Situația vaccinurilor din România este tot mai dezastruoasă. Din cele cinci vaccinuri obligatorii pentru copiii, doar pentru unul, cel împotriva tuberculozei, adică vaccinul BCG, există doze suficiente, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii, potrivit Digi24.ro.
În cazul celorlalte vaccinuri, acestea ori lipsesc ori sunt prea puţine. Totodată, vaccinul diftero-tetano-pertussis este neachiziţionat, potrivit sursei citate.
Citește și: ULTIMĂ ORĂ Nutella e CANCERIGENĂ
„Această situație se datorează atât unei lipse de responsabilitate a echipei de conducere care a tolerat întârzieri la licitațiile organizate, cât și a unor producători, care, după ce au participat și câștigat licitațiile sunt în imposibilitatea de a asigura vaccinul. Am solicitat Institutului Național de Sănătate Publică și direcției de specialitate din cadrul MS să îmi prezinte un plan de remediere a situației, inclusiv identificarea unor posibile stocuri în alte state UE”, spune ministrul Sănătăţii, Florin Bodog, citat în comunicat.
Situația vaccinurilor din Calendarul obligatoriu de vaccinare la data de 31 decembrie 2016:
1.Vaccinul BCG este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii nou născuților de tuberculoză, în special a formelor grave de meningită și encefalită în cazul în care aceștia vin în contact cu persoane bolnave sau purtătoare de bacil Koch.
Citește și: STUDIU Dezvoltarea copiilor e influențată NEGATIV de tații obezi
– Stoc de 350.000 doze la nivel național / stoc suficient.
– MS va demara procedurile de achiziție pentru anul 2017 după alocarea bugetului.
2.Vaccinul hepatitic B pediatric este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii copiilor de hepatită B.
– Stoc de 22.300 doze la nivel national.
Citește și: De la Facebook pornesc majoritatea INFIDELITĂȚILOR: Cu cine își ÎNȘALĂ oamenii partenerii
– În prezent nu există nicio disponibilitate a producătorilor de a livra alte doze din acest vaccin către România.
– Ministerul Sănătății a început demersurile pentru a identifica posibile stocuri în alte state UE.
– Precizăm că în luna decembrie a fost aprobată o schemă de vaccinare alternativă pentru asigurarea protecției copiilor născuți din mame cu hepatită B. Medicul de familie va administra vaccin hexavalent acestor mame de la vârsta de 6 săptămâni a copilului.
Citește și: Prima țară din lume unde DEȚINEREA DE ANIMALE SĂLBATICE e INTERZISĂ
3. Vaccinul HEXAVALENT diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B ( DTPa – VPI – HiB – HB) este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii prin difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, hepatită de tip B și infecția cu Haemophilus B pentru copiii cu vârsta de 2, 4 și 11 luni.
– MS a finalizat în luna decembrie licitația de achiziție a acestui vaccin ceea ce a făcut ca semnarea acordurilor cadru cu furnizorii să fie în prezent în curs. Contractul pe anul 2017 se va putea încheia numai după aprobarea bugetului.
Citește și: Prima țară din Europa în care prelevarea de organe se face automat
4.Vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii cu rujeolă, oreion și rubeolă atât în cazul vaccinării de rutină a copiilor cu vârsta de 12 luni cât și în cazul vaccinării copiilor cu vârsta de 5 ani și 7 ani astfel încât să se asigure vaccinarea tuturor cohortelor eligibile la vaccinare.
– Stoc de 200.000 doze la nivel național.
– În județele unde produsul este în curs de consumare se vor realiza redistribuiri.
Citește și: Asta e cea mai PUTERNICĂ locomotivă din lume: La ce temperatură a fost testată
5.Vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular, poliomielitic inactivat ( DTPa – VPI) este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii prin difterie, tetanos, tuse convulsivă și poliomielita pentru copiii cu vârsta de 6 ani.
– Stocurile sunt epuizate din cauza faptului că în 2016 nu a fost achiziționat.
Citește și: Ce spune Botezatu despre focul de la club. De unde ar fi pornit si ce ipoteza nu exclude
În prezent MS este în curs de derulare a procedurii de achiziție. Am găsit o situație dezastruoasă, cu vaccinuri insuficiente sau chiar neachiziționate.