@ Direcția de Finanțe și lichidatorul judicar au solicitat executarea silită a averii familiei Gîdiceanu, cea care patronează firmele Mobili Brianza și Indecasa @ Statul vrea să recupereze de la familia Gîdiceanu circa 2 milioane euro
GALERIE FOTO
Patronii unor branduri cunoscute în producerea de piese de mobilier din gama de lux au primit recent o veste foarte proastă. Astfel, familia Gîdiceanu care a condus ani de zile Mobili Brianza, Artigiani sau Indecasa ar putea fi executată silit în următoarea perioadă suma care ar urma să fie recuperată de la acești afaceriști fiind de ordinul milioanelor de euro. Problemele pe care le are familia Gîdiceanu vizează firmele Mobili Brinza SRL și Indecasa SRL. Împotriva managerilor acestor firme, Fiscul ieșean, dar și administratorul judiciar au declanșat procedura de “angajare a răspunderii administratorului”. Este vorba despre o procedura prevăzută de legislația insolvenței care prevede executarea averii administratorilor firmelor care au gestionat în mod fraudulos afacerile companiilor pe care le-au condus. Dacă judecători aprobă cererea averea familiei Gîdiceanu este scoasă la vânzare pentru acoperirea pasivului adică pentru plata datoriilor societăților comerciale.
Gaură mare la Mobili Brianza
Astfel, prima cerere de executare silită a averii familiei Gîdiceanu a fost depusă de lichidatorul judiciar al firmei Mobili Brianza. Această societate comercială a intrat în insolvență în anul 2012. În timpul procedurii de insolvență nu au putut fi vândute bunuri astfel încât din banii obținuți să fie achitate datoriile către creditori. Asta în condițiile în care creditorii au de recuperate de la această firmă circa 850.000 euro. În aceste condiții, lichidatorul speră să achite datoriile din executarea averii lui Ioan Gîdiceanu. De-a lungul timpului această companie a fost condusă de frații Ion și Dumitru Gîdiceanu. Cererea de executare a averii depusă de lichidator îl vizează numai pe Ioan Gîdiceanu.
“În opinia lichidatorului judiciar, insolvența debitorului Mobili Brianza s-a datorat și culpei adminstratorului Gîdiceanu Ioan. Lichidatorul judiciar analizând documentele financiar-contabile ale societății a constatat existența unei creanțe de recuperate în cuantum de 350.000 lei de la Indecasa SRL. Pârâtul cu rea-credință a omis să îndeplinească diligențele necesare recuperării acestei creanțe a cărei valoare considerabilă ar fi permis stingerea chiar și parțial a pasivului societății”, se arată în solicitarea adresată judecătorilor de lichidatorul judiciar. |
Direcția Regională de Finanțe s-a înscris în tabelul creditorilor cu trei creanțe 659.618 lei, 206.043 lei și 203.273 lei din care numai primele două sunt este garantate. Cel mai mare creditor este Romanian Internațional Bank care solicită 1.213.421 lei. Valoarea totală a datoriilor firmei este de 3.716.291 lei adică circa 850.000 euro.
Condamnat pentru evaziune
Chiar dacă cererea se îndreaptă acum împotriva lui Ioan Gîdiceanu , societatea a fost condusă până în anul 2014 de Dumitru Gîdiceanu, condamnat la data de 11.12.2014 de Tribunalul Iași la o pedeapsă de 6 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. Sentința de condamnare s-a dat în dosarul 12557/99/2013, iar faptele de evaziune fiscală erau legate de administrarea afacerilor Mobili Brianza. De asemenea, în urmă cu circa trei ani, Serviciul de Combatere a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Iași a început cercetările într-un dosar care viza faptul că firmele patronate de familia Gîdiceanu a emis bilete la ordin care nu au putut fi onorate în termenul scandent stabilit.
Cerere și împotriva patroanei
În ceea ce privește cealaltă firmă, Indecasa SRL, potrivit documentelor oficiale aceasta a fost administrată de Cristina Gîdiceanu, soția lui Dumitru Gîdiceanu. Valoarea totală a datoriilor firmei Indecasa, care a intrat în insolvență în luna aprilie 2014, este de 10.281.423 lei din care Fiscul are de recuperat aproape jumătate din sumă, adică 4.793.509 lei, devenind astfel principalul creditor. De altfel, în cazul Indecasa, cererea de angajare a răspunderii depusă chiar de Direcția Regională de Finanțe.
“Culpa organelor de conducere a debitorei constă în aceea că deși societatea debitoare se afla în stare de insolvență prin acumularea de datorii acestea au dispus continuarea activității societății în dauna creditorilor”, se arată în cererea depusă de Fisc împotriva Cristinei Gîdiceanu.
De asemenea, în cererea adresată Tribunalului Sindic, Direcția Regională de Finanțe a solicitat judecătorilor să aprobe punerea sub sechestru a bunurilor societății pentru ca acestea să nu se deterioreze astfel încât să fie vândute la o valoare convenabilă astfel încât să fie achitată o sumă cât mai mare din datoriile societății. “Solicităm de asemenea admiterea cererii de instituire a măsurilor asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor pentru a evita ascunderea, distrugerea înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor ce pot face obiectul executării”, se mai arată în cererea Fiscului. După Direcția de Finanțe, un alt mare creditor al societății este Romanian Internațional Bank care are de recuperat 1.302.522 lei, banca fiind urmată în top de Fondul Național de Garantare pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, instituție care s-a înscris la masa credală cu suma de 800.000 lei. Societatea are 23 de creditori majoritatea fiind reprezentată de foști parteneri de afaceri, societăți care furnizau materie primă firmelor conduse de familia Gîdiceanu. Reprezentanții celor două firme nu au răspuns apelurilor telefonice efectuate de jurnaliștii 7 Est.
Constantin MAZILU