Bacalaureat 2013. De mâine, Evaluarea competențelor lingvistice pentru limbi străine. IATĂ SUBIECTELE

0
56

Bacalaureatul 2013, sesiunea iunie-iulie, continuă mâine cu examenul de limbă străină. De pe 25 iunie şi până vineri, 28 iunie, absolvenţii de liceu vor susţine proba de Evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C.

 

 

În cadrul acestui examen, elevii vor susţine o probă scrisă, una orală şi o probă de înţelegere a unui text audiat, arată hotnews.ro.

La proba C, de evaluare a competentelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal, elevii pot alege orice limbă modernă studiată în liceu, indiferent dacă a fost studiată drept limba 1, limbă a 2-a sau limbă a 3-a de studiu, dacă a fost studiată în regim normal, intensiv, bilingv ori dacă a fost disciplină obligatorie sau opţională.

 

Accesul candidaţilor în centrul de examen

La accesul candidaţilor în centrul de examen se procedează astfel:

  • un profesor şi un membru al personalului de pază solicită la intrarea fiecărui candidat prezentarea actului de identitate şi verifică dacă fotografiile corespund;
  • candidaţii sunt îndrumaţi spre sălile de examen;
  • candidaţii sunt atenţionaţi să nu staţioneze pe holuri mai mult de 5-7 minute;
  • candidaţii care au materiale/obiecte nepermise în sala de examen sunt îndrumaţi spre sala de depozitare a acestora.

Absolventul care are asupra sa materiale nepermise în sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notiţe, însemnări etc., precum şi orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poşeta/geanta etc.) va primi o pungă/plic în care să le introducă, împreună cu o declaraie tip în care se menţionează numele şi prenumele şi obiectele personale care vor fi depozitate şi va fi îndrumat de către un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale.

După ce au trecut de punctul de legitimare şi de cel de depozitare a obiectelor personale (nepermise în sala de examen), candidaţii se deplasează spre sala de examen, unde sunt repartizaţi conform tabelelor afişate pe uşi. 

Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Cum se susţine examenul

Evaluarea competenţei lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională se face prin trei tipuri de probe, după cum urmează:
a) proba scrisă;
b) proba orală;
c) proba de înţelegere a unui text audiat;

La proba orală,candidatul extrage un bilet şi primeşte hârtie ştampilată pentru ciornă. Pentru elaborarea răspunsurilor, se acorda fiecărui candidat câte 15 minute, iar pentru susţinerea acestora în faţa comisiei, câte 10 – 15 minute. După susţinerea probei, candidatul preda ciornă semnată şi biletul de examen.

Examinarea se realizează de către doi profesori examinatori de specialitate, membri ai comisiei. Aceştia pot interveni cu întrebări lămuritoare sau suplimentare, de regulă după ce candidatul şi-a prezentat răspunsurile. Examinarea se desfăşoară în prezenţa a cel puţin 3 candidaţi.

La proba de înţelegere a unui text audiat, candidaţii sunt repartizaţi în săli, în ordine alfabetică, câte unul în bancă. Înainte de aducerea subiectelor în săli, asistenţii le vor explica elevilor modul de desfăşurare a probei şi modul de completare a datelor personale pe foaia tipizată.

Înainte de aducerea subiectelor în săli, fiecare candidat primeşte o coală de hârtie tipizată, pe care îşi scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt trecute în actul de identitate şi completează citeţ celelalte date de pe colţul ce urmează a fi lipit.

La ora stabilită pentru începerea probei, textul înregistrat pe o casetă sau pe un CD este audiat de două ori. Pe măsură ce audiază textul, elevii încep rezolvarea subiectelor.

După ce îşi încheie lucrările, candidaţii numerotează foile, sub îndrumarea asistenţilor, numai cu cifre arabe, în partea de jos a paginii, în colţul din dreapta, indicând pagina curentă şi numărul total de pagini, de exemplu sub forma 3/5, pentru pagină a treia, dacă elevul a scris în total cinci pagini. Se vor numerota toate paginile pe care elevul a scris, inclusiv acelea pe care sunt scrise doar câteva rânduri, partea nescrisă fiind barata de către asistenţi.

După încheierea numerotării, candidaţii predau asistenţilor lucrările şi semnează pentru confirmarea predării lucrării şi a numărului de pagini. Colţul colii tipizate va fi lipit, în prezenţa candidatului, numai după ce asistenţii din săli au verificat identitatea candidaţilor şi după ce aceştia semnează în interiorul porţiunii care urmează a fi sigilată.

La expirarea timpului acordat pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii predau lucrările în faza în care se afla, fiind interzisă depăşirea timpului stabilit. Trei candidaţi rămân în sala până la predarea ultimei lucrări.

În cazul în care un candidat refuza să predea lucrarea scrisă, acest lucru se consemnează într-un proces-verbal, semnat de cei doi asistenţi şi atrage după sine eliminarea candidatului din examen.

Subiectele sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, astfel încât să permită stabilirea, pentru fiecare candidat, a nivelului corespunzător Cadrului European Comun de Referinţă pentru Limbi.

Elevii care promovează, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competentelor lingvistice în limbi străine, au dreptul la recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene, la cerere.

Rezultatul obţinut de fiecare candidat se stabileşte de către cei doi examinatori, după susţinerea tuturor tipurilor de probe. Rezultatul evaluării competentelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta corespunzător Cadrului European Comun de Referinţă pentru Limbi. Acesta se trece pe diploma de bacalaureat şi pe certificatul de competenta lingvistică în limbă de circulaţie internaţională.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2013 – sesiunea iunie-iulie

10 – 12 iunie     Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orală în limba romana – proba A
12 – 14 iunie
     Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
17 – 21 iunie
     Evaluarea competentelor digitale – proba D
25 – 28 iunie
     Evaluarea competentelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C
1 iulie               Limba şi literatura română – proba E)a) – proba scrisă
2 iulie               Limba şi literatura maternă – proba E)b) – proba scrisă
3 iulie               Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – proba scrisă
(Matematica – pentru profilul real din filieră teoretică, pentru toate profilurile din filieră tehnologică şi pentru profilul militar şi profilul pedagogic – specializarea invatatori-educa
toare, din filieră vocaţionala / Istorie – pentru profilul umanist din filieră teoretică şi pentru toate profilurile şi specializările din filieră vocaţionala, cu excepţia celor de la specializarea invatatori-educatoare)

5 iulie               Probă la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – proba scrisă
(Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – pentru profilul real din filieră teoretică, pentru profilul tehnic şi profilul resurse naturale şi protecţia mediului din filieră tehnologică şi pentru profilul militar din filieră vocaţionala / Geografie, Filosofie, Logica şi argumentare, Economie, Psihologie şi, după caz, Sociologie – pentru profilul umanist din filieră teoretică, pentru profilul servicii din filieră tehnologică şi pentru toate profilurile şi specializările din filieră vocaţionala, cu excepţia profilului militar)

8 iulie               Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00)
8 iulie               Depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
9 – 11 iulie        Rezolvarea contestaţiilor
12 iulie              Afişarea rezultatelor finale

 

Descarcă aici modele de subiecte pentru proba C:

 

http://subiecte2013.edu.ro/2013/bacalaureat/modeledesubiecte/certificarecompetente/

 

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments