@ Totul a început cu postare pe Facebook intitulată “Despre cum Colegiul Emil Racoviță își pierde excelența” @ Postarea a fost realizată de Mihail Dadun un elev eminent care a arătat printre altele că profesorii sunt incompetenți și lipsesc de la ore @ Mai mult, elevul a arătat că mai mulți profesori buni au plecat de la Racoviță, deoarece au fost nemulțumiți de modul în care este condusă școala
GALERIE FOTO
Mihail Dadun, este un elev eminent din clasa a 12 a Colegiului Național Emil Racoviță din Iași. Este unul dintre elevii cu care Colegiul Emil Racoviță se poate mândri, a obținut premii la olimpiade naționale, regionale sau județene la mai multe discipline printre care matematică și română și în fiecare an de liceu a obținut o media anuală de peste 9.80. Cu toate acestea, Mihail Dadun crede că liceul i-ar fi putut mai oferi mai mult și că atât el cât și colegii săi ar fi putut obține performanțe mult mai bune dacă și profesorii ar fi vrut asta. Tânărul a arătat într-o postare pe facebook cât de mult l-a dezamăgit Colegiul Național Emil Racoviță în cei patru ani de liceu. Unii au apreciat că a luat atitudine, că a făcut public ceea ce până în momentul respectiv se vorbea pe la colțuri. Mihail spune lucrurilor pe nume: Colegiul Emil Racoviță își pierde excelența deoarece unii profesori nu-și mai fac datoria. Mihail Dadun a fost de acord să detalieze jurnaliștilor 7 Est nemulțumirile sale legate de Colegiul Emil Racoviță.
Profesorii lipsesc de la ore și sunt delăsători
Cele mai grave acuzații împotriva “sistemului” de la Racoviță se referă la faptul că unii dintre profesori nu vin la ore sau sunt slab pregătiți. “Fiind pasionat de științele naturii după am absolvit gimnaziul am căutat un liceu care să mă ajute să mă orientez profesional și să găsesc oameni care să mă influențeze pozitiv. În căutările mele am auzit de prestigiul Liceului Emil Racoviță. Numai că dintre așteptările cu care am plecat, pe o parte le-am văzut concretizate exemplar, iar altele n-au ajuns decât dezamăgiri cu gust amar”, a spus Mihail, care a adăugat că unitatea de învățământ și-a mai pierdut din standarde din cauza faptului că unii profesori sunt pur si simplu delăsători, nefiind interesați de performanță și transmit această stare și unui număr însemnat de elevi.
Delăsare mioritică
Mihail a arătat că “Racoviță” începe să-și piardă din prestigiu tocmai datorită faptului că unii profesori au devenit pur și simplu delăsători. Mai mult decât atât, liceeanul îndrăznește să spună că unii dintre ei sunt chiar incompetenți și se pretind a fi exigenți doar de fațadă pentru a nu trăda standardele înalte pretinse de unitatea de învățământ.
“Standardele înalte pretinse de liceu sunt, uneori, abolite în favoarea unei complăceri mai comode, cu pretenții doar în aparență, nu şi în esență. Mă refer la acel „treacă-meargă” care își face simțită prezența indiferent cât de riguros se vrea a fi procesul de învățare. Ne comportăm ca și cum mereu suntem exigenți, fiindcă așa ar fi sângele liceului, mereu în fierbere din cauza presiunii ce singuri ne-o aplicăm. Ne place să folosim perdeluțe ca să păstrăm intactă imaginea perfectă a colegiului, dintr-o simplă inerție a unei excelențe în putrefacție. Asta în loc să admitem că, în mod sincer, nu suntem în permanență <<Mereu mai buni, cel puțini egali cu noi înșine>>, după cum ilustrează deviza colegiului”, a subliniat liceanul.
