În această perioadă, când temperaturile extreme dau de furcă ieşenilor care se încumetă să se aventureze în afară locuinţelor, medicii au alcătuit un veritabil „orar” de canicula, de care locuitorii municipiului ar trebui să ţină cont. Orarul a fost stabilit pe baza frecvenţei cu care s-au prezentat la spital diverşi pacienţi, ale căror afecţiuni au fost determinate sau agravate de căldură.
„Cunoaşterea acestui orar poate orienta măsurile de prevenţie în vederea reducerii riscurilor legate de creşterea temperaturii şi expunerea la soare şi ar trebui să determine autorităţile să suplimenteze personalul medical atunci când se înregistrează vârfuri de prezentare. Din păcate, condiţiile improprii, căldura excesivă şi timpii enormi de aşteptare determina pacienţi să părăsească serviciile de urgenţă înainte de acordarea tratamentului. O parte dintre aceştia se întorc cu complicaţii iar alţii nu se mai întorc”, spune medicul ieşean Tudor Ciuhodaru.
Cele patru perioade de vârf din spitalele ieşene
1. Dimineaţa
La spital se prezintă mai mult vârstnicii, cu afecţiuni associate, cardiace sau neurologice, ieşiţi la cumpărături matinale sau care utilizează mijloacele de transport în comun. Autobuzele şi
tramvaiele sunt aglomerate, lipsite de ventilaţie eficienta sau aer condiţionat.
2. „Siesta”
Este vorba de orele 12.00, 16.00 şi 17.00, o adevărată pauză în prezentările la spital din cauza temperaturilor crescute.
3. „Fiesta”
Este vorba despre intervalul 16.00 – 21.00, când tinerii iau cu asalt spitalele, după ce se expun la soare în zonele de agrement. Lor li se adăugă şi cei care au muncit în zone deschise cu temperaturi crescute.
4. Perioada „agresivă”
Între orele 22:00 şi 2:00 apar actele de agresiune şi autoagresiune (suicid), în urma conflictelor casnice şi a consumului de alcool. Spre deosebire de alte perioade din an, în aceste zile caniculare medicii constată prelungirea acestei perioade „agresive” chiar până la orele dimineţii, în special datorită menţinerii socializării crescute atunci când afară se mai răcoreşte, momente în care creşte gradul de iritabilitate şi labilitate afectivă. În această perioadă apar şi cei cu afecţiuni cardiace sau metabolice decompensate sau cei cu episoade de anxietate paroxistică.
„Putem evita prezentarea la spital dacă se respectă măsurile generale, pe care le recomandăm în fiecare an, pentru perioadele caniculare sicare ar trebui învăţate încă din şcoală în cadrul orelor de educaţie pentru sănătate”, mai spune medicul ieşean.