Ministerul Mediului:Radiaţiile de la Muzeul Național de Geologie se încadrează în limita de variație – Stiri pe surse

0
67

Măsurătorile cu laboratorul mobil ale radiației în zona Muzeului Național de Geologie arată că valorile se încadrează în limita de variație a fondului natural, informează, marți, Ministerului Mediului. Anunțul ministerului vine după ce, la solicitarea vicepremierului Daniel Constantin, ministru al Mediului, experți ai Gărzii Naționale de Mediu (GNM) și ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) s-au deplasat marți dimineața, cu laboratorul mobil, în zona Piața Victoriei — Muzeul Național de Geologie, pentru efectuarea unor măsurători ca urmare a apariției în presă a informațiilor privind nivelul ridicat de radiații din acea zonă.

„Determinările efectuate au acoperit toate laturile Muzeului Național de Geologie, vizând impactul asupra pietonilor și mediului. În acest sens, s-au efectuat atât determinări la sol, la 1 metru de sol, la zona de contact cu rocile expuse atât în fața muzeului, cât și în curtea interioară. Din analiza valorilor determinate de specialiștii ANPM, Laboratorul Național de Referință Radioactivitate, rezultă că acestea se încadrează în limita de variație a fondului natural de radiații, valori determinate orar, la nivelul întregii țări, prin intermediul Rețelei Naționale de Supraveghere a Radioactivității Mediului, conform OM nr. 1978/2010”, se specifică într-un comunicat al Ministerului Mediului.

De asemenea, se menționează faptul că specialiștii ANPM au efectuat determinări și în afara traseului parcurs de vizitatori, în zona curții interioare în care este amplasat beciul, valorile obținute la gura chepengului fiind cele ale fondului natural, precum și în zona în care sunt depozitate osemintele de mamut, unde, la distanțe cuprinse între 1 — 1,5 metri, valorile determinate se situează în fondul natural. „Având în vedere cele prezentate anterior, rezultă că pe amplasamentul Muzeului Național de Geologie din București, în cele 71 de puncte verificate, nu se înregistrează valori ale debitului dozei gama care să afecteze sănătatea populației și a mediului”, afirmă ministerul.

Precizările Ministerului Mediului vin după ce marți, în presă, au apărut informații potrivit cărora nivelul de radiații din incinta și din preajma Muzeului de Geologie ar depăși de 200.000 de ori limitele admise. În acest context, directorul Muzeului de Geologie, Rodica Tița, a declarat, pentru Agerpres, că nivelul de radiații din zonă este în limite normale, iar ultima măsurare a nivelului radiațiilor s-a realizat în decembrie, anul trecut. „Pot să vă spun doar că radiațiile sunt în limite normale admise. Avem un laborator de radiometrie și radiațiile au fost măsurate periodic”, a spus Tița. Întrebată despre siguranța grupurilor de vizitatori care trec pragul instituției, aceasta a răspuns: „Chiar facem măsurători în muzeu de față cu dumneavoastră. Nu-i nicio problemă”. Totodată, Rodica Tița a menționat că schimbarea directorului Institutului Geologic al României nu are legătură cu presupusul nivel de radiații de la muzeu.

Sursa

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments