Secretul unui tun de 5 milioane de euro – Averea lui Șerban gajată pentru Blăjuț

0
1055

@ Bombă: fostul director de la Casa de Sănătate și-a gajat averea pentru un credit de 5 milioane de euro contractat de spitalele lui Viorel Blăjuț @ De ani de zile, spitalele lui Blăjuț încasează zeci de miliarde de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, dar Iulian Șerban a negat constant că ar avea vreo legătură @ Acum, totul a ieșit la lumină @ ”A fost doar vorba de un gest prietenesc. L-am cunoscut pe Blăjuț în urmă cu mai mulți ani de zile prin intemediul nașului meu, care era prieten cu acesta. Deci, o oarecare legătură de rudenie”, a spus Iulian Șerban @ Banca Carpatica a început executarea silită @ ”Reclamanta înregistra la data de 31 iunie 2015, peste 200 de zile întârziere la plata ratelor lunare”, a explicat jurista Carpatica, Antoneta Tudose  @ ”Este un abuz, banca a încăput pe mâna unor cămătari”, se revoltă fostul parlamentar Viorel Blăjuț

Au ieșit la iveală legăturile periculoase dintre fostul director al Casei de Asigurări de Sănătate Iași, Iulian Șerban, și fostul deputat Viorel Blăjuț. Un proces aflat pe rolul instanțelor de judecată din Iași arată dedesubturile unei afaceri de milioane de euro pe banii statului român. Iulian Șerban l-a ajutat pe Viorel Blăjuț să obțină un credit de 5 milioane de euro de la Banca Carpatica, bani contractați de societățile fostului deputat care activează în domeniul serviciilor medicale, și care de ani de zile primesc fonduri de milioane de euro de la Casa de Asigurări de Sănătate. Viorel Blăjuț s-a lansat în afacerile din domeniul sănătății în perioada guvernării pedeliste, când, prin intermediul deputatului Cristina Dobre, membru în comisia de sănătate a Camerei Deputaților, și a lui Iulian Șerban, director al Casei de Asigurări de Sănătate Iași, a reușit să acrediteze mai multe unități medicale. Imediat acestea au semnat contracte de finanțare cu Casa de Sănătate și au început să primească sume de ordinul zecilor de miliarde de lei anual. Iulian Șerban a negat în permanență la vremea respectivă vreo legătură cu afacerile lui Blăjuț, însă timpul a scos la iveală complicitatea acestuia.

Iulian Șerban, garant pentru creditul lui Blăjuț

Totul a început în data de 17 iunie 2015, cînd fostul deputat a semnat pentru acordarea unui împrumut în valoare de 5 milioane de euro. Banii erau destinați refinanțării unor alte credite către Carpatica, acoperirea unor împrumuturi efectuate anterior la alte bănci precum Garanti Bank, Piraeus Bank, Leumi Bank sau CEC Bank, dar și pentru realizarea de investiții în zona spitalelor private administrate de firmele afaceristului. Împrumutul de 5 milioane de euro a fost făcut pentru o perioadă de 180 de luni, cu o perioadă de grație de 12 luni, după Blăjuț trebuia să plătească o rată lunară de aproape 30.000 de euro plus dobânzi

Pentru a obține acest credit uriaș Blăjuț a gajat împrumutul cu activele, terenurile și imobilele aparținând celor mai importante societăți aflate în administrare sa: Iașisting, Romsting, Red Hospital, Red Clinic sau Red Plazza. Mai mult, Blăjuț i-a convins chiar și pe unii dintre apropiații săi ca să-și pună gaj casele și terenurile, printre aceștia aflându-se administratorii firmelor sale și chiar fostul șef al Casei de Asigurări de Sănătate, Iulian Șerban, cel care îi deconta afaceristului sume importante de bani pentru spitalele private. Printre imobilele puse drept garanție de Blăjuț, în vederea obținerii împrumutului urias de la Carpatica se numărără terenurile și imobilele Iașisting, de pe strada Mitropolit Varlaam 10, dar și sediile în care funcționează în prezent clinicile private de sănătate. Conform unui raport întocmit de evaluatorul Sandu Cătălin Emanuel încă din data de 17 mai 2011, respectiv în perioada când Blăjuț a mai contractat și alte împrumuturi bancare, valoarea imobilelor situate pe Mitropolit Varlaam 10 a fost stabilită la suma de 4.963.666 euro, adică 20,4 milioane de lei. Din această sumă cca 580.000 de euro (aproape 2.400.000 de lei) era constituită doar din terenurile aferente.

