Sugerând astfel o schimbare de poziţie în politica externă a regatului, ea a subliniat că acele vremuri au trecut, dar a îndemnat ca Londra şi Washingtonul ”să nu stea fără să facă nimic atunci când ameninţarea este reală”.
Cele două ţări trebuie să-şi ”reînnoiască relaţia specială în această nouă eră” şi ”să conducă împreună din nou”, a mai îndemnat ea.
Premierul a susţinut acest discurs înaintea unei întâlniri cu preşedintele Donald Trump.
Ea este primul lider al lumii care se întâlneşte cu noul preşedinte american vineri, o vizită care are loc în contextul declaraţiilor lui Trump despre simularea înecului.
Întrebată, la bordul avionului, în drum către Statele Unite, despre declaraţiile pe care el le-a făcut, ea le-a răspuns jurnaliştilor că Regatul Unit condamnă tortura şi că ”punctul (său) de vedere cu privire la acest lucru nu se va schimba, indiferent dacă vorbesc cu voi sau cu preşedintele”.
Ea a apreciat că poate coopera cu Trump, în pofida stilurilor diferite, şi a adăugat în glumă că ”uneori extremele se atrag”.
”Este în interesul nostru – al Marii Britanii şi Americii împreună – să ne apărărm cu putere valorile, interesele şi ideile în care credem”, a spus ea în acest discurs.
”Acest lucru nu poate să însemne o întoarcere la politicile eşuate din trecut. Zilele în care Marea Britanie şi America interveneau în ţări suverane, într-o încercare de a reface lumea după imaginea noastră, s-au terminat. Dar nici nu ne putem permite să stăm fără să facem nimic atunci când ameninţarea este reală şi atunci când este în interesul nostru să intervenim. Trebuie să fim puternici, deştepţi şi hotărâţi. Şi trebuie să demonstrăm hotărârea necesară de a ne apăra interesele”, a continuat ea.
”Iar dacă este vorba despre securitatea Israelului în Orientul Mijlociu sau Estoniei în ţările baltice, trebuie întotdeauna să ne apărărm prietenii şi aliaţii din ţările democratice care se află în vecinătăţi dificile”, a spus ea, în aplauzele audienţei.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=rAFrGCBlRGI&w=646&h=404]
Discurs semnificativ
May a anunţat astfel că nu vor mai exista războaie ca cele din Irak şi Afganistan, comentează Laura Kuenssberg, editor politic de la BBC, care consideră semnificativ faptul că a ales să anunţe această schimbare de politică într-un discurs în Statele Unite.
Coresponentul diplomatic BBC James Robbins apreciază că este vorba despre un discurs uriaş de semnificativ, cel mai important susţinut de un premier britanic de la cel al lui Tony Blair, în 1999, la Chicago, în care acesta pleda în favoarea unui intervenţionism armat împotriva dicatorilor – ceea ce May a respins.
May a susţinut acest discurs după ce ministrul britanic de Externe Boris Johnson a declarat, într-o comisie din cadrul Camerei Lorzilor, că lui Bashar al-Assad ar trebui să i se permită să candideze în alegeri şi să rămână la putere în Siria – o schimbare completă de poziţie în politica externă a Londrei.
Se atrag extremele?
Spunând, în drum către Statele Unite, că ”uneori extremele se atrag”, May a încercat să răspundă spiritual la întrebarea dacă poate coopera cu Trump, un moderator de reality-show, star de televiziune, miliardar, iar ea o fiică de vicar muncitoare, aşa cum se prezintă, comentează editorul politic Laura Kuenssberg.
Alegătorii vor decide singuri cât de amuzant este acest răspuns, adaugă Kuenssberg, care adaugă că Numărul 10 a învestit deja mult în primele zile ale acestei relaţii.
May a vorbit, se asemenea, în favoarea NATO, pe care Trump a catalogat-o ”depăşită”, şi a acordului în dosarul nuclear cu Iranului, la care acesta a ameninţat că va renunţa în campanie.
Ea a îndemnat totodată să se facă distincţie între ”ideologia extremă şi a urii” a extremismului islamist şi ”religia paşnică a islamului şi sutele de milioane de credincioşi – inclusiv milioanele dintre cetăţenii noştri şi dintre cei mai de departe care sunt adesea primele victime ale terorii acestei ideologii”.
Despre preşedintele rus Vladimir Putin, May a spus că ”sfatul meu este de a se angaja, dar cu atenţie”.
”Nu ar trebui să punem în pericol libertăţile pe care preşedintele Reagan şi doamna Thatcher le-au dus în Europa de Est, acceptând afirmaţiile preşedintelui Putin potrivit cărora ea este acum sfera sa de influenţă”, a îndemnat premierul.
”Evul Mediu”
Premierul britanic s-a declarat ”încântată” de faptul că un viitor acord americano-britanic este considerat o prioritate şi a adăugat că acesta ”trebuie să lucreze pentru ambele părţi şi să ne servească celor două interese naţionale”.
Problema torturii a apărut pe agendă în urma unor declaraţii pe care Trump le-a făcut miercuri la ABC News.
”Atunci când împuşcă, când le taie capetele oamenilor noştri şi altora, când taie capetele oamenilor pentru că se întâmplă să fie creştini din Orientul Mijlociu, atunci când ISIS (unul dintre acronimele Statului Islamic) face lucruri de care nimeni n-a mai auzit din Evul Mediu, să fiu puternic în favoarea simulării înecului?”, a declarat el.
”Am vorbit cu oameni la cel mai înalt nivel al informaţiilor şi i-am întrebat: «funcţionează? Funcţionează tortura?». Iar răspunsul lor a fost «da, absolut»”.
Cadou pentru preşedinte
Theresa May îi va face cadou lui Donald Trump, a cărui mamă s-a născut la Outer Hebrides, un ”quaich”, un artefact scoţian care simbolizează prietenia.
Aceste boluri sunt folosite tradiţional, în Scoţia, începând din secolul al XVII-lea drept cupe de băut.
Prima Doamnă Melania Trump va primi un coş cu produse de la Chequers, suc de mere, gem de prune, marmeladă, tarte Bakewell şi ciocolată albă cu afine.
May a fost îndemnată să respingă comentariile despre tortură în întâlnirea cu Trump , iar ea a sugerat că împărtăşirea informaţiilor britanice ar putea să fie retrasă din unele operaţiuni comune cu americanii, dacă aceştia reintroduc tortura.
”Inumană”
În virtutea legislaţiei şi politicii britanice, armata şi serviciile britanice de informaţii nu pot participa la operaţiuni în care cineva este torturat, iar unii ofiţeri se tem că există riscul ca acest lucru să se întâmple.
Liderul opoziţiei, laburistul Jeremy Corbyn, a îndemnat-o pe May ”să apere valorile ţării noastre când se întâlneşte cu Donald Trump şi să se opună susţinerii torturii de către acesta, care este inumană, ilegală şi furnizează informaţii false”.
Oportunităţile comerciale de după Brexit, cooperea în domeniile securităţii şi informaţiilor şi viitorul NATO urmează să fie principalele subiecte ale întâlnirii celor doi lideri.
În pofida faptului că Regatul Unit nu poate să negocieze acorduri comerciale cu Statele Unite ori alte ţări până când nu părăseşte UE, Trump a declarat că vrea un acord ”rapid” după Brexit, iar cei doi urmează să discute despre cooperarea viitoare.