- Ani de zile, Gabriel Mardarasevici a câștigat sume uriașe de bani cu intituțiile și societățile controlate de Gheorghe Nichita
- Dacă la Primăria Iași, Mardarasevici a lucrat mai mult prin firma Ness Technologies, companie care a preluat Radix, Apavital a colaborat cu celelalte două societăți administrate de cumătrul lui Nichita și anume Information Business Consulting și Focality
- 69 de contracte a încheiat ApaVital cu firmele lui Mardarasevici, pentru unul singur fiind organizată o licitație, restul prin încredințare directă
„Banu-i ochiul dracului” dar libertatea pare să fie mai de preț pentru unii oameni de afaceri care vor să-și cheltuie liniștiți milioanele de euro acumulate și nu ezită să-și denunțe cei mai buni prieteni pentru a beneficia de acest privilegiu. Nimeni nu se aștepta ca vreodată să se rupă relația strânsă pe care Mardarasevici o avut-o cu cumătrul său Gheorghe Nichita, având în vedere că se vorbea de mult de faptul că afaceristul prospera și cu ajutorul sprijinului oferit de fostul primar. Dacă de contractele încheiate de Primăria Iași cu două dintre companiile conduse de Mardarasevici, Radix și Ness Technologies, s-a vorbit destul de des, puțină lume știe că celelalte două firme ale afaceristului și anume Information Business Consulting și Focality au încheiat începând cu anul 2009 zeci de contracte cu Apavital SA. Chiar dacă a părăsit scaunul de director al Apavital în anul 2004 când a devenit primar, această companie s-a aflat în permanență sub autoritatea politică a lui Gheorghe Nichita.
Contracte fără număr
Astfel, în perioada 29 octombrie 2009 – 7 ianuarie 2017, Apavital a încheiat cu SC Information Business Consulting SRL, firma condusă de Gabriel Mardarasevici un număr de 69 de contracte de achiziție de produse și servicii. Numai unul dintre respectivele contracte a fost încheiat în urma unei licitații, restul fiind derulate printr-o procedură de achiziție directă. Având în vedere că toate cele 68 de proceduri de achiziție se referă la furnizarea de aparatură informatică și birou este lesne de înțeles că de fapt tot ceea ce avea nevoie Apavital a fost cumpărat pe bucăți, (azi un calculator mâine o imprimantă) astfel încât să se evite semnarea unui contract mai mare care să vizeze tot necesarul companiei pentru că în acest caz datorită valorii mult mai mari trebuia organizată o licitație. Valoarea totală a achizițiilor efectuate de Apa Vital de la Information Business Consulting SRL în perioada octombrie 2009 – ianuarie 2017 este de 427.373 lei din care achizițiile efectuate prin achiziție directă se ridică la 294.454 lei.
Un singur contract cu licitație
Singurul contract încheiat cu Apavital pe care firma lui Mardarasevici l-a obținut în baza unei licitații este cel privind furnizarea unui „analizor de rețele de telecomunicații și server pentru” în valoare de 132.889 lei încheiat la data de 17.06.2011. Această achiziție a fost făcută în beneficiul Apa Vital de către firma de consultanță Eptisa România în cadrul programelor cu finanțare europeană derulate în ultimii ani de furnizorul de apă al județului Iași.
Ultima achiziție efectuată de ApaVital de la firma lui Mardarasevici a fost parafată la data de 6 ianuarie a.c., când furnizorul de apă a cumpărat prin încredințare directă de la Internațional Business Consulting SRL, servicii de dezvoltare software în valoare de 41.000 lei. De asemenea, prin aceiași metodă, Apa Vital a mai cumpărat de la Internațional Business Consulting SRL, computere personale, computere portabile, imprimante Laser, unități centrale de procesare pentru computere, pachete sofware pentru baza de date, pachete software pentru internet și intranet, pachete software de gestionare a memoriei etc. Între acestea un contract intersant în valoare de 41.500 lei se referă la „servicii de asistență și consultanță informatică”. Adică, specialiștii lui Mardarasevici i-au învățat pe angajații de la Apavital cum să opereze pe calculator. De menționat că în perioada decembrie 2009 – decembrie 2011, Apa Vital a încheiat cu Information Business Consulting SRL un număr de 7 contracte pentru „pachete de software și baze de date”.
Primul contract încă de la înființare.
