Parchetul General susţine că, prin decizia Curţii Constituţionale din 15 iunie 2016, nu a fost dezincriminată infracţiunea de abuz în serviciu, ci s-a stabilit că neîndeplinirea ori îndeplinirea defectuoasă a unui act trebuie analizată numai prin raportare la atribuţii de serviciu reglementate expres prin legislaţia primară – legi şi ordonanţe ale Guvernului.
Într-un comunicat de presă remis, marţi, Parchetul General arată că, prin decizia nr.405 din 15 iunie 2016 (referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.246 din Codul penal din 1969, ale art.297 alin. 1 din Codul penal şi ale art. 132 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, publicată în Monitorul Oficial nr. 517 din 08.07.2016), Curtea Constituţională a stabilit că dispoziţiile art.246 din Codul penal din 1969 şi ale art. 297 alin.(1) din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma „îndeplineşte în mod defectuos” din cuprinsul acestora se înţelege „îndeplineşte prin încălcarea legii”.
Citește și: SCANDAL SEXUAL în învățământ: O profesoară a fost condamnată pentru că s-a culcat cu 3 elevi / FOTO
În opinia Parchetului, dispozitivul acestei decizii se completează şi trebuie interpretat/aplicat în raport cu considerentele care îl fundamentează şi explicitează.
Astfel, Curtea Constituţională statuează că neîndeplinirea ori îndeplinirea defectuoasă a unui act trebuie analizată numai prin raportare la atribuţii de serviciu reglementate expres prin legislaţia primară – legi şi ordonanţe ale Guvernului.
Citește și: Explicațiile celor mai frecvente 5 vise: Ce înseamnă dacă visezi că faci sex sau cazi în gol
„De asemenea, trebuie menţionat faptul că Decizia nr. 405/2016 este o decizie interpretativă, care nu afectează conţinutul normativ al actului controlat, ci doar înţelesul său contrar Constituţiei. Practic, fără a se declara neconstituţionalitatea textului, Curtea reinterpretează norma şi stabileşte care este interpretarea compatibilă cu Constituţia. În consecinţă, prin această decizie nu a fost ‘dezincriminată’ infracţiunea de abuz în serviciu”, mai spune Parchetul General.
Comunicatul Parchetului General vine după ce Curtea de Apel Alba Iulia a admis, pe 9 februarie, o contestaţie la executare formulată de fostul secretar al CJ Hunedoara, Dan Daniel, şi a anulat condamnarea de 3 ani închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.
Citește și: PREMIERĂ ISTORICĂ Au fost creați embrioni micști umani și de porc
Magistraţii au stabilit că, în cazul lui Dan Daniel, a intervenit o dezincriminare a infracţiunii de abuz în serviciu, deoarece el nu a încălcat o atribuţie de serviciu reglementată expres prin legislaţia primară – legi şi ordonanţe ale Guvernului -, ci a încălcat Hotărârea de Guvern nr.611/2008, care este un act de reglementare secundară.