INTERVIU Teodor Atanasiu: O să vedeți un partid mobilizat, cu identitate clară și cu acțiune politic

0
132

Într-un interviu acordat pentru Politic Scan/ Stiripesurse.ro, Teodor Atanasiu a promis că vom vedea un PNL mai puternic, mai hotărât, mai clar în mesajele sale, capabil să îl susțină pe Klaus Iohannis pentru un nou mandat și nu să îl „tragă în jos”.

Liderul PNL a admis erorile făcute de partid în campanii și a susținut necesitatea unor alegeri „ de jos în sus” care să rezulte într-o conducere mai colegială, în care președintele de partid este un „coechipier”.

El a atacat PSD despre care zice că încearcă să îi „țină prizonieri” pe cei săraci oferindu-le ajutoare dar nu o șansă reală la prosperitate. El susține ca multe din promisiunile făcute de guvernare nu pot fi puse în practică, că PSD a  mințit în legătură cu grațierea și „guvernează strict pentru interesul nomenclaturii de partid”.

Redăm mai jos interviul:

Domnule Atanasiu, după atâția ani în Parlament, acum nu vă mai regăsiți printre legislatori. Ați candidat în Buzău, ați pierdut. Ce veți face de acum încolo?

Da. Am pierdut. Am ales să candidez într-un județ roșu, am ales să merg la Buzău pentru a pune umărul la greu, într-o organizație cu probleme. Nu m-am dus într-un fief liberal, ca să candidez. Nu consider că am greșit, chiar dacă acum nu mai sunt în Parlament. A fost un gest asumat. Știam că este o luptă dură în Buzău. Din păcate, nu am reușit și nu ne-am atins obiectivul.

 

Nici PNL nu și-a atins obiectivul asumat și astăzi este în degringoladă. Păreți un partid care nu își mai revine din pumni și care nu e în stare să stea pe propriile picioare și să facă opoziție…

Am greșit. Eu o pot spune public. Toată echipa de conducere a PNL a greșit. Cu toții suntem vinovați, pentru că nu am reușit să ne atingem obiectivul. Au existat decizii greșite, luate în unanimitate, care au făcut ca partidul să piardă încrederea oamenilor. Nu putem arăta un vinovat. Trebuie să ne asumăm cu toții rezultatul și, ce e mai important, trebuie să facem o analiză la rece. Să identificăm cauzele și să vedem ce trebuie făcut pentru a recâștiga încrederea electoratului de dreapta.

 

Ați putea să ne spuneți în viziunea dumneavoastră care au fost principalele cauze și ce credeți că ar trebui să facă PNL?

O să vă vorbesc mai mult de viitor, despre ce cred eu că trebuie să facem. În primul rând trebuie să avem o clarificare doctrinară. Trebuie să ne fixăm foarte clar ce vrem să facem pentru România. Eu cred că PNL trebuie să redevină partidul care se luptă pentru drepturile și libertățile cetățenești, pentru decizii economice curajoase, pentru prosperitate. Din păcate, în ultimii ani noi nu am știut cine suntem și ce vrem. Nu am avut identitate, nu am știut pentru cine comunicăm. Și asta s-a văzut în alegeri. Am acționat cu jumătăți de măsură, am vorbit despre reformă, mai mult decât am făcut. Am baleat între mesaje.

 

Mai multă lume a constatat aceste probleme ale PNL. Dumneavoastră ce propuneți, mai precis?

PNL trebuie să își găsească identitatea. Trebuie să vedem ce înseamnă liberalismul modern. Cum vedem rolul statului în economie, cât de puternic trebuie să fie statul implicat, cât să rămână pe poziția de reglementator și mai ales ,când să intervină în economie. Trebuie să vedem care trebuie să fie politica sa de asistență socială, nu putem merge pe aceleași principii, trebuie să intrăm o dată în logica asistenței sociale țintite, pentru cei care au cu adevărat nevoie.

Apoi, trebuie să fim capabili să comunicăm mai bine această identitate către public. PNL nu trebuie să fie doar partidul celor care sunt deja prosperi ci partidul care atrage în zona prosperității pături din ce în ce mai largi ale populației.

Nu PSD este partidul apropiat de cei săraci. El le oferă ajutoare mizere și încearcă să îi țină prizonieri ai sărăciei.

PNL trebuie să câștige alegerile și să construiască o economie prosperă care să aducă beneficii tuturor cetățenilor. O economie solidă înseamnă salarii mai bune, pensii mai bune și, da, ajutoare sociale decente, acordate celor care au probleme reale.

 

Chiar credeți că PNL poate atrage electorat din afara „bulei” tradiționale formată din alegători urbani, educați și prosperi?

Da, cred. De exemplu, la aceste alegeri PSD a luat peste 40%. Între alegătorii PSD se află mulți oameni care vor avea de pierdut, de exemplu, prin faptul că multe din promisiunile făcute de socialiști nu pot fi puse în practică. Nu am fost capabili să îi convingem de acest lucru, din nefericire. Data viitoare vom face mai mult.

Ca să revin puțin la întrebarea anterioară, este nevoie ca PNL să fie și să arate că este cel mai competent partid din România. Partidul are acces la oameni competenți pe teme de politici publice atât în interior cât și printre simpatizanții ideilor liberale. Și în materie de decizie politică trebuie să nu acționăm impresionistic ci să luăm decizii raționale, bazate pe consultarea cu membrii experimentați ai partidului și pe analize și strategii sociologice realiste.

