nu funcţionau ilegal

 

Viceprimarul Sectorului 2 al Capitalei, Dan Cristian Popescu, a declarat în cadrul unei interveţii la Digi 24 că clubul Bamboo „nu avea autorizaţie de funcţionare. Managerii clubului au fost amendaţi şi anul trecut şi urmau să fie amendaţi şi în ianuarie“.  

 

El a precizat însă că planul de acţiune la incendiu al clubului era avizat de ISU.

 

Totodată, reprezentanţii ISU au dezvăluit că administratorii nu deţineau nici autorizaţie de securitate la incendiu, iar clubul funcţiona în baza unui aviz de securitate la incendiu din 2009. 

 

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU, Daniel Vasile, clubul nu era în ilegalitate, întrucât, potrivit legii, funcţionarea unui obiectiv fără deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu se realizează cu răspunderea exclusivă a beneficiarului, acesta având obligaţia de a-şi  obţine   acest document până la finalul lunii iunie 2017.

„Până la acest moment, instituţiei noastre nu i s-a înaintat solicitarea în vederea eliberării autorizaţiei de securitate la incendiu, act administrativ pentru care prevederile legale dispun obţinerea acestuia până la finalul lunii iunie 2017”, arată ISU.

 

Lipsa autorizaţiei, amendată de mai multe ori

 

ISU a aplicat amenzi pentru lipsa autorizaţiei de incendiu la Clubul Bamboo de mai multe ori, începând din 2015 până la finele anului 2016. Astfel, inspectorii ISU au aplicat 2 amenzi în cuantum de 5.500  pentru exploatarea necorespunzătoare a instalaţiei electrice şi lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu o dată în 25 mai 2015, iar în noiembrie 2015 administratorii au mai primit două amenzi în valoare de 15.00 de lei pentru aceleaşi lucruri.

 

În noiembrie 2016, a mai fost aplicată o amendă în cuantum de 2.500 lei pentru blocarea căilor de evacuare.

 

Deficienţele constatate nu puteau determina suspendarea activităţii

 

Cu toate că inspectorii ISU au găsit aceste deficienţe, în contextul Hotărârii de Guvern 915, activitatea nu putea suspendată. 

 

Aspecte pentru care inspectorii de prevenire pot dispune măsura complementară de oprirea funcţionării:

 

1.   Depăşirea numărului de niveluri supraterane faţă de valoarea de referinţă admisă pentru clădirile cu nivelul V de stabilitate la incendiu/gradul de rezistenţă la foc;

 

2.   Neasigurarea numărului minim de căi pentru evacuare, faţă de valoarea de referinţă;

 

3.   Reducerea prin elemente de construcţie, cu mai mult de 25% din valoarea de referinţă a înălţimii/lăţimii căilor de evacuare, în condiţiile în care deficienţa nu poate fi înlăturată pe timpul controlului;

 

4.   Neechiparea cu instalaţii de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare şi avertizare a incendiului, în concordanţă cu valoarea de referinţă;

 

5.   Neechiparea cu instalaţii/sisteme de desfumare ori instalaţii de iluminat de securitate pentru evacuare, în concordanţă cu valoarea de referinţă;

 

6.   Categorii de construcţii sau amenajări la care nu au fost identificate data realizării documentaţiei tehnice de autorizare a lucrărilor de construcţii sau momentul punerii în funcţiune

 

 

Obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, amânată din cauza lipsei de timp

 

Fostul ministrul de Interne, Dragş Tudorache, a declarat, potrivit News.ro, că termenul până la care cluburile ar fi trebuit să obţină autorizaţie de securitate la incendiu a fost amânat până la 30 iunie 2017, din cauză că nu era timp pentru inspecţii până la finalul anului 2016.

