Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a anunţat marţi că este nevoită să suspende activităţile umanitare în zona oraşului Wau Shilluk din Sudanul de Sud, din cauza ciocnirilor violente de la sfârşitul săptămânii trecute, informează Xinhua.
Într-o declaraţie dată publicităţii la Juba, OIM adaugă că s-a amânat pe termen nelimitat înregistrarea a circa 3000 de persoane vulnerabile, în vederea asistenţei umanitare, pe fondul insecurităţii în creştere.
„Civilii vor suferi fără îndoială, deoarece luptele sporadice îngreunează furnizarea serviciilor de către lucrătorii umanitari”, a declarat şeful misiunii agenţiei umanitare a ONU în Sudanul de Sud, William Barriga.
Ciocnirile între forţele guvernamentale şi cele de opoziţie la Wau Shilluk, în bazinul superior al Nilului, au început la 25 ianuarie şi au continuat să se extindă spre oraşele Wau Shilluk şi Malakal. Bombardamentele s-au apropiat de Wau Shilluk pe 27 ianuarie, chiar în timp ce o echipă de 14 persoane a OIM era pe punctul de a relua înregistrarea populaţiei vulnerabile. Ca urmare, personalul agenţiei Naţiunilor Unnite a fost nevoit să se refugieze în zone mai sigure, cu ajutorul organizaţiei World Vision, care furnizează ajutoare umanitare în regiune.
Malakal, una din cele mai mari aglomerări urbane din Sudanul de Sud, găzduia înaintea crizei actuale peste 33.000 de migranţi interni.
După ani de criză, milioane de oameni din Sudanul de Sud depind de ajutoarele umanitare. Peste 1,83 de milioane de persoane şi-au părăsit locuinţele, iar alte 1,17 milioane s-au refugiat în ţările vecine, începând din decembrie 2013.