Toate acestea trebuie dezbătute în interiorul partidului. Avem nevoie urgent de clarificare doctrinară. Trebuie să avem curajul să adoptăm o linie și să spunem aceștia suntem și asta vrem, mai ales în contextul actual în care după fuziunea cu PDL am trecut și în marea familie populară.

 

Dacă tot ați vorbit despre fuziune, ce puteți să ne spuneți, a fost reușită, s-a terminat cu adevărat fuziunea sau acum vor ieși cu adevărat aceste probleme la suprafață, în preajma Congresului?

Fuziunea între cele două partide a fost una benefică. Până la urmă, chiar la acest scor, PNL rămâne cel mai mare partid de dreapta. Acum suntem în momentul în care trebuie să avem maturitatea necesară și să alegem o echipă de conducere în care să se regăsească cei mai buni dintre PDL-iștii vechi și cei mai buni dintre liberalii vechi. Avem nevoie de toți oamenii buni din partid și nu contează că au fost PDL-iști sau liberali.

PNL este în momentul în care nu își permite să piardă niciun om politic bun, care poate face performanță.

 

Dar, PNL nu are niciun lider la acest moment care să aibă o cotă mare de încredere, nu are niciun lider puternic…

Așa este. Asta este realitatea. De aceea trebuie să facem alegeri de jos în sus, să începem cu alegerile județene și să terminăm cu alegerea conducerii centrale. Trebuie să avem un congres cu largă reprezentare. Avem nevoie ca toți membrii din cele 3180 de organizații PNL, prin reprezentanții lor, să fie implicați în procesul decizional. Trebuie aleși cei mai buni atât la nivel local cat și la nivel central.

Acum nu avem un lider puternic. Trebuie să ne adaptăm, trebuie să facem o echipă bună. Președintele ales trebuie să joace rolul unui coechipier. Echipa centrală trebuie să gestioneze partidul. Să găsească direcția partidului și să iasă la bătaie cu PSD.

Trebuie să ne batem cu PSD, trebuie să îl ajutăm pe președintele Iohannis să nu rămână izolat și singurul care încearcă să oprească abuzurile partidului lui Dragnea. Nu putem rămâne în trena președintelui. Să așteptăm tot timpul de la el. Vin alegerile prezidențiale, PNL trebuie să fie capabil să îl împingă spre un nou mandat pe Iohannis și nu să îl tragă în jos.

De aceea, repet, avem nevoie de o echipa bună, reprezentativă, care să aibă susținerea cat mai mare a bazei partidului, trebuie să suplinim lipsa unui lider providențial cu efortul unei echipe care să reconstruiască. Avem timpul necesar să ne organizăm, să ne găsim identitatea și să facem opoziție.

 

Ați fost unul din cei care nu și-au dorit ruperea USL și un actor important în aducerea lui Iohannis în PNL. Acum nu mai sunteți parlamentar, veți încerca să candidați pentru o funcție în viitoarea structură de conducere?

În primul rând, vreau să vă spun că acum se vede cel mai bine că PSD a făcut un joc dublu în USL. E bine că a dispărut acea formulă. Uitați-vă că la câțiva ani distanță adevărul a ieșit la iveală. Construcția USL pleca de la ideea ”ne luptăm cu regimul abuziv al lui Băsescu”. În timp ce noi ne băteam cu Băsescu, ei negociau și făceau un tango în doi, Ponta și Ghiță jucau cu Băsescu.. Aveau interese și făceau înțelegeri cu fostul președinte. PSD, partidul care se lupta cu sistemul avea cei mai mulți acoperiți în rândurile sale. O minciună și o ipcrizie rar întâlnită.

 

Până la Congres vom vedea lupte interne în PNL sau vom vedea că faceți și opoziție la PSD?

Eu sper că lupta internă din PNL să fie de fapt o luptă de idei. Să discutăm despre ce vrem să fim și ce vrem să facem. Sunt sigur că vom avea rațiunea necesară să nu facem rău partidului. Da, vom face opoziție. Nu am tăcut nici în aceste zile.

Într-adevăr, cred că trebuie să sancționăm toate derapajele PSD. I-ați văzut, orice ar fi nu pot să iasă din pielea lupului. Oricât vor să pozeze în partidul oamenilor, ei rămân cu vechile năravuri. Au încercat să păcălească cetățenii încă din a doua zi. Au mințit că nu dau ordonanță. I-a oprit Iohannis. Au mințit că fac un proiect pentru a scoate din pușcării pe cei cu infracțiuni mărunte. De fapt, este un proiect pentru salvarea lui Dragnea. PSD guvernează strict pentru interesul nomenclaturii de partid și din când în când mai dau câte o măsura pentru publicul lor captiv.

Nu putem vorbi în anul 2017 de grațiere făcută pe sub masă. PNL va rămâne intransigent pe poziția sa. Nu grațiere, nu amnistie, chiar dacă sunt și la noi câțiva membri care s-ar bucura dacă o astfel de lege ar intra în vigoare.

 

Deci, ne spuneți că PNL va face opoziție și nu va face blat cu PSD?

Da. Vreau să vă asigur că ne vom bate și vom fi o PNL ul pe care și-l dorește electoratul de dreapta. Am învățat din greșeli, nu le vom mai repeta. O să vedeți schimbări în bine, o să vedeți un partid mobilizat, cu identitate clară, cu mesaje clare și cu acțiune politică fermă.

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments