Eșantioanele de sânge și urină recoltate de la atleții care au stabilit recorduri europene vor fi păstrate pentru o perioadă de minimum 10 ani, pentru a-i putea descoperi pe eventualii trișori, a anunțat președintele Federației europene de atletism, norvegianul Svein Arne Hansen, citat de agenția Reuters.
„Nu dorim ca trișorii să se simtă în siguranță pentru nu au fost descoperiți imediat”, a declarat Hansen cu ocazia unui forum organizat de Global Alliance la Londra.
În urmă cu câteva zile, European Athletics a înființat o comisie pentru examinarea credibilității recordurilor europene, prezidată de irlandezul Pierce O’Callaghan, membru al comisiei de competiții din cadrul IAAF și conducătorul operațiunilor pentru Campionatele Mondiale de la Londra, din vara acestui an.
Până acum, doar Comitetul Internațional Olimpic păstra timp de 10 ani probele recoltate în timpul Jocurilor Olimpice, iar în urma reanalizării acestora au fost depistate numeroase cazuri de dopaj, ultimul fiind cel al sprinterului jamaican Nesta Carter, deposedat de medalia de aur cucerită în 2008, la Beijing, cu ștafeta de 4×100 m a țării sale, din care a făcut parte și Usain Bolt.
Citește și: S-a stabilit: Giuleștiul va fi primul stadion reconstruit pentru EURO 2020
Hansen a mai precizat că IAAF, organismul director al atletismului mondial, avea dreptul să supună Rusia unei interdicții generale, după izbucnirea scandalului de dopaj supervizat de stat, în ciuda protestelor acelor atleți ruși care nu au fost depistați niciodată pozitiv, dar nu au putut participa la competițiile internaționale, inclusiv Jocurile Olimpice de la Rio, din vara anului trecut, anunță Agerpres.
„Sunt la curent cu plângerile și controversele. Însă acest sistem este cel care i-a lăsat de izbeliște, iar noi a trebuit să ne îndeplinim responsabilitățile pentru a ne asigura că toți participanții din peste 200 de țări vor concura la nivel de egalitate. IAAF a a făcut ceea ce trebuia. Am făcut singurul lucru pe care îl putea face pentru a rămâne fideli sportului nostru, valorilor acestuia și atleților. Și este extrem de important ca și celelalte sporturi și organizații sportive să urmeze exemplul nostru, să învețe din ceea ce am făcut noi, nu doar să vorbească, ci să acționeze în consecință”, a mai adăugat președintele European Athletics.