Badea:Mulţi români din diaspora vor să aibă o persoană de contact în centrul deciziei administrative – Stiri pe surse

0
52

Preşedintele Comisiei românilor de pretutindeni din Senat, Viorel Badea (PNL), susţine că mulţi dintre românii aflaţi în afara graniţelor şi-ar dori „să aibă o persoană de contact cât mai în centrul deciziei administrative de la nivel local”, motiv pentru care a iniţiat un act normativ ce oferă posibilitatea angajării, în cabinetul primarului, a unui consilier personal pe probleme de diaspora.

„Mulţi dintre români (aflaţi în afara graniţelor ţării – n.r.) sunt încă interesaţi de ce se întâmplă acasă, fie că au părinţi, fie că au proprietăţi, fie că vor să se repatrieze, fie că au multe probleme care încă nu sunt rezolvate în relaţia cu autoritatea locală sau chiar cu autoritatea centrală. Mulţi dintre ei ne-au spus că vor să aibă o persoană de contact cât mai în centrul deciziei administrative de la nivel local. Noi am avut discuţii, mulţi dintre primari şi-ar dori să aibă consilier (pe probleme de diaspora – n.r.) şi un cadru legal ca să poată să angajeze un asemenea consilier personal. Bineînţeles că, în urma consultărilor pe care le-am avut cu comunităţile de români, şi ei ne-au împuternicit să propunem un asemenea proiect legislativ”, a declarat Badea, miercuri, pentru Agerpres.

El a adăugat că, în România, există comunităţi locale „practic depopulate, din care au plecat peste 60% – 70% din cetăţeni”. „Ei au acasă părinţi bătrâni, vor să revină şi normal că vor să găsească o deschidere mai mare în relaţia pe care o au cu autorităţile locale pentru a-şi putea rezolva problemele”, a mai spus senatorul PNL.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 vizează completarea art. 66, alin. 1 cu o nouă literă c), potrivit căreia „primarii comunelor pot angaja, în limita numărului maxim de posturi aprobate, un consilier personal, iar primarii oraşelor, municipiilor, ai municipiilor reşedinţă de judeţ, primarul Bucureştiului precum şi fiecare dintre primarii primăriilor de sector din Bucureşti pot înfiinţa, în limita numărului maxim de posturi aprobate, cabinetul primarului, compartiment distinct format dintr-un consilier personal pentru relaţia cu diaspora, membru al cabinetului primarului”.

Iniţiativa de lege s-a aflat pe ordinea de zi a Comisiei juridice a Senatului, însă senatorii jurişti au respins propunerea PNL de a acorda un raport favorabil şi au adoptat, cu şapte voturi ‘pentru’ şi patru voturi ‘împotrivă’, un raport de respingere. Comisia pentru administraţie a Senatului trebuie, de asemenea, să se pronunţe prin raport asupra acestei propuneri de lege, termenul acordat de Biroul permanent pentru depunerea raportului comun al celor două comisii fiind 28 februarie. Propunerea de lege are caracter organic şi a fost adoptată de Camera Deputaţilor în data de 7 noiembrie 2016. Senatul este for decizional în acest caz.

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments