Europa are nevoie de imigranţi pentru economia ei afectată de îmbătrânirea populaţiei şi de scăderea natalităţii, şi nu va putea să rezolve actuala criză migratorie decât prin cooperare, nu prin ridicarea de ziduri, a estimat miercuri şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, în timpul unei reuniuni Europa-Africa, ce se desfăşoară în Malta, transmite AFP. ‘Cred că europenii trebuie să înţeleagă că avem nevoie de imigraţie pentru economiile noastre’, având în vedere îmbătrânirea populaţiei europene, a spus Federica Mogherini.
‘La rândul ei, Africa ar trebui să ia în calcul costul traficului cu fiinţe umane, pierderile de vieţi omeneşti’, a adăugat ea, făcând referire la cei aproximativ 4.500 de migranţi care au murit anul trecut în urma naufragiilor produse pe Marea Mediterană în timp ce încercau să ajungă în Italia. ‘Migraţiile pot fi gestionate numai prin cooperare şi parteneriate’ a insistat Federica Mogherini.
‘Există forţe în lume care fac presiuni pentru o abordare diferită, o abordare bazată mai degrabă pe construcţia de ziduri decât pe parteneriate’, a continuat ea, fără să-l numească direct pe preşedintele american Donald Trump. ‘Aceasta nu este calea europeană (…) Europa nu îşi închide porţile şi nu o va face (…) dar trebuie să punem capăt tragediei pe mare şi în deşert. În fiecare zi alţi oameni mor’, a mai menţionat şefa diplomaţiei europene în intervenţia ei la deschiderea reuniunii Europa-Africa dedicate crizei migraţiei.
Ea va participa în Malta şi la o ceremonie de premiere a 89 de membri ai gărzii de coastă libiene instruiţi în cadrul operaţiunii navale europene Sophia. Şefii de stat sau de guvern din statele UE, reuniţi vineri la un summit european tot în Malta, au convenit asupra unui plan în zece puncte pentru stăvilirea afluxului de migranţi proveniţi din statele africane şi care ajung în Europa pornind de pe coastele Libiei. Planul include, printre alte măsuri, sporirea asistenţei acordate autorităţilor libiene, în special gărzii de coastă, pentru a controla afluxul de migranţi şi pentru a le ajuta să creeze tabere de refugiaţi sigure pe teritoriul Libiei, conform Agerpres.
Odată cu anarhia ce a urmat înlăturării lui Muammar Gaddafi de la putere, în anul 2011, Libia a devenit placa turnantă a migraţiei ilegale africane înspre Europa. De atunci, peste o jumătate de milion de migranţi au reuşit să traverseze teritoriul libian, în pofida dificultăţilor călătoriei prin deşert şi pericolelor implicate de prezenţa grupărilor armate.