Corina Crețu, comisar european pentru politică regională, a discutat la Antena 3, în cadrul emisiunii „Be EU”, cu Sabina Iosub, despre absorbția fondurilor europene în România. Marea întrebare a românilor este dacă într-adevăr avem 0% absorbție pe fondurile europene. „Din păcate, da. Rata de abosorbție pentru perioada 2014-2020 a rămas la 0%, în cazul fondurilor pe care le gestionez în mod direct: fondul de dezvoltare regională și fondul de coeziune. Nu am primit până acum nicio cerere de rambursare a banilor și nici nu am fi putut primi pentru că autoritățile de management și control n-au fost încă desemnate. Așteptăm această desemnare din partea autorităților”, a explicat Corina Crețu.
Prim comparație, în exercițiul 2007-2013 s-au absorbit 85% din fonduri. Riscul de pierdere acum este între 2-2,5 miliarde de euro. „Am convenit cu autoritățile din România ca în perioada 2-3 februarie să efectuez prima vizită oficială în România, așa cum fac în toate statele membre atunci când un nou Guvern s-a instalat, pentru a spune deschis de unde plecăm și care sunt problemele”, a spus Corina Crețu.
Ce se poate face pentru a nu pierde banii alocați României?
„Banii alocați României sunt clari: 23 de miliarde de euro. Prioritatea zero este desemnarea autorităților, fără de care noi nu putem primi cereri de plată. Potrivit regulamentelor există niște instituții care gestionează acești bani, instituții care trebuie reconfirmate de către autoritățile de audit din România. Acestea din urmă trebuie să transmită Comisiei Europene că aceste instituții sunt funcționale. Am înțeles că s-au blocat din cauza acestui sistem IT sau a birocratizării excesive. Este problema fiecărui stat cum se organizează, dar trebuie accelerat nivelul de contractare”, a mai spus Corina Crețu.
Pentru ce proiecte va primi România bani în perioada următoare
România va primi mai mulţi bani europeni pentru construcţia de autostrăzi în anii următori, a mai anunţat comisarul pentru politică regională Corina Creţu, la emisiunea Be EU. 227 de milioane de euro sunt alocaţi numai pentru autostrada Timişoara-Arad. Un alt proiect, cel dintre Târgu Mureş şi Iaşi ar putea demara, daca se ia decizia politica. Până acum, la capitolul transporturi România are cele mai mari întârzieri.
150 de milioane de euro sunt pregătite la Bruxelles şi aşteaptă să fie accesate de România și pentru trei noi spitale regionale, a anunţat Comisarul Europan, Corina Creţu. Unităţile medicale vor fi construite în Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova şi lucrările vor începe în 2018. „Sunt bucuroasă că am semnat cu Guvernul României, în cadrul programului oprațional regional, înființarea celor trei spitale în iulie 2015. De abia în noiembrie 2016 au fost definitivate locațiile, iar în decembrie s-a semnat un contract între Guvern și Banca Europeană de Investiții pentru studii de fezabilitate. Studiul poate dura între 6 luni și un an de zile, iar faptul că e făcut de Banca Europeană e o garanție că va fi de calitate. Sunt încrezătoare că cel mai târziu la începutul anului 2018 să înceapă lucrările efective. Guvernul Cioloș a dat hotărâri pentru trecerea în proprietatea statului la Cluj și Craiova a unor terenuri care erau din proprietatea Armatei în proprietatea Companiei Naționale de Investiții. La Iași am fost cu domnul ministru Voiculescu și am încercat să ajungem la un numitor comun, dar mi se pare trist că o luptă între doi primari de comună ține în loc o întreagă comunitate”, a declarat Corina Crețu, la Antena 3.