Maioneza este un preparat culinar, un sos rece, gros, o emulsie de ulei vegetal preparat din gălbenuş de ou, frecat bine cu ulei, puţin muştar şi puţină zeamă de lămâie.
Maioneza se poate face şi fără ulei şi iese la fel de gustoasă, chiar mai sănătoasă. Iată cum o faci acasă:
INGREDIENTELE NECESARE SUNT:
1 gălbenuş de ou fiert tare
1 gălbenuş crud
1 lingură muştar simplu
4 -5 linguri brânză de vaci
sare după gust
MODUL DE PREPARARE ESTE SIMPLU ŞI RAPID:
Vei folosi un mixer şi vei mixa la viteză maximă întâi gălbenuşurile cu muştarul, iar apoi, după ce s-a omogenizat compoziţia, vei adaugă şi brânză de vaci, lingură cu lingură. Reduci viteza şi mixeazi la putere medie până se omogenizează din nou. Apoi, sarezi după gust şi amesteci din nou.
Poţi folosi maioneză în salate, sandvişuri, la porumb copt, cu ouă fierte, chiar şi cu anumite tipuri de carne. Întotdeauna maioneza pe care o vei face în casă va fi mult mai bună şi mai sănătoasă decât maioneza pe care o poţi cumpăra din comerţ.