Cele mai mari probleme sunt la chimie și biologie
Nemulțumirile elevilor, care și-au găsit prin intermediul lui Mihai un purtător de cuvânt, sunt legate de faptul că indiferența s-a putut constata tocmai la profesorii de care au cea mai mare nevoie. Astfel, cei mai mulțI dintre elevii de la Racoviță vor să urmeze Medicina și din acest motiv își doresc să performeze tocmai la chimie și biologie. Ori, nemulțumirile elevilor sunt legate de prestanța profesorilor de chimie și de biologie. Unul dintre profesorii vizați este cea care a ocupat până la începutul anului acesta funcția de director al Colegiului Emil Racoviță și anume profesoara de chimie Paula Gavrilescu. Aceasta predă chimia și la clasa în care este înscris Mihail Dadun.
“Am spus și în postarea mea de pe facebook. Erau ore întregi în care predomina delăsarea, ipocrizia și, îndrăznesc să spun, incompetența. Doamna de chimie, fosta directoarea Paula Gavrilescu nu prea venea pe la oră, nu ne preda. Noi ne-am gândit că era din cauza sarcinilor pe care le avea ca directoare. Acum, de când nu mai conduce liceul, vine la toate orele dar în perioada în care am postat pe facebook lipsea ore întregi și când un coleg care nu înțelegea ceva și punea întrebări deoarece nu ni se predase anterior, ea era foarte deranjată”, a mai spus elevul
Profesori de admirat
Mihail a insistat asupra faptului că nu și-a dorit în nici un caz să generalizeze cu privire la modul în care dascălii de la Racoviță își fac datoria și asta deoarece în acest liceu sunt și unii profesori de admirat prin pentru profesionalismul lor. “Sunt ore unde negreşit a fost respectată exigența de la care s-a plecat în prima zi de școală. Sunt profesori pe care-i admir deoarece sunt dedicați școlii. Aceștia reprezintă pilonii excelenței rămași intacți pe lângă ruine, anume profesorii de matematică, română și fizică de la care am onoarea să învăț aproape zilnic. Pe lângă lecțiile predate extrem de clar și de logic, învăț să fiu om. Învăț ce înseamnă corectitudine, angajament, rațiune și, în adevăratul sens al cuvântului, excelență. Din fericire, nu sunt singurii profesori la care studiez cu mare drag; spiritul excelenței se regăsește și la alte ore, indiferent dacă sunt relevante sau nu pentru Bac. Din punctul ăsta de vedere, mă consider norocos și mândru că sunt elev al liceului”, a subliniat Mihail.
Profesori care au fugit de la Racoviță
Dar profesorii care-și fac datoria sunt marginalizați și de aceea au ales să părăsească acest colegiul, mai susține elevul. “Plecarea unor profesori din școală se datorează unor acțiuni degradante întreprinse de fosta conducere a școlii. “Această tendință a profesorilor foarte, foarte buni de a pleca e sinonimă cu brain drain-ul pe care îl vedem în fiecare zi la nivel național: cei talentați pleacă undeva unde să le fie apreciată munca și, mai mult, să fie respectați”, a subliniat Mihail.
Printre profesorii care au părăsit în ultimii ani Colegiul Emil Racoviță se numără profesorii de limba și literatura română Mona Coțofan și Mihaela Calabalâc dar și profesoara de biologie Ioana Bohotineanu.
Din nou, totul este de fațadă
Acest Colegiu și-a construit o imagine pozitivă prin prefăcătorie, Colegiul Emil Racoviță nu încurajează perfomanțele individuale în funcție de calitățile fiecăruia, a adăugat Mihail. Astfel, dacă s-a întâmplat vreodată ca un elev să fie perfomant într-un alt domeniu decât cele deja consecrate (matematică, chimie, fizică etc) acesta nu era remarcat decât dacă se ivea vreo ocazie ca șefii unității de învățământ să-și facă imagine folosindu-se de succesul tânărului. Dacă o astfel de ocazie nu se ivea, performanțele respectivului elev erau pe deplin ignorate. “Dacă sunt elevi care obțin performanțe în afara programului de curs, aceste performanțe sunt numai bune de ignorat, cât timp nu se precizează liceul de apartenență în eventuale interviuri publice. Conducerea şcolii recunoaște meritele lor cât timp sunt relevante pentru imagine. Altminteri, se adresează laude forțate, de formă, ca să îmbălsămăm în falsitate această imagine a excelenței despre care se tot vorbește. Dacă un elev se preocupă de altceva în afară de studiul intens pentru ore și alege să facă performanță într-un sport, de exemplu, atunci acel elev e folositor în măsura în care, după performanțele respective, spune „Sunt de la Racoviță” într-o conferință de presă, indiferent dacă liceul a contribuit sau nu în vreun fel la rezultatele sale”, a constatat Mihail.