Carpatica a obținut executarea silită

Însă, acest credit uriaș de 5 milioane de euro contractat în urmă cu doi ani de la Banca Comercială Carpatica îi poate spulbera rapid imperiul lui Blăjuț, dintr-un foc. Deoarece a întârziat aproape un an de zile să-și plătească ratele și dobânzile restante, reprezentanții Carpatica au obținut în instanță începerea executării silite a firmelor sale, prin intermediul executorilor judecătorești Gabriel Bîrcă și Nicolaiță Gheorghe Cristian Lupu. În dosarul de executare nr. 86/2016, aflat pe masa executorilor judecătorești, Viorel Blăjuț și firmele pe care acesta le controlează sunt notificați și somați să achite tot creditul contractat în 2015 care ajunge cu dobânzile și penalitățile aferente la 5,3 milioane de euro, în caz contrar încuviințându-se executarea silită a tuturor activelor, imobilelor și terenurilor acestor societăți. Printre firmele supuse executării silite pentru recuperarea integrală a datoriei se numără cunoscutele Iașisting, Romsting, Red Hospital sau Red Clinic. Demararea executării silite pornite de BEJ Bîrcă și Lupu face referire exclusivă la o datorie certă de 5.247.198,01 euro plus 1.114.192, 36 lei. Mai mult, onorariile de executare solicitate de cei doi executori judecătorești ieșeni ajung la suma de 150.000 de RON, plus alte cheltuieli de executare ce depășesc suma de 2000 de lei. Totodată, pentru a scăpa pe moment cu averea intactă  dar și pentru a ține în loc executarea silită pornită la inițiativa executorilor, omul de afaceri Viorel Blăjuț, cel care controlează societățile mai sus-menționate, a atacat toate actele și formele de executare, într-o contestație adresată Judecătoriei Iași

A cedat în favoarea băncii chiar asigurarea de viață de un milion de euro

În scopul obținerii banilor, fostul parlamentar a fost de acord să pună gaj pe mai multe utilaje forestiere aferente unui leasing contractat de SC Romsting SRL de la Motor Active IFN SA. Ulterior, a ieșit însă în evidență în fapt mai puțin obișnuit.  Bărbatul a fost de acord să cesioneze în favoarea Băncii Carpatica chiar și dreptul de despăgubire ce rezultă dintr-un contract de asigurare de viață, în valoare de un milion de euro. De asemenea, Blăjuț a cedat în favoarea instituției bancare și un chitanțier cu bilete la ordin în numele Red Hospital, pentru ca banca să poată încasa în orice moment diferite sume de bani, datorate în baza contractului de împrumut.  Aflându-se în prezent într-un mare impas financiar și fiind pe cale să-și vadă întreaga avere făcută țăndări, Viorel Blăjuț a mai deschis o acțiune, la Judecătorie, într-un proces separat, în numele societății Iașisting, în care susține că firmele pe care le controlează nu ar fi primit nici o notificare prin care să fie înștiințate că s-a declarat sau urmează să se declare scadența anticipată a credutului contractat de la Carpatica. Totodată, administratorii firmelor sale contestă și ei, pe de o parte, actele de executare silită dar și unele clauze ale băncii pe care le consideră abuzive.

Carpatica: Reclamantul are rată de 150.000 lei lunar.

În replică, reprezentanții Carpatica, prin coordonatorul Servicii Clienți, Sucursala Iași, Irina Nicoleta Abutoaiei și juristul bancar Antoneta Tudose, susține că acțiunea Iașisting este nefondată.

“Conform clauzelor contractuale, banca are dreptul să declare întregul credit scadent anticipat și să treacă rapid la executarea silită a garanțiilor constituite. Motivele invocate nu sunt susținute de nicio reglementare legală, contractuală sau de vreun înscris. Banca a notificat firma Iașisting, de trei ori, privind nerespectarea obligațiilor prevăzute în contractul de împrumut, cu solicitarea ca în termen de 10 zile de la data primirii adresei să achite sumele restante, cu precizarea că în cazul nerespectării notificării, creditul va fi retras iar întreaga creanță va fi declarată plătibilă integral, urmând a se trece la recuperarea creanței pe calea executării silite, prin valorificarea garanțiilor. Reclamanta înregistra la data de 31 iunie 2015, peste 200 de zile întârziere la plata ratelor lunare”, a explicat jurista Carpatica, Antoneta Tudose.