Societatea a fost înființată în luna mai a anului 2009. La scurt timp după ce a fost înființată, s-a și lipit de 7 contracte pe care Apavital i le-a atribuit prin încredințare directă. Când a fost înființată firma i-a avut ca asociați printre alții pe Nela Mariana Minciună și Ștefan Bulacovschi. Abia în anul 2015, Mardarasevici a preluat și părțile sociale deținute de ceilalți devenind unic asociat al firmei.
A băgat și Focality la Apavital
După cum s-a precizat și mai sus, cealaltă firmă cu același profil ca și Information Business Consulting înființată de Mardarasevici se numește Focality SRL. Culmea, pe lângă contracte încheiate cu alte instituții publice din Iași și această companie s-a lipit de ApaVital, iar contractele au fost obținute tot prin încredințare directă. Astfel, în decembrie 2016, Focality SRL a furnizat Apavital SA Iași, „componente de rețea” în sumă de 4.945 lei. Cu un an înainte, ApaVital încheiase cu Focality un număr de 7 contracte pentru a cumpăra cabluri și rutere de rețea. Valoarea contractelor încheiate de Focality SRL cu ApaVital în anul 2015 se ridică la 34.167 lei. De asemenea, Focality mai este abonată la contracte cu spitalele din Iași cum ar fi Maternitatea Cuza Vodă sau Institutul Regional de Oncologie.
Mardarasevici ”se fofilează”
Reprezentanții ApaVital au precizat doar că toate achizițiile care s-au făcut de la firmele lui Mardarasevici au fost realizate prin respectarea prevederilor legale. Contactat de jurnaliștii 7 Est, Gabriel Mardarasevici a spus că nu știe despre ce este vorba adăugând că va răspunde după ca va primi întrebările prin e-mail. Jurnaliștii 7 Est au trimis întrebările, dar Mardarasevici nu a răspuns.
Contracte în domeniul energetic
Cele mai importante companii de stat din domeniul energetic au încheiat în ultimii ani contracte cu cele două firme ale lui Mardarasevici. De exemplu, Information Business Consulting a încheiat pe data de 26.02.2016 cu Hidroelectrica SA un contract în valoare de 1.703.942 euro pentru implementarea unui sistem informatic ERP (Enterprise Resource Planning), servicii de implementare de software de planificare a resurselor întreprinderii, servicii de consultanț privind sistemele informatice, pachete software sisteme informatice etc.
De asemenea, și firma Focality a încheiat în ultimii ani nenumărate contracte cu firme din domeniul energetic cum ar fi Distrubuție Energie Oltenia SA, Societatea de Transport Gaze Naturale, Filiala de Întreținere și Servicii Energetice Electrica Serv SA, Enel Distribuție Muntenia, Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Muntenia Nord SA, Distribuție Energie Oltenia SA. Astfel, Focality a încheiat în ultimii ani aproape 40 de contracte cu aceste companii, fiind vorba de relații comerciale de ordinul milioanelor de euro.
Nu s-a uitat la bani și i-a făcut-o lui Nichita
Deși a dus-o bine în perioada în care Nichita a fost pe val, Mardarasevici nu a ezitat să-l denunțe la DNA pe cumătrul său în „Dosarul UTI Grup”. Firma lui Urdăreanu încheiase cu municipalitatea un contract pentru implementarea proiectului “Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași” care privea fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și scăderea gradului de poluare, finanțat din fonduri europene. Potrivit procurorilor Urdăreanu ar fi fost nevoit să-i dea lui Nichita șpagă, 10 la sută din valoarea contractului.
Procurorii au arătat că o parte din șpagă s-ar fi dat prin intermediul lui Mardarasevici. “S-a efectuat în cursul anului 2014, plata serviciilor de cazare prilejuite de efectuarea, de către Nichita Gheorghe și alți angajați ai primăriei, împreună cu oameni de afaceri, între care și inculpatul Mardarasevici Iulius Gabriel, în China- Beijing și Hong Kong, în valoare de 28.364 lei”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
De aceea, procurorii l-au trimis în judecată pe Mardarasevici pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, faptă săvârșită în calitate de director al SC Information Business Consulting SRL (IBC). De asemenea, procurorii au instituit sechestru asigurator pe unul din conturile deținute de Mardarasevici la o bancă comercială.
Dosarul penal se află pe rolul Tribunalului București și are un nou termen de judecată pe data de 30 ianuarie.
Constantin MAZILU