 

„Termenul a fost prorogat pentru a se da timp pentru inspecţii şi controale pentru că fizic ar fi fost imposibil să se treacă prin toate controalele până la sfârşitul lui 2016, având în vedere că ani de zile practic nu s-a făcut nimic. În august, pe baza datelor pe care le aveam şi a analizelor pe care le făcuse ministerul ( Afacerilor Interne – n.r.) până atunci şi DSU era clar că la numărul de autorizaţii şi verificări necesare nu se puteau face până la sfârşitul anului şi atunci decizia a fost, în paralel cu prelungirea cu încă 6 luni, să se înceapă controale de conformitate de către ISU, prin care să se facă şi o parte proactivă, şi anume să se pună în vedere celor care trebuie autorizaţi ce mai trebuie făcut pentru a fi conformi pentru autorizare. Acolo unde neregulile nu erau doar o chestiune de a face un plan de măsuri, ci existau şi nereguli, acolo se dădeau şi amenzi”, a declarat fostul ministru de Interne,  Dragoş Tudorache.

 

„Nu se compară cu tragedia din Colectiv”

 

Medicii care au intervenit în cazul pacienţilor ce au trebuit transportaţi la spital şi care au avut nevoie de îngrijire medicală susţin că evenimentul din Bamboo nu poate fi comparat cu ce s-a întâmplat în 2015 în Club Colectiv, când au murit 64 de persoane. Astfel, potrivit şefului Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov, Alis Grasu, organizarea a fost mult mai bună. 

 

„Nici nu suferă comparaţie cu tragedia Colectiv. În mod cert a fost o mai bună organizare. De îndată ce au aflat, oamenii au venit de acasă, şefa Direcţiei de Sănătate Publică din Bucureşti a venit în dispecerat pentru a vedea care sunt locurile disponibile din spitale, în caz că era nevoie de un număr mare de internări. A fost o colaborare bună nu doar între serviciile de prim-ajutor din prespital, ci şi între unităţile medicale, inclusiv cele care nu sunt de urgenţă fiind în aşteptare, pregătite pentru pacienţi”, a spus medicul Alis Grasu, şefa Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov. 

 

Totodată, surse din cadrul MInisterului Sănătăţii au explicat că nu există comparaţie şi pentru că persoanele care au fost surpinse de incendiu nu au avut probleme grave de sănătate.

 

„Din fericire, pacienţii nu au probleme de sănătate la fel de mari ca cei de la Colectiv, dar vom şti mai multe după ce vor fi stabilizaţi de medici. În prezent, avem nouă pacienţi la Spitalul Floreasca, aceştia prezintă intoxicaţie cu fum, şapte sunt la Unitatea de Primiri Urgenţe, consultaţi de medici, unul pe Ortopedie şi un altul e în stare mai gravă. Rănitul de la Pantelimon are o stare mai bună. Toţi pacienţii sunt conştienţi”, declarau, la orele dimineţii, pentru „Adevărul“, surse din cadrul Ministerului Sănătăţii.

 

După-amiază, doar 5 persoane mai erau internate

 

44 persoane au fost transportate la spital sau au ajuns individual la spital, sâmbătă dimineaţa, după ce la ora 3.32 un incendiu a izbucnit în Clubul Bamboo, mistuind până la temelii clădirea în care funcţiona acesta. 

 

Printre cele 44 de persoane ajunse la spital, în dimineaţa zilei de 21 ianuarie, au fost 27 cetăţeni români, 15 cetăţeni israelieni, un cetăţean italian şi un cetăţean bulgar.

 

Ulterior, doar 5 pacienţi au rămas în atenţia medicilor, patru dintre ei fiind internaţi la  Spitalul de Urgenţă Bucureşti, iar una la Spitalul Cinic de Urgenţă Pantelimon. De asemnea, dintre aceştia, o singură pacientă este în stare mai gravă, care a avut la orele dimineţii, de ventilare mecanică. 

 

Potrivit medicilor, niciun pacient nu a prezentat arsuri, cei mai mulţi ajungând la spital cu intoxicări cu fum, hipotermii sau contuzii, pentru că ar fi sărit în lacul Tei, respectiv au sărit de la etaj, în momentul în care a izbucnit incendiul.

 

Situat pe malul Lacului Tei, clubul a fost distrus complet de flăcări prima dată în 2005, în urma unui incendiu izbucnit pe terasa din lemn a discotecii. Atunci, în mai puţin de o oră, clubul a fost distrus. Avea o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi, fiind format din două clădiri, cu o investiţie de 5 milioane de euro. El aparţine italianului Joshua Castellani, un bun prieten al designerului Cătălin Botezatu.

 

 

 

 

 

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments