Primăria Municipiului Iași, Center for Socio-Economic Studies and Multiculturalism şi Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” au organizat astăzi Simpozionul „Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului: Tinerii ieşeni şi memoria Holocaustului în comunitate”. Evenimentul a avut loc în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Muncipiului Iaşi, la acesta luând parte reprezentanți ai mediului universitar, membri ai Asociației Eurodemos și câteva zeci de tineri, majoritatea liceeni.
Prin programul simpozionului este propusă şi vizionarea filmului „Rinocerul” (regia Simcha Jacobovici), urmată de o discuţie liberă, interactivă, care a permis audienţei o analiză asupra istoriei recente şi a Holocaustului din România. Prezentările au fost susținute de dr. Iulian Warter, președintele Center for Socio-Economic Studies and Multiculturalism din Iași, dr. Liviu Warter, vicepreședinte al aceleiași organizații, și dr. Adina Babeș, cercetător în cadrul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”. „Până recent Iașul a avut o altă abordare în privința Holocaustului din România, dar nu trebuie să trăim în ignoranță. Trebuie să prezentăm adevărul istoric. Cunoscând adevărul putem crea realist ce faci mai departe. Ne place să vorbim despre lucruri frumoase, lucruri care ne convin. E normal, dar trebuie să spunem și lucrurile care nu sunt pe placul nostru. În 2016 la Iași am organizat mai multe evenimente menite să contribuie la construirea unei societăți bazate pe toleranță și respect între oameni și popoare. Ne dorim o continuitate în acest sens”, a declarat primarul Mihai Chirica, prezent la eveniment.
Marcarea Zilei internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului, la 27 ianuarie, a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005.