Blăjuț: E un abuz. Banca a încăput pe mâinile unor cămătari

Contactat telefonic, omul de afaceri Viorel Blăjuț i-a denumit cămătari pe cei de la Carpatica.

“E un abuz din partea băncii. Sunt niște cămătari. Știe toată lumea că aceștia au făcut tot felul de mișmașuri de când banca a încăput pe mîna unora sau altora. Eu nu am nici o emoție. Îmi desfășor în continuare activitatea. Firmele mele nu au de suferit sub nici o formă. Eu lucrez în continuare și îmi plătesc salariații corect și la timp. Instanța o să facă dreptate și lumea va vedea ce fel de clauze abuzive practică această bancă. Nu îmi fac griji. E un proces civil pe rol între două entități private unde nu e implicat statul român, totul se va rezolva până la urmă. Ne judecăm în continuare. Nu sunt însă singurul care are astfel de probleme cu Carpatica. Sunt destule plângeri la adresa acestei bănci ”, a conchis fostul deputat, respingând ideea că societățile sale ar fi în pericol de a fi executate silit sau că averea sa ar putea fi scoasă la vânzare.

 

Iulian Șerban: L-am ajutat în baza unei relații de amiciție. Nimic altceva

Iulian Șerban, cel care figurează în scriptele unui contract de împrumut făcut de firma Iașisting, la Carpatica, în calitate de garant, a recunoscut că l-a ajutat la un moment dat, în mod prietenesc, pe amicul său Viorel Blăjuț. Însă a fost un gest de amiciție,total  dezinteresat, fără vreun interes ascuns care să fie suspectat cumva de vreo ilegalitate.

”Da, m-am pus garant pentru dl. Blăjuț. E vorba de apartament. A fost doar vorba de un gest prietenesc. L-am cunoscut pe Blăjuț în urmă cu mai mulți ani de zile prin intemediul nașului meu, care era prieten cu acesta. Deci, o oarecare legătură de rudenie. Nu îmi este frică că voi pierde apartamentul, deoarece consider că băncile practică deseori clauze abuzive. Ceea ce se petrece în acest caz este un lucru abuziv din partea unității bancare. Până la urmă, instanța îi va da dreptate lui Blăjuț și va obliga banca ca să renegocieze contractul iar clauzele abuzive vor fi îndepărtate”,a  precizat Iulian Șerban.

Întrebat despre ajutoarele financiare pe care i le-ar fi oferit în trecut prietenului său Blăjuț, respectiv decontări financiare acordate spitalelor private ale afaceristului, fostul director de la CJAS Iași a respins total această idee.

”Sunt speculații. În perioada când eu eram director la Casa de Sănătate, spitalul lui Viorel Blăjuț era în faza de construcție, era o clădire cu destinația birouri. Îmi aduc aminte, că în 2010, acesta nu era înscris în circuitul casei de asigurări. Eu l-am ajutat cu gajul pentru acel împrumut doar în baza unei relații de prietenie și nimic altceva”, a parat Șerban.

 

Avocatul Iașisting: Banca nu și-a respectat obligațiile contractuale

Într-o întâmpinare, avocata omului de afaceri, Irina Iacob, susține însă că reprezentanții Carpatica au dat dovadă de rea-credință și s-au grăbit să ceară executarea silită.

“Banca nu și-a respectat obligațiile contractuale prevăzute în convențiile de credit. Valoarea totală a creditului scadent, în momentul introducerii cererii de chemare în judecată, respectiv 9 octombrie 2015, a fost de 19.688.841,37 lei plus dobânzi de 1.152.171, 2 lei. Executarea este una nelegală. Banca nu a comunicat nici o somație pentru achitarea la termenul limită de declarare a scadenței anticipate, preferând și fiind într-un mare avantaj cu executarea silită a tuturor garanțiilor oferite, și a căror valoare importantă se constată cu ușurință chiar și de către un nespecialist. Actele de executare de la BEJ sunt neconstituționale ”, a precizat avocata Iacob, de la Societatea Civilă de Avocați Iacob&Asociații .

Nicu SAMSON

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments