- Femeia care s-a erijat în lider al oamenilor de afaceri ieșeni, dar și cu ”lipici” la bani publici, a ajuns pe buza prăpastiei
- Dezastru financiar total pentru firmele și asociațiile conduse de Viorica Frunză, președintele Oficiului Patronal Județean Iași, instituţie subordonată Confederaţiei Patronale din Industrie, Servicii şi Comerţ, ce reuneşte cei mai importanţi agenţi economici din diferite domenii!
- Asociația patronală a fost preluată de un lichidator judiciar care a dispus și obținut recent deschiderea procedurii insolvenței și dizolvarea instituției
- Totodată, fiirma acesteia, Impex Romcatel, aparținând afaceristei, are și ea probleme financiare dar și penale, din cauza unei datorii uriașe de 2 milioane de lei.
Vremuri grele pentru Viorica Frunză, președinta Oficiului Patronal Județean (OPJ) Iași, și administrator al firmei de construcții Impex Romcatel, o societate care a participat în trecut la proiectarea lucrărilor de consolidare și reabilitare de la Palatul Culturii.
În mai puțin de doi ani de zile, femeia a reușit o performanță dintre cele mai triste: a îngroapat definitiv asociația patronală din Iași și să aducă în colaps financiar și firma pe care o administrează. După mai multe procese civile cu inspectorii ANAF dar și din cauza unor debite însemnate, Oficiul Patronal Județean Iași, entitate pe care Viorica Frunză a condus-o ani de zile, a ajuns în prezent în faliment și a fost dizolvată. Magistrații Judecătoriei Iași i-au ridicat femeii și dreptul de administrare a asociației patronale.
Falimentată pentru un debit de 10.633 lei
Recent, firma Express Lichidator IPURL, cea care se ocupă de patrimoniul defunctei Asociații patronale, a solicitat Tribunalului Iași, Secției Civile specializate în Faliment, deschiderea procedurii insolvenței și implicit dizolvarea OPJ Iași. Totul a început din cauza unei executări silite demarcate de ANAF-DGFP Iași, la sfârșitul lunii septembrie 2016, în care inspectorii Fiscului au somat Oficiul Patronal Județean Iași, să achite obligații fiscale restante în valoare de 10.633 de lei, calculate pentru perioada 24 decembrie 2015 – 30 iunie 2016. Debitul nu a fost plătit și în consecință, instituția fiscală a blocat toate conturile asociației, obligându-i pe mulți dintre membrii asociației să părăsească definitiv instituția.
Frunză acuză Guvernul
Într-o contestație adresată Judecătoriei Iași împotriva somației de plată și a titlului executoriu emis de ANAF, președința OPJ, Viorica Frunză, a cerut suspendarea executării silite pe motiv că asociația patronală are de încasat de la statul român sume importante de bani, reprezentând decontări legale în cadrul unor finanțări europene pentru programe POSDRU. Practic, în perioada 2009 – 2014, Oficiul Patronal Județean Iași a derulat mai multe proiecte cu bani europeni printre cele mai cunoscute dintre ele numărându-se “Parteneriat transnațional pe stagii de practică mai atractive pentru elevi, în domeniul construcțiilor”, “Calificări moderne pe o piață transnațională a muncii”, și nu în ultimul rând “Competențe la nivel european pentru creșterea ocupabilității angajaților și a competitivității firmelor din domeniul construcțiilor prin metode inovative de formare profesională continuă ”. Ulterior însă, au fost înregistrate întârzieri foarte mari la rambursarea sumelor prevăzute în contractele de finanțare, fapt ce a condus la apariția unor grave probleme de ordin financiar.
“Datorită unui mod defectuos de plată, plata efectivă a cererilor de rambursare a întârziat peste normalul unei situații obligatorii astfel cum este specificat în contractele de finanțare, respectiv 45 de zile, iar OPJ Iași a înregistrat apoi întârzieri la plata sumelor către bugetul de stat. Noi am comunicat la ANAF că avem de încasat sume de bani în conformitate cu legislația în vigoare, acestea depășind 500.000 lei”, susține Viorica Frunză.
ANAF a blocat conturile
“În conformitate cu Codul de Procedură Fiscală, ANAF avea obligația ca, sumele reprezentând credite nerambursabile sau finanțări primite de la instituții sau organizații internaționale pentru derularea unor programe ori proiecte, să nu fie supuse executării silite prin poprire. Iar în cazul în care împotriva beneficiarului, în speță OPJ Iași, a fost pornită procedura executării silite, să asigure toate condițiile pentru derularea proiectului și evitarea punerii în pericol a acestuia. Dar ANAF a blocat conturile asociației punând în pericol derularea proiectelor. Din această cauză, membrii asociației s-au retras majoritar din această entitate. Plățile s-au efectuat cu sacrificii importante deoarece există necesitatea continuării și finalizării proiectului, în caz contrar existând pericolul de returnare a întregii finanțări europene ”, se apără șefa OPJ Iași, într-o contestație adresată instanței de judecată. De cealaltă parte însă, juriștii ANAF-DGFP Iași au susținut că obligațiile fiscale ale OPJ Iași ar fi fost declarate Fiscului chiar de către Asociația patronală, în baza activităților lunare desfășurate de membrii asociației.
Impex Romcatel, anchetată de procurori
Referitor la firma Impex Romcatel, administrată de aceeași Viorica Frunză, reamintim că, în 2015, bunurile societății au fost puse sub sechestru asigurator de către procurori, anchetatorii ieșeni investigând o lucrare efectuată în mod defectuos la o instituţie publică din Vaslui. Mai precis, s-a instituit sechestru până la concurenţa sumei de 2 milioane lei, printre bunurile sechestrate numărându-se un apartament şi un teren. La data cu pricina, urmărirea penală a început atât împotriva societăţii Impex Romcatel, cât şi împotriva patroanei acesteia. Obiectul dosarului l-a reprezentat modul în care Impex Romcatel a îndeplinit un contract din bani publici a cărui execuţie a început în 2009 la Palatul Copiilor din Vaslui, clădirea fiind inclusă în categoria monumentelor istorice. S-a susținut atunci că firma administrată de Frunză ar fi realizat defectuos lucrările la Palatul Copiilor din Vaslui şi astfel s-ar fi creat un prejudiciu important de aproape 2 milioane de lei.
Nicu SAMSON