“Nu sunt împotriva școlii”
Mihail Dadun a adăugat că nu a publicat respectivul manifest pentru a se răzbuna pe vreun dascăl și dorește doar ca lucrurile să se în îndrepte la Colegiul Emil Racovița. Din acest motiv nu-I consideră “adversari” pe cei din conducerea școlii. “Sper ca strategia mea să fie împrumutată de partenerul meu de joc, fiindcă nu îl numesc adversar, ci coechipier. Nu sunt împotriva școlii. Nu sunt împotriva lecțiilor de la clasă. Sunt împotriva ipocriziei și a prefăcătoriei. Iar eu nu sunt vreun magician iluminat care deconspiră acum secretele pachetului de cărți, nici vorbă. Sunt unul dintre miile de elevi care a venit pe băncile școlii, făcând pariul că va câștiga învățături prețioase și va pleca mai bogat spiritual în urma acestui joc „de-a şcoala”. Emil Racoviță, ilustrul speolog cu al cărui nume ne identificăm mândri, nu s-a prefăcut că a ajuns în Antarctica. Atunci când trebuia să își confirme descoperirile, nu s-a ascuns în peșteră, de teamă să nu îi fie recunoscută excelența. A demonstrat”, a arătat Mihail.
Au urmat repercusiuni
Mihail și-a postat opiniile sale legate de situația în care se află procesul de Educație de la Racoviță pe data de 12 decembrie 2016. Înainte să posteze pe facebook a trimis textul pe e-mail profesoarei Paula Gavrilescu. Încă din ziua respectivă și-a dat seama că aveau să urmeze represalii dar și-a asumat acest risc. Postarea sa intitulată “Despre cum Colegiul Emil Racoviță își pierde excelența” a obținut 160 de like-uri (aprecieri) înregistrate în special de elevii ai liceului și a fost distribuită și comentate de asemenea de zeci de persoane. Unii dintre elevii care au dat “like” au fost supuși unor presiuni din partea conducerii școlii pentru a-și retrage aprecierile. O parte au cedat de frică să nu fie lăsați corijenți. Cei care au rezistat presiunilor sunt supuși în continuare unor presiuni de ordin psihic. Acestor elevi li se vorbește pe un ton ceva mai dur iar unii profesori nu ezită să-i numească direct adversari. “Pun pe masă toate repercusiunile directe sau indirecte ce pot surveni asupra mea”, a încheiat Mihail Dadun.
Facem precizarea că jurnaliștii 7 Est au stat de vorbă și cu alți elevi de la Colegiul Emil Racoviță. O parte dintre aceștia au confirmat cele susținute de Mihail, iar o parte au precizat că respectivele critici aduse liceului sunt puțin exagerate.
Profesor Gavrilescu: “Lucrurile nu stau chiar așa”
Contactată de jurnaliștii 7 Est, profesoara Paula Gavrilescu a precizat că știe ce conține postarea de pe facebook a lui Mihail Dadun, adăugând că opinia sa nu este împărtășită și de ceilalți colegi de-ai lui Mihail.
“Este doar un punct de vedere al domnului Mihail Dadun. Colegiul are 1.000 de elevi și nu toți au aceleași păreri despre școala la care învață. Mihail Dadun este un elev inteligent și bun la învățătură și sunt convinsă că noi profesorii de la Racoviță am avut o contribuție majoră la educația sa. Eu nu am lipsit niciodată nemotivat de la ore. Noi am avut rezultate excelente la concursurile naționale și internaționale. Vin studenți la Medicină și ne spun că au ajuns acolo datorită nouă, aceste lucruri nu contează?”, a spus Paula Gavrilescu.
Constantin MAZILU