Un al doilea proiect analizat cere o revizuire substanţă a sistemului prin care Statele Unite administrează vizele pentru imigranţi şi turişti, pentru a controla mai strict fluxul de imigranţi, pe cei care pot intra în forţa de muncă şi pentru a reduce povara ajutoarelor sociale pentru contribuabilii americani.
Cele două documente circulă printre oficialii din administraţie şi nu este clar dacă preşedintele Donald Trump a decis să meargă mai departe cu ele şi dacă da, când ar putea să le aprobe.
Casa Albă nici nu a confirmat, nici nu a infirmat autenticitatea textelor.
Dacă vor fi puse în aplicare, ordine vor restricţiona semnificativ toate tipurile de imigraţie şi de călătorii în SUA, după interdicţiile vizând refugiaţii şi cetăţenii din şapte ţări musulmane impuse săptămâna trecută.
În condiţiile în care ordinul semnat de Trump vineri s-a concentrate pe securitatea naţională şi combaterea terorismului, noile proiecte se concentrează pe promisiunile de campanie ale preşedintelui de a apăra muncitorii americani şi de a crea locuri de muncă, prin restricţionarea imediată a fluxului de imigranţi şi de muncitori sezonieri din SUA.
Administraţia a acuzat imigranţii care primesc ajutoare sociale pentru că irosesc resursele federale şi pentru creşterea ratei şomajului în rândul americanilor născuţi în Statele Unite.
“Legile imigraţieil din ţara noastră sunt menite să apere contribuabilii americani şi să promoveze autonomia în rândul imigranţilor. Cu toate acestea este mai probabil ca familiile străine să folosească ajutoarele sociale federale decât cetăţenii” SUA, scrie într-unul dintre proiectele de ordin executiv obţinute de cotidian.
Documentul nu prezintă nicio dovadă în sprijinul acestei afirmaţii, iar experţii nu au ajuns la un consens privind imapctul imigraţiei asupra sistemului de asistenţă socială sau asupra pieţei muncii.
Administraţia va încerca să „refuze accesul oricărui străin care este probabil să devină o povară publică” şi să dezvolte standard pentru „determina” dacă un imigrant poate fi repatriat după cinci ani, în cazul în care primeşte o anumită sumă în ajutoare sociale, inclusiv ajutoare pentru alimente, asistenţă temporară pentru familiile nevoiaşe sau asistenţă medicală gratuită prin programul Medicaid.
Al doilea ordin prevede „eliminarea” „magnetului locurilor de muncă” ce se află în spatele imigraţiei ilegale din Statele Unite. Practic, ordinul va anula orice provizioane privind vizele de muncă pentru străini, dacă aceştia încalcă „interesul naţional” sau legile privind imigraţia.
Proiectul cere ca programul de imigraţie în Statele Unite să fie „bazat în mai mare măsură pe merit”, prevede ca autorităţile să inspecteze companiile care angajează muncitori străini şi însărcinează Departamentul pentru Securitate Internă să redacteze un raport de două ori pe an cu numărul persoanelor născute în străinătate – nu numai al celor care deţin vize – care au dreptul să lucreze în Statele Unite.
De asemenea, Departamentul pentru Securitate Internă şi Departamentul de Stat ar urma să prezinte propuneri pentru a combate „fenomenul turismului pentru naştere”, mai exact cazurile în care străini merg în Statele Unite pentru a naşte, astfel încât copiii lor să aibă cetăţenie americană.
Împreună, cele două proiecte de ordine executive vizează să le ofere prioritate pe piaţa muncii cetăţenilor americani, împiedicând imigranţii să se angajeze sau să îşi păstreze locul de muncă.
„Angajarea ilegală a străinilor a avut un impact devastator asupra salariilor şi locurilor de muncă ale muncitorilor american, în special muncitorii necalificaţi, adolescenţi, afro-americani sau hispanici”, mai scrie în documente.
Economiştii au păreri împărţite în legătură cu măsura în care imigraţia ilegală afectează salariile, însă majoritatea sunt de părere că imigraţia este bună pentru economie, inclusiv imigraţia muncitorilor necalificaţi.
„Consensul în literatura economică este că imigranţii adaugă mai mult la economie decât iau, creează mai multe locuri de muncă pentru americani şi reprezintă un beneficiu net pentru economia americană”, a explicat analistul de la centrul de reflecţie Institutul CATO, Alex Nowrasteh.