Guvernul a alocat doar 1,35% din PIB pentru Apărare. MAPN susţine că procentul sare de 2%

0
83

Ministerul Apărării Naţionale va avea un buget de 11,02 miliarde lei, în scădere cu 2,2% faţă de nivelul din 2016 şi care reprezintă 1,35% din PIB, potrivit proiectului de buget prezentat de Ministerul de Finanţe. 

Contrar cifrelor, Guvernul susţine că va aloca, pentru Apărare, 2% din PIB în 2017. „În 2017, Ministerul Apărării Naţionale va avea un buget care reprezintă 2% din PIB”, arată un comunicat al Ministerului Finanţelor.  Potrivit sursei citate, la buget se adaugă şi creditele de angajament, în valoare de 7,632 miliarde de lei, care reprezintă 0,93% din PIB şi care vor permite demararea achiziţiilor din programele majore de înzestrare a Armatei. Astfel, potrivit reprezentanţilor MApN, rezultă un buget total de 18,654232 miliarde de lei, reprezentând 2,18% din PIB.

”Suma alocată constituie premiza dotării forţelor armate cu echipamente de luptă moderne şi interoperabile, în vederea îndeplinirii misiunilor stabilite şi a angajamentelor asumate faţă de NATO, UE şi partenerii strategici, conform documentelor din domeniul planificării apărării şi a programului de guvernare”, mai spune MApN.

Prezent la ceremonia de inaugurare a preşedintelui SUA Donald Trump, preşedintele PSD Liviu Dragnea a spus că s-a întâlnit cu mai multe persoane ale viitoarei Administraţii Trump, pe care i-a asigurat că România va aloca 2% din PIB pentru Apărare. „Astăzi am avut o discuţie informală foarte bună cu domnul Michael Flynn, viitorul consilier pentru securitate naţională în noua administraţie Trump. Am discutat despre perspectivele excelente ale parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite şi despre faptul că securitatea naţională şi stabilitatea reprezintă doi factori esenţiali pentru dezvoltarea şi prosperitatea unei naţiuni. L-am asigurat că actualul guvern de la Bucureşti va respecta angajamentul României de a aloca 2% din PIB pentru apărare, iar dânsul mi-a confirmat interesul special al SUA faţă de România şi dorinţa noii administraţii americane de a dezvolta parteneriatul cu ţara noastră“, a spus Liviu Dragnea. 

Totodată, programuld e guvernare al PSD prevede alocarea a 2% din PIB pentru Armată, angajament luat de România la summitul NATO. Mia mult decât atât, în consultările dintre preşedintele Klaus Iohannis şi partidele politice, PSD şi-a asumat că va respecta angajamentul luat de România de a aloca 2% din PIB pentru Apărare